Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice, a declarat, ieri, cu prilejul unei conferinţe de presă, că ar trebui luată în seamă o discuţie despre posibilitatea ca România să-şi extindă preşedinţia rotativă şi pentru următoarele şase luni. Teodorovici a părut preocupat de întârzierea instalării guvernului finlandez şi a susţinut că, dacă statele membre ale Uniunii Europene sunt de acord, ţara noastră este pregătită să îşi prelungească mandatul în fruntea Consiliului UE până la 1 ianuarie 2020.
Guvernul de centru-dreapta al Finlandei şi-a dat demisia la începutul lunii martie, iar alegerile pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare au loc în 14 aprilie 2019.
Eugen Teodorovici a declarat: "Ne-am oferit să ne prelungim cu şase luni mandatul la preşedinţia Consiliului UE. Având în vedere că guvernul finlandez se instalează puţin mai târziu, poate undeva prin luna iunie-iulie, dacă nu mă înşel, poate ar trebui luată în seamă şi o discuţie des-pre posibilitatea ca România să-şi extindă preşedinţia rotativă şi pentru următoarele şase luni. Cred că pentru Europa ar fi benefic acest lucru, deoarece am implementa viteza de lucru care a fost în perioada în care ţara noas-tră a deţinut preşedinţia rotativă a Consiliului şi putem asigura, fără niciun fel de sincopă, discuţiile pe orice problemă. De altfel cred că preşedinţia ţării noastre la Consiliul UE poate fi comparată cu cele mai bune preşedinţii la nivel european".
Declaraţia ministrului Teodorovici este un fel de replică dată autorităţilor finlandeze. La sfârşitul anului trecut, preşedintele Klaus Iohannis afirma că ţara noastră nu este pregătită să preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE şi Jean-Calude Juncker, preşedintele Comisiei Europene a spus că se îndoieşte că guvernul de la Bucureşti înţelege pe deplin ce înseamnă să conducă blocul comunitar timp de şase luni. Cu acel prilej, reprezentanţii guvernului de la Helsinki au precizat că sunt pregătiţi să preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE, cu şase luni mai devreme decât era programat, dacă ţara noastră nu este pregătită să exercite această funcţie.
România ar trebui să predea ştafeta Finlandei pe 1 iulie 2019.
Ministrul Finanţelor Publice a mai precizat că, în privinţa negocierilor purtate la nivel european, în domeniul de resort, au fost închise 15 dosare, iar pe alte patru a fost obţinut acordul politic în Consiliul UE. Cu toate acestea, Teodorovici suţine că mai există "zone aprinse din cauza grupurilor tehnice de la nivel european care au un sistem mai lent de lucru, de tipul doi paşi înainte şi unul înapoi".
Probabil că, din această cauză, în prima zi a reuniunii informale a miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană, ce va avea loc la Bucureşti, în perioada 5-6 aprilie, o temă de discuţie va fi reducerea birocraţiei în instituţiile europene, prin flexibilizarea şi eficientizarea acestora.
1. Ne-am oferit să ne prelungim cu şase l
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2019, 00:49)
sobolane ai dat de ceva cascavalete numai bun de furat ca alt motiv sa-ti cauti de lucru pe-acolo n-ai. ce-i, ce furati acum, hai zi ca oricum aflam de la OLAF
2. Valoarea mea, valoarea mea
(mesaj trimis de Radix în data de 03.04.2019, 12:41)
Baietii sunt clar vindicativi, nu au inteles din altruismul Finlandei din 2018 decat mistocareala, pe care le-o livreaza azi retur. Valorosi.