Euractiv: Strategia BEI până în anul 2027 nu include finanţarea SMR-urilor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 mai 2024

Sursa foto: facebool/European Investment Bank

Sursa foto: facebool/European Investment Bank

English Version

Potrivit unui document care conţine foaia strategică de parcurs pentru perioada 2023-2027 a Băncii Europene de Investiţii, instituţia bancară nu pare dispusă să finanţeze construirea de centrale SMR, din cauza rentabilităţii reduse, se arată într-un articol publicat de Euractiv.fr, care citează informaţii prezentate de CarbonPulse.

Sursa citată arată că în documentul respectiv, BEI afirmă că ar putea sprijini financiar doar cercetarea în sectorul micilor reactoare modulare, nu însă şi construirea efectivă a centralelor respective, asemănătoare celei pe care autorităţile din ţara noastră doresc să o realizeze la Doiceşti, în colaborare cu americanii de la NuScale.

Mai mulţi observatori din industrie au declarat pentru Euractiv că sprijinul acordat energiei nucleare în document nu a fost mai semnificativ, judecând după termenii folosiţi, decât cel care apare în foaia de parcurs actuală (2021-2025), care indică deja sprijinul pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul fisiunii nucleare. Cu alte cuvinte, pe ordinea de zi a BEI nu se află nicio finanţare pentru construcţia de reactoare nucleare mari sau mici, deşi pentru SMR-uri s-an pronunţat chiar Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, încă de la mijlocul lunii martie.

Dar, din perspectiva BEI , construcţia de noi reactoare se confruntă cu o problemă crucială, cea a rentabilităţii. Statutele BEI prevăd că orice finanţare a unui producător de reactoare nucleare trebuie subordonată sistematic unei garanţii sau solidităţii financiare a respectivului producător. Şi, spre deosebire de o bancă tradiţională, serviciile de dobândă şi amortizare legate de finanţare trebuie să fie asigurate invariabil prin profitul din exploatare. Dacă condiţia de solvabilitate este îndeplinită mai uşor atunci când compania nucleară solicitantă este o companie de stat, cum ar fi EDF în Franţa sau Nuclearelectrica în ţara noastră, în privinţa companiilor private care doresc să dezvolte SMR este o problemă, afirmă sursa citată.

Practic, jurnaliştii francezi susţin că, din punct de vedere al rentabilităţii, sectorul suferă de o pierdere a competenţelor pentru construcţia de reactoare mari şi mici, iar în cazul celor mai noi reactoare construite sau în construcţie, costurile şi termenele sunt depăşite sistematic. În consecinţă, încrederea finanţatorilor este serios testată, chiar dacă experţii, economiştii şi academicienii, la care a apelat Euractiv în cursul lunii aprilie, consideră că efectul de serie (adică construcţia în serie a reactoarelor) poate reduce costul fiecărui reactor cu un procent cuprins între 20% la 30%, ceea ce ar atrage o creştere a profitabilităţii.

Referitor la profitabilitate, sursa citată precizează că la jumătatea lunii martie, Thomas Ostros, vicepreşedintele BEI, a afirmat că finanţarea construcţiei de reactoare nucleare este pre riscantă din punct de vedere financiar.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a validat în 26 aprilie 2024 o schemă de ajutor de stat de 300 milioane euro în favoarea companiei Nuward, dezvoltator francez de mici reactoare nucleare modulare, pentru a asigura "coerenţa generală" a proiectului său.

Banca Europeană de Investiţii va aloca până la finalul anului viitor 1.000 miliarde euro în proiecte legate de ecologie şi energie, care vor fi implementate până în anul 2030. Numai că jurnaliştii sursei citate au constatat că în ultimii 24 de ani doar un miliard de euro au fost alocaţi energiei nucleare şi activităţilor paralele precum cercetare şi dezvoltare, siguranţă nucleară, etc., în condiţiile în care autorităţile estimează o triplare până în anul 2050 a capacităţilor de producere a energiei nucleare, atât reactoare mari, cât şi SMR-uri.

Însă pentru a fi validate proiectele de finanţare trebuie să primească şi aprobarea statelor membre. Numai că doar 11 state din cele 27 ale Uniunii Europene sunt membre ale alianţei nucleare, ceea ce reprezintă un obstacol major la aprobarea deciziilor de finanţare din partea BEI. Numărul partizanilor SMR-urilor ar putea ajunge la 12 state, dacă Italia, ce are statut de observator al alianţei respective, ar dori să devină membru al acesteia, dar statele respective ar fi tot în minoritate în momentul votării proiectelor finanţate de BEI.

Amintim că în 17 aprilie Ministerul Energiei a blocat, în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor Nuclearelectrica, toate punctele, de pe ordinea de zi, legate de proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doiceşti. Punctele de pe ordinea de zi legate de SMR-uri nu au fost aprobate deoarece Ministerul Energiei, acţionar majoritar, s-a abţinut de la vot. Ulterior, ministerul a emis un comunicat de presă în care arată că că propunerile despre mini-reactoare vor fi rediscutate într-o şedinţă ulterioară şi că este "nevoie de o viziune calibrată şi integrată asupra proiectului".

La începutul lunii mai, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat pentru mass-media că aşteaptă date privind "structura financiară".

Sebastian Burduja a afirmat: "Am spus că avem nevoie de date în plus legate de proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni. Urmează ca Nuclearelectrica, la nivelul conducerii executive, la nivelul board-ului, să ne furnizeze aceste date suplimentare, la nivelul acţionarului. Eu voi înainta de îndată ce insăşi compania susţine acest proiect. În primul rând compania, la nivelul organelor de decizie, trebuie să aprobe etapele acestui proiect. Inclusiv structura sa financiară. Nu poate să ceară acţionarului majoritar, Ministerul Energiei, un lucru pe care nu l-a rezolvat la nivelul Consiliului de Adminstraţie. Îl va rezolva, îl va tranşa, şi cu siguranţă noi, Ministerul Energiei şi statul român, vom susţine acest proiect de viitor pentru România si nu doar pentru România, ci pentru întreaga lume".

Între timp, partenerii americani de la NuScale au declarat că discuţia despre finanţarea SMR-ului de la Doiceşti a fost amânată după alegerile din 9 iunie, din motive politice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb