EUGEN TEODOROVICI ŞI ADRIAN VASILESCU - DIALOG APRIG PE CREDITARE Ministrul Finanţelor - nemulţumit de politica BNR pe rezervele minime obligatorii

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 aprilie 2019

Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici

Vasilescu: "BNR va da mai puţină lichiditate în bănci, pentru ca acestea să se ducă în piaţa monetară, la populaţie şi la întreprinderi, astfel încât să adune mai mult capital de acolo, nu de la Banca Naţională"

Ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici este nemulţumit de politica de rezerve minime obligatorii impusă de Banca Naţională a României (BNR). Oficialul sugerează că banca centrală limitează creditarea pe care băncile comerciale ar putea să o facă în economia naţională. Afirmaţiile lui Teodorovici au fost făcute, ieri, într-o conferinţă la care a participat şi Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.

Ministrul de resort a afirmat că există diferenţe între condiţiile privind creditarea impuse de Banca Centrală Europeană, de BNR şi de băncile comerciale din ţara noastră.

Adrian Vasilescu a răspuns: "Da, există diferenţă foarte mare. Moneda BCE este monedă de rezervă. Ea acţionează într-un mediu înalt, în Zona Euro, şi toată politica monetară o face această bancă. Noi, BNR, avem ca produs propriu leul, care, din păcate, nu este monedă de rezervă. BNR este nevoită să îşi facă monedă de rezervă în euro".

Eugen Teodorovici l-a întrerupt pe reprezentantul BNR şi, în condiţiile în care a fost modificată OUG 114, a spus că bancherii comerciali susţin că BNR introduce condiţiile de creditare şi cu privire la rezerva minimă obligatorie.

Ministrul de resort a spus că ar fi dorit ca rezerva minimă obligatorie să rămână în masa impozabilă de active financiare, pentru ca băncile să ceară diminuarea acesteia, deoarece are un cost care se răsfrânge asupra clienţilor. Domnia sa a dorit să ştie dacă, în finanţarea pieţei de către bănci, sunt condiţii pe care acestea ar dori să le elimine, dar pe care BNR le impune în continuare.

Adrian Vasilescu a afirmat că, la finanţare, în primul rând BNR cere băncilor documentele emise de Ministerul Finanţelor Publice, adică titl-urile de stat, ce reprezintă dovada că instituţiile bancare au împrumutat statul. Vasilescu a precizat că băncile care vin la creditare fără titluri de stat nu se califică pentru a obţine bani de la BNR.

Ministrul de resort a insistat cu privire la creditele pe care băncile ar trebui să le acorde persoanelor fizice şi juridice din ţara noastră. Teodorovici a spus: "Ar putea astăzi băncile din România să finanţeze, să fie mult mai flexibile în finanţarea economiei noastre? Pune BNR cumva condiţii mai stricte? E politica BNR conservatoare? Ar putea să fie puţin mai laxă cum poate alte bănci din Europa o fac?"

Adrian Vasilescu a răspuns, menţionând că băncile trebuie să îşi regândească analiza pentru că nu au înţeles bine una dintre recentele decizii ale băncii centrale. Acesta a precizat: "Guvernatorul a spus că se restrânge lichiditatea de la Banca Naţională. Adică BNR va da mai puţină lichiditate în bănci, pentru ca băncile să se ducă în piaţa monetară, dar la populaţie şi la întreprinderi, în aşa fel încât să adune mai mult capital de acolo, nu de la Banca Naţională. Ca să adune capital de acolo, e nevoie ca băncile să îşi mărească dobânzile pasive. BNR a dat o directivă, a renunţat la soluţia morală şi a venit cu o soluţie legală, în cadrul pieţii, nu în afara ei. BNR nu le-a dat ordin, ci a venit cu o măsură de piaţă: reduce lichiditatea care vine de la banca centrală, iar băncile vor fi nevoite să se ducă în piaţă, să ia de la populaţie şi de la întreprinderi, cu dobânzi mai mari, şi în felul ăsta, poate se va ajunge la marja de la 2 la 4".

Vasilescu a precizat că acest lucru nu va conduce la ceea ce îşi doreşte toată lumea - credite ca afară - adică la dobânzi şi condiţii precum cele practicate în Polonia, Ungaria şi Cehia. Pentru a se ajunge la respectiva stare de lucruri, reprezentantul BNR a arătat că este nevoie de concursul întregii economii naţionale.

Argumentele sale nu i-au convins însă pe reprezentanţii băncilor comerciale prezenţi la conferinţă, care au refuzat soluţia băncii centrale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Eu zic sa nu ajunga laxativa :) Radem ,radem , dar iar vom da cu economia in gard.Tov ministru , da naiba bani la educatie si sanatate cat dau tarile europene daca vrei dobanzi ca acolo ! Doamna Katy , spuneti-i ce rezultate de kko au fost la ultima simulare poate se trezeste ! Daca vreti o tara ca afara investiti masiv in educatie de calitate si sanatate , altfel desteptii vor fi tot mai putini si majoritatea vor emigra si vom ramane cu cei slab pregatiti pe care oricat i-ai plati nu vor produce rezultate pt ca sunt nepregatiti.E asa greu de inteles ca nu suferim din cauza lui Soros ci a coruptilor si prostilor ? De unde drak dobanzi mici in conditiile astea? Faceti praf leul pt ca romanii produc prea putin,scump si cu cateva exceptii slab calitativ.Dar consuma la greu din import platind indirect salariile strainilor.

    1. Era bine sa dati si raspunsul domnului Florin Dănescu, reprezentantul ARB, care contrazice BNRul si care a explicat că băncile nu au de ce să mărească dobânda la depozite avand in vedere ca suma depozitelor deja excede cu mult pe cea a creditelor. “Sunt 70 miliarde euro depozite şi 53 miliarde euro credite la această oră. Cum să cresc dobânda la depozite dacă cererea e mult mai mare decât oferta? Simplu, economic vorbind”.

      Oricum creditarea este in scadere ,pt ca cererea solvabila este in scadere si pt ca populatia si firmele au devenit mult mai prudente, ceea ce va duce la scaderea concurentiala a dobanzilor la credite .

      Eu cred ca BNR isi doreste sa creasca dobanda la depozite nu ca sa inchida gura politicienilor cu asa zisa marja mare dintre depozite si credite , ci pt ca se teme ca populatia va incepe sa-si schimbe economiile din lei in valuta. Depozitele in lei ale populatiei si ale firmelor nefinanciare au fost la 28.feb.2019 de 220 miliarde lei (adica 46 mld eur la cursul de 4,75) iar daca acestea incep sa fie schimbata in valuta se va intampla la noi ca in Turcia in august si acum , in martie. Devalorizarea din august din Turcia a fost oprita doar dupa ce banca centrala a ridicat dobanzile la peste 20%, ceea ce BNR nu mai poate sa faca.  

      Niciodată să nu spui niciodată....

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb