EUGEN TEODOROVICI: O nouă emisiune de titluri de stat - lansată în martie

M.T.
Bănci-Asigurări / 27 februarie 2019

Eugen Teodorovici (Sursa foto: Twitter)

Eugen Teodorovici (Sursa foto: Twitter)

Actualizare Teodorovici vrea să schimbe modul de alocare a finanţărilor în cadrul BEI

Modul de alocare a finanţărilor pentru investiţii la nivelul Băncii Europene de Investiţii ar trebui schimbat, o posibilă soluţie fiind utilizarea unor indicatori, a afirmat, astăzi, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Poate că la nivelul Băncii Europene de Investiţii ar trebui să avem o discuţie vizavi de modul în care alocările financiare se fac. Astăzi, cred că Banca Europeană de Investiţii are un portofoliu de 54 de miliarde de euro împrumuturi anuale. Şi aici, dacă ne uităm comparativ, la nivel european, cât primesc statele membre, aici e o discuţie întreagă care trebuie să fie purtată la nivelul băncii şi eu vă spun sincer: mă gândeam la o formulă de alocare bazată pe un nou mecanism şi anume pe anumiţi indicatori pe care ar trebuie să-i stabilim împreună, astfel încât sumele definite de la început să fie alocate per stat membru, iar Banca Europeană de Investiţii să participe ca ţintă de atins, pe care boardul băncii o impune băncii în sine, să meargă în statele membre, să contribuie la identificarea de proiecte, pregătirea de proiecte şi la finanţarea acestor proiecte. Adică să punem un pic, acum domnul vicepreşedinte nu mă aude, dar propunerea am s-o fac în acest sens şi la întâlnirea anuală a noastră în luna iunie din acest an, pentru a schimba felul de finanţare", a afirmat Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

El a menţionat că, dacă ne uităm la cifre, vom vedea că Germania a beneficiat de finanţări de peste 30 de miliarde de euro în ultimii cinci ani, iar România în ultimii doi ani de finanţări de peste două miliarde de euro.

"Categoric, capacitatea economică a Germaniei este una foarte mare, categoric numărul de proiecte pe care Germania la propune pentru finanţare este însemnat mai mare, dar ceva trebuie schimbat, pentru că altfel diferenţa dintre statele membre nu se va reduce", a spus Eugen Teodorovici.

De asemenea, el a precizat că, în cazul spitalelor regionale, se va putea merge pe proiecte tehnice ale unor spitale existente.

"Cu tot respectul faţă de colegii mei din Banca Europeană de Investiţii şi de la JASPERS trebuie să spun că astăzi eu nu sunt mulţumit de modul în care lucrurile se derulează. Şi mă întreb, e o întrebare poate retorică, eu aş fi făcut un pic altfel. De exemplu nu aş fi stat să pregătesc proiectele tehnice pentru cele trei spitale regionale în felul acesta. Nu ştiu dacă cineva ne oprea să aducem un proiect tehnic deja făcut, pentru un spital deja construit undeva în lume, finanţat poate, nu ştiu dacă neapărat de BEI, dar de colegii de la BERD. Asta era treaba noastră. Tu BERD ai finanţat şi am dat exemple şi anul trecut, eu personal, de un a astfel de mecanism. Adică să avem ce? Timp în pregătirea proiectului, bani pe care îi cheltuim pentru a pregăti proiectul tehnic pentru acest spital. Deci, dacă găsim undeva un astfel de complex spitalicesc, pentru că e nevoie de clădire, care corespunde dorinţelor, cerinţelor, nevoilor noastre, putem foarte bine să primim astfel de proiect tehnic deja făcut. Ştim exact cât costă, în cât timp se implementează şi pe acela eventual să îl adaptăm, pregătim, astfel încât să se poată lansa o licitaţie, o achiziţie publică pentru ceva deja făcut. Adică să nu stăm să mai pierdem timp şi bani pentru un astfel de obiectiv", a spus Teodorovici.

----

Actualizare Dănescu, după discuţia de la MFP despre OUG 114: "A fost o discuţie la nivel de principii"

Discuţia dintre reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor şi cei ai Ministerului Finanţelor Publice a fost la nivel de principii şi va continua astfel încât să se ajungă la chestiuni concrete, a afirmat, astăzi, preşedintele executiv al Asociaţiei Române al Băncilor, Florin Dănescu.

"A fost o primă discuţie, foarte utilă, pentru că în primul rând a fost un dialog real, veritabil, şi ambele părţi au fost extrem de mulţumite de genul acesta de abordare. A fost o discuţie la nivel de principii, care va continua, astfel încât să se coboare de la nivelul de principii la chestiuni mai concrete. Evident că împreună am avut în vedere nivelul intermedierii financiare în România", a spus Florin Dănescu, potrivit Agerpres.

El a menţionat că discuţia a fost purtată la nivel de principii şi că nu s-a discutat despre active are ar putea fi exceptate de la taxare.

Ministrul Finanţelor a avut, la ora 13:00, o întrevedere cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) pentru a discuta pe marginea Ordonanţei 114.

-----

O nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie va fi lansată în 4 martie, a anunţat, astăzi, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

"De luni, de pe 4 martie, lansăm o a doua emisiune de titluri de stat pentru populaţie în cadrul Programului Tezaur, adăugând o nouă maturitate, la un an. Vom avea la un an cu o dobândă de 3,50%, la doi ani cu dobânzi de 4%, la trei ani cu rata dobânzii de 4,5% şi la cinci ani cu dobândă de 5%. Şi reamintesc încă o dată faptul că sunt investiţii sigure, neimpozitate, dobânzile respective, sunt transferabile, sunt o serie de facilităţi pe care Ministerul de Finanţe în anul 2018 le-a înglobat în acest pachet şi, aşa cum şi Banca Centrală a spus că este o acţiune foarte bună, sunt convins că şi această a doua emisiune, pentru luna martie, în 2019, va fi un succes", a declarat Eugen Teodorovici, potrivit Agerpes.

El a subliniat că la emisiunea de titluri de stat din ianuarie 11.000 de deponenţi au realizat subscrieri de aproximativ 700 de milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb