Euro s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, raportat la majoritatea valutelor partenerilor comerciali ai uniunii monetare, după ce Germania a anunţat avansul neaşteptat al comenzilor industriale în luna martie, sugerând că cea mai mare economie europeană creşte.
Potrivit Ministerului Economiei din Berlin, comenzile industriale germane, ajustate sezonier şi la inflaţie, au crescut cu 2,2% în martie, comparativ cu februarie. Analiştii estimau un declin de 0,5%.
În condiţiile date, investitorii cred că Banca Centrală Europeană (BCE) nu va recurge la o nouă reducere a dobânzii de referinţă în curând, după cea anunţată săptămâna trecută. La data de 2 mai, BCE a decis reducerea dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la un minim record de 0,50%, iar preşedintele instituţiei, Mario Draghi, "a lăsat uşa deschisă" către o nouă micşorare.
Euro a urcat cu 0,1% ieri la ora 10.15, pe piaţa din New York, la 1,3088 dolari. Mai devreme, moneda unică depăşea 1,3110 dolari. De menţionat că, în 1 mai, euro a atins 1,3243 dolari, cel mai ridicat curs din 25 februarie până în prezent.
Potrivit specialiştilor băncii "Rabobank", euro ar putea avea un curs de 1,30-1,32 dolari până în momentul în care datele privind mersul economiei europene vor fi sigure "într-o direcţie sau alta".
La începutul acestei săptămâni, Mario Draghi afirma că instituţia pe care o conduce este gata să taie dobânzile din nou, dacă va fi necesar: "Vom urmări toate datele referitoare la economia zonei euro, care vor fi publicate săptămânile viitoare. În caz că va fi nevoie, suntem pregătiţi să acţionăm din nou".
Comisia Europeană a estimat, la finele săptămânii trecute, că economia zonei euro va scădea cu 0,4% în 2013, faţă de un declin de 0,3%, cât preconiza anterior. Conform Executivului de la Bruxelles, PIB-ul Germaniei va creşte cu 0,4% anul acesta, însă economiile din Franţa, Spania, Italia şi Olanda vor scădea.