• Italia a vândut titluri de 7 miliarde euro, în ţinta stabilită de guvern
Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele internaţionale, în raport cu dolarul, consemnând cea mai importantă scădere din ultimele două săptămâni, după ce agenţia Moody's Investors Service a anunţat că va analiza ratingurile de credit ale tuturor ţărilor din UE, în condiţiile în care summitul de săptămâna trecută nu a adus măsuri decisive pentru finalizarea crizei datoriilor.
Euro a avut un curs de 1,3216 dolari la ora 10.21 pe piaţa din New York, cu 1,3% mai mic decât în ultima zi a săptămânii trecute. Scăderea este cea mai mare înregistrată de moneda unică din 23 noiembrie până în prezent.
Tot ieri, la ora 10.15, la Comex New York, preţul aurului cu livrare în februarie a scăzut cu 53,5 dolari (3,1%), la 1.663,30 dolari uncia. Scăderea a urmat aprecierii dolarului.
Menţionăm că Italia a vândut, ieri, titluri de stat cu maturitatea la un an, în valoare de 7 miliarde euro (9,3 miliarde dolari), reuşind să atragă suma ţintită de guvernul de la Roma.)
Dobânda la care au fost plasate titlurile este în scădere faţă de licitaţia similară de acum o lună, declin datorat programului de austeritate de 30 miliarde euro aprobat recent de guvern.
Trezoreria de la Roma a vândut titlurile la un randament de 5,952%, comparativ cu 6,087% la licitaţia din 10 noiembrie, când dobânda atingea nivelul maxim al ultimilor 14 ani. Cererea a fost de 1,92 ori mai mare decât oferta, faţă de o cerere de 1,99 mai mare luna trecută. Şi randamentul obligaţiunilor de referinţă ale Italiei, cele cu maturitatea la zece ani, a scăzut la 6,57% ieri, după ce, săptămâna trecută, a revenit sub pragul de 7%.
Tot ieri, Franţa a vândut obligaţiuni cu scadenţa la 13 săptămâni, în sumă de 4 miliarde euro, la un randament mediu de 0,222%. Guvernul de la Paris a mai plasat titluri de un miliard de euro cu maturitatea la 308 zile şi de 1,5 miliarde euro cu scandenţa la 182 de zile.
Randamentul titlurilor franceze cu scadenţa la zece ani a fost nemodificat, de 3,29%.