Eugen Sinca: "Costul creditului este numai o piesă a unui puzzle complex"

A.S.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 februarie 2014

"Decizia BNR de a reduce dobânda de politică monetară la 3,5% va consolida dobânzile interbancare la niveluri joase, între 2% şi 3%", potrivit lui Eugen Sinca.

"Decizia BNR de a reduce dobânda de politică monetară la 3,5% va consolida dobânzile interbancare la niveluri joase, între 2% şi 3%", potrivit lui Eugen Sinca.

"Pentru accelerarea creditării este nevoie de o îmbunătăţire a situaţiei de pe piaţa muncii, de creşterea absorbţiei de fonduri europene şi de continuarea privatizărilor companiilor de stat"

Decizia FED de limitare a cumpărărilor de active financiare a restrâns deja fluxurile de investiţii de portofoliu şi a pus presiune asupra leului (în sensul deprecierii) şi asupra dobânzilor (în direcţia creşterii), ne-a declarat domnul Eugen Sinca, analist şef al BCR.

Domnia sa ne-a mai spus: "România este mai ferită de efectele noului cadru al politicii monetare din Statele Unite în comparaţie cu alte ţări emergente din Asia şi America de Sud, care au beneficiat în trecut de intrări de capitaluri speculative foarte mari, au putut să finanţeze creşteri economice înalte, iar acum se confruntă cu deprecieri importante ale monedelor naţionale. La 1% din PIB, deficitul de cont curent al României este mult mai mic decât al unor ţări precum Turcia, Brazilia sau India, datoria externă pe termen scurt este în scădere, iar acordul cu FMI şi Comisia Europeană dă încredere investitorilor străini".

Banca Naţională a României a redus marţi dobânda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric, şi a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii.

Domnul Eugen Sinca ne-a declarat: "Decizia BNR de a reduce dobânda de politică monetară la 3,5% va consolida dobânzile interbancare la niveluri joase, între 2% şi 3%, ceea ce va permite ieftinirea graduală a creditelor în moneda naţională. În a doua jumătate a anului 2013 am văzut deja reduceri ale dobânzilor în lei pentru creditele noi ale clienţilor persoane fizice şi juridice de 2-3 puncte procentuale, iar începutul anului 2014 a adus noi ieftiniri ale finanţărilor în moneda naţională. Cu toate acestea, pentru accelerarea creditării este nevoie de o îmbunătăţire a situaţiei de pe piaţa muncii, de creşterea absorbţiei de fonduri europene care să cofinanţeze investiţii publice şi private şi de continuarea privatizărilor companiilor de stat prin care să se atragă fluxuri externe de capital privat. Altfel spus, costul creditului este numai o piesă a unui puzzle complex care include încrederea consumatorilor şi a mediului de afaceri, dar şi un număr suficient de mare de proiecte noi, cu un raport risc-rentabilitate adecvat, pe care băncile să le discute cu clienţii".

Analistul şef al BCR spune că până la finalul anului se aşteaptă la noi reduceri ale rezervelor minime obligatorii pentru lei şi valută, în paralel cu menţinerea dobânzii la 3,5%. Domnia sa a adăugat: "Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi reduse sub 10% până în luna decembrie, cu eliberarea de lichiditate ce poate merge până la 5 miliarde lei. Lichiditatea suplimentară în lei va fi folosită pentru creditare, iar lichiditatea în valută pentru rambursarea datoriei externe pe termen scurt a băncilor şi cumpărarea de obligaţiuni de stat în euro".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb