Criza financiară va determina majorarea costurilor pentru cofinanţarea proiectelor realizate cu fonduri europene, deşi nu vor apărea modificări în privinţa costurilor accesării acestor fonduri, apreciază Eugen Teodorovici, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF). "Fondurile europene reprezintă sursa principală de relansare a economiei deoarece ele nu au de suferit în mod direct de pe urma creşterii costurilor ca urmare a crizei financiare internaţionale", a declarat domnia sa.
În aceste condiţii, Eugen Teodorovici consideră că băncile ar trebui să reducă birocraţia necesară obţinerii unui creditelor pentru cofinanţare în condiţiile în care proiectele sunt deja verificate la nivelul Guvernului.
Domnia sa a declarat că anul 2009 va fi unul exterm de important în privinţa absorbţiei fondurilor europene în următorii ani, decisive în acest sens fiind măsurile care se vor lua pentru reformarea MEF.
În acest an, secretarul de stat estimează că vom absorbi 1,6 miliarde de euro, sumă la care fondul ISPA ar trebui să contribuie cu 350 milioane de euro.
Reprezentantul MEF ne-a informat că, până la sfârşitul lunii septembrie, situaţia netă a intrării de fonduri a fost în favoarea ţării noastre, beneficiul net fiind de 1,15 miliarde de euro. Peste două miliarde de euro reprezintă fondurile primite de la Uniunea Europeană, în timp ce suma plătită de ţara noastră către UE s-a ridicat la 907 milioane de euro, susţine Eugen Teodorovici.
În privinţa reformelor pe care secretarul de stat le susţine pentu facilitarea obţinerii acestor fonduri, una dintre propuneri o constituie înfiinţarea unei unităţi care va analiza proiectele finanţate din bani publici, în funcţie de costurile şi beneficiile acestora. Domnia sa apreciază că, în maximum două săptămâni, va modifica Hotărârea de Guvern care reglementează activitatea ministerului în sensul creării acestei unităţi. Domnia sa a mai adăugat că aceasta va monitoriza, în prima fază, proiectele care implică sume mari, inclusiv cele care au finanţare de la instituţii financiare internaţionale, precum Banca Europeană de Investiţii sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Eugen Teodorovici a mai precizat că are de gând să mai implementeze măsură prin care să transfere conturile autorităţilor locale din Trezoreria statului la băncile comerciale. Domnia sa a precizat că proiectul nu a ajuns în forma finală, astfel că ar putea avea loc modificări. Acestea ar putea viza transferarea bugetelor doar la unele autorităţi locale sau s-ar putea transfera doar o parte a bugetelor acestor instituţii la băncile comerciale, menţinându-se o sumă minimă la Trezorerie. De asemenea, proiectul ar putea să prevadă şi criterii de selectare a băncilor comerciale pentru a garanta siguranţa plasamentelor, a explicat reprezentantul MEF. Reprezentantul MEF şi-a propus ca acest proiect să fie gata până la sfârşitul anului şi să fie aprobat până în primăvara anului viitor.
În privinţa emisiunii de eurobonduri, MEF ia în calcul deschiderea de emitere de obligaţiuni în euro până la sfârşitul acestui an. Decizia vine ca urmare a existenţei unei tendinţe de retragere a banilor din băncile din străinătate şi plasarea lor în depozite în euro în ţara noastră, a explicat Eugen Teodorovici. Oficialul MEF a precizat că se va consulta cu Banca Naţională în privinţa acestei decizii, dar nu consideră potrivit ca decizia să fie luată din prisma condiţiilor mai aspre actuale comparativ cu cele din emisiunile trecute.