EUGEN TEODOROVICI VEDE UN CONFLICT DE INTERESE ÎNTRE FUNCŢIILE DEŢINUTE DE IONUŢ DUMITRU Teodorovici propune ca reprezentanţii băncilor să nu mai facă parte din Consiliul Fiscal

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 februarie 2017

Teodorovici propune ca reprezentanţii băncilor să nu mai facă parte din Consiliul Fiscal

Ionuţ Dumitru: "Nu intru în dezbaterea asta politicianistă"

Ionuţ Dumitru a fost criticat şi de Liviu Dragnea

Senatorul PSD Eugen Teodorovici i-a cerut marţi, în cadrul audierilor din Comisiile de buget-finanţe, demisia preşedintelui Consiliului fiscal, Ionuţ Dumitru, în condiţiile în care acesta deţine şi funcţia de economist la Raiffeisen Bank, senatorul considerând că prognozele făcute de Consiliul Fiscal sunt eronate.

La rândul său, Ionuţ Dumitru a afirmat că nu intră în dezbaterea "politicianistă".

Eugen Teodorovici propune ca reprezentanţii băncilor să nu mai facă parte din Consiliul Fiscal.

"Este un conflict de interese în situaţia domnului Ionuţ Dumitru, pentru că nu poţi să fii în acelaşi timp şi arbitru, şi jucător", ne-a declarat, ieri, Eugen Teodorovici.

Domnia sa a adăugat: "Am dat un exemplu, la Comisie (n.r.- în cadrul Comisiilor reunite de buget-finanţe), iar domnul Dumitru nu a dat nici un răspuns. Am întrebat: O opinie negativă emisă de o astfel de instituţie cum este Consiliul Fiscal, vizavi de indicatorii macroeconomici, poate sau nu poate să influeţeze costul titlurilor de stat? Categoric, da!

Domnia sa, fiind la banca Raiffeisen (n.r. economist şef) şi ştiind care este situaţia reală în piaţă, chiar dacă Consiliul, nu el personal, o zugrăveşte în mod negativ, banca va veni la Ministerul de Finanţe să cumpere titluri de stat cu preţul corect. Dar toate celelalte bănci, temându-se poate în urma aprecierilor Consiliului Fiscal, poate vor veni cu preţuri mai ridicate. Automat, Raiffeisen îşi plasează într-un mod mult mai lejer banii. Acesta este un conflict clar".

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a afirmat, la finalul audierii de ieri, că nu intră "în dezbaterea politicianistă", iar Legea 69 prevede numai incompatibilităţi politice: "Nu intru în dezbaterea asta politicianistă, eu cred că ar trebui să ne uităm la lege, iar Legea 69 după care noi funcţionam nu prevede nicio incompatibilitate din punctul acesta de vedere (că deţine funcţiile de economist la Raiffeisen Bank şi preşedinte la Consiliul fiscal - n.r.), numai incompatibilităţile politice se iau în calcul. Nu am nicio rudă, nu sunt în partid politic, nu am fost implicat în nicio activitate politică, deci haideţi să lăsăm politicianismul la o parte".

În schimb, senatorul ne-a spus că legea invocată de Ionuţ Dumitru nu este corectă şi că trebuie schimbată: "Nu înseamnă că dacă el (n.r. Ionuţ Dumitru) invocă legea 69/2010 este şi corect. Eu am explicat că şi atunci când legea este altfel decât ar fi corect, Curtea de Conturi face o recomandare în raportul său, spune că trebuie schimbată legea.

În acest sens, voi face o propunere de modificare a legii 69/2010, ca cel puţin reprezentanţii băncilor să nu mai facă parte din Consiliul Fiscal.

Acest Consiliu spunea în 2013, 2014 că România nu va atrage fonduri europene, iată că a atras. La fel, au emis critici pe Codul Fiscal. Dacă noi nu făceam Codul Fiscal, ca Minister de Finanţe şi ca Guvern, toate beneficiile din 2016 şi de astăzi nu s-ar fi produs. Cui i le-am fi putut imputa? Pe de o parte, Ministerul de Finanţe şi Guvernul răspund pentru modul în care gestionează resursele financiare ale ţării, dar, pe de altă parte, cei care emit astfel de opinii care nu se adeveresc nu răspund".

În cadrul audierilor, Ionuţ Dumitru a citat din lege, conform news.ro: "La puctul legat de conflictul de interese, eu v-aş citi din lege, votată de Parlament, probabil că şi dumneavoastră eraţi membru al Parlamentului la momentul respectiv. Legea 69 spune că nu poate fi nominalizată pentru a face parte din Consiliul Fiscal persoana care cu patru ani înainte a deţinut o funcţie publică în cadrul Guvenului - nu e cazul meu -, cu patru ani înainte de nominalizare a fost membru al Parlamentului sau al Parlamentului European sau a deţinut o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic - nu e cazul meu".

Eugen Teodorovici a considerat că domnul Dumitru nu i-a răspuns la întrebare: "Este un astfel de conflict sau nu? Poate influenţa în mod voit costul sau nu?"

Preşedintele Consiliului Fiscal a adăugat: "Eu, Ionuţ Dumitru, nu sunt singur în Consiliul Fiscal. Împreună cu mine sunt încă patru colegi care sunt reprezentanţi ai BNR, ai Academiei Române, ai Academiei de Studii Economice, respectiv Institutul Bancar Român, deci eu nu scriu aceste opinii, ele sunt lucrate şi aprobate împreună cu colegii noştri".

În octombrie, şi Liviu Dragnea l-a atacat pe Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, care a calificat programul PSD ca fiind "nerealist".

Liviu Dragnea a spus atunci că nu este prima dată când Ionuţ Dumitru "se amestecă în lupta politică" şi a amintit că acesta "dădea avize pozitive Guvernului Boc şi la tăierea de salarii şi la creşterea TVA".

Întrebat cum comentează afirmaţia lui Ionuţ Dumitru, care a calificat programele PSD şi PNL ca fiind "nereealiste", liderul PSD a precizat: "Nu nu sunt convins că cel care a făcut acestă afirmaţie a vorbit în numele unei instituţii publice independente cum spuneţi dumneavoastră. Poate că dânsul a vorbit în calitatea sa de economist şef al unei bănci multinaţionale din România. Pentru că dânsul, în mod ciudat are această dublă calitate: în acelaşi timp este şi şef al unei instituţii publice independente unde a fost numit de Parlament, şi reprezentat de frunte al unei bănci private străine. Mă gândesc că acea bancă nu va fi foarte fericită dacă românii vor avea mai mulţi bani în buzunar şi se vor împrumuta mai puţin. Poate că de aici vine acea caracterizare. Mă aşteptam că dacă vorbeşte în numele Consiliului Fiscal să îşi fundamenteze afirmaţiile pe baza cifrelor şi a datelor oficiale. Cel puţin noi aşa am făcut în programul nostru."

La data respectivă, Ionuţ Dumitru a precizat că, la momentul la care au fost tăiate salariile şi s-a majorat TVA, Consiliul Fiscal nici măcar nu exista.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Nu cumva este liberal ala care a tre3cut la psd si drept rasplata I s-a dat ministerul fondurilor europene? caci ani inainte tot sapa conducerea directiei de fonduri europene (prin 2006-2008) si a reusit cu ajutorul lui Ghita... ajuns ministru a facut praf toate structurile de administrare fonduri (autoritati de management, organisme intermediare), a dat pe mana bancilor administrarea proiectele; a favorizat pe fata clientele (inclusive frate-su este in schema) la un apel de proiecte efectiv au blocat IP-urile aplicantilor neaveniti, au lasat sa treaca doar proiectele care trebuiau sa castige...ah1 stai sa vezi ca de azi-noapte de cand cu mai sunt incriminate abuzul in serviciu, conflictul de interese, etc, scot capu toti infractorii nenorociti care au ajuns in fruntea tarii pe banii nostril si la sacul cu bani9i nostril!

    1. Subiectul era conflictul de interese al lui Dumitru, reprezentat al mafiei bancare în Consiliul fiscal.

      Mutlumim pentru scriptul securist. Stim cu ce vor bate toba tinerii IYIs. 

      NU INTELEG!

      AMICE ESTI CEL PUTIN PROST (POATE SI INFORMAT) SCRIPT COMUNIST? POATE N-AM VERVA TA, deoarece sunt mai in varsta si am lucrat cu individual Teodorovici, pe celalalt individ nu-l cunosc, dar exact asta spuneam si eu, ca nu va mai fi de-acum in conflict de interese... 

      Nu trebuie sa cunosti un angajat Raiffeisen numit in Consiliul Fiscal pentru a identifica nevinovatul conflict de interese.

      El se poate numi si Pinocchio.

      Spui prostii securiste. Tehnocratii tai au blocat accesarea fondurilor europene, asta fiind motivul pentru care ne-au fost impusi de la Bruxelles. 

      Faptul ca pomenesti repetat de securisti imi intareste convingerea ca de acolo esti tu! Am vazut din Decembrie incoace, la clica de huligani dajunsi in parlament si in govern ca adopta exact aceste metode ca si tine: rastalmaceste adevarul, acuza ei pe altii de ceea ce intentioneaza si fac ei; cu alte cuvinte - niste gunoaie! am incheiat discutia

      da, e diversiune, iti spun de securisti pentru ca raiffeisen a preluat banca agricola fara cateva sedii, care au ramas ale SRI-ului.

    Ineptie sau smecherie ?

    Cum adica, sectorul financiar este parghie de baza in economia oricai tari, si vrei tu ca din ceva legat de bani, fiscalitate, taxe, PIB ,..., sa pui numia politicieni ? 

    Ce sa faca politicienii ? 

    S faca ce stiu ei mai bine ?

    1. Nu, pentru sectorul financiar sunt numiti reprezentantii bancilor. Cu siguranta mor de grija romanilor.

    cine ar putea sa investigheze conflictul de interese in care s-ar afla Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffesien, singura banca care a santajat statul roman ca il da in judecata la ICSID? din punctul meu de vedere, Raiffseisen ar trebui zburata de oriunde dupa gestul sau marlanesc

    1. Ce-ar fi ca nici un reprezentat al partidelor politice nu ar mai avea voie sa fie numit in functii de conducere la nici o institutie?

      Se numeste politic ministrul care are dreptul sa-si aleaga consilierii. In rest interzis membrilor de partid.

      Cum suna? Al naibii de rau pentru politruci! 

    Este o prostie sa ti la stat un om dintr-o companie privata.Acel om va cauta inlesniri pentru compania privata.Cum a fost si guvernul Ciolos,a ajutat compani straine nu romanesti.

    1. Nu sunt un fan al respectivei banci si consider ca pozitia avuta in contradictoriu cu statul roman este deplasata/eronata

    2. Spre deosebire de Teodorovici care este un politician...., Ionut Dumitru care este un specialist in domeniu, s-a remarcat de-a lungul timpului prin luari de pozitie foarte profesionist argumentate si mai ales logic exprimate. 

    3. Se pare ca miza este alta, pozitiile domniei sale, neputand fi combatute cu argumente economice, deranjeaza (povestea cu regele gol) 

    Prin urmare nu ar fi exclus sa asistam la o incercare de inlaturare, intrucat logica nu poate fi combatuta decat prin forta bruta.

    Surprinzator este ca cititorii ziarului Bursa intra in capcana intinsa de politicieni...  

    1. Ionut Dumitru a căzut de papagal in tot ce a prezis. Pana si Dragnea a ras de el, cu argumente. :D

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb