Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, în raport cu dolarul, ca reacţie la faptul că preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) şi-a exprimat neliniştea faţă de consecinţele aprecierii euro asupra exporturilor din regiune, mai precis a politicii dolarului slab, care nu deranjează administraţia SUA. Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, s-a alăturat liderilor europeni care au adresat un apel Statelor Unite, să ia măsuri în vederea aprecierii dolarului, întrucât slăbirea puternică a acestuia în raport cu moneda unică generează mari temeri legate de economia zonei euro. Astfel, liderii europeni nu vor de la Washington doar declaraţii privind încurajarea dolarului.
"Am mai spus-o şi o repet: am observat cu atenţie maximă că ministrul finanţelor şi banca centrală a SUA s-au pronunţat pentru un dolar puternic, în favoarea intereselor Statelor Unite", a precizat Trichet.
Analiştii spun că există din ce în ce mai multe temeri printre liderii europeni privind aprecierea euro faţă de dolar.
Euro a avut un curs de 1,4174 dolari ieri, la ora 6:27 a.m., pe piaţa din New York, faţă de 1,4231 dolari la finele zilei anterioare, când a urcat până la 1,4283 dolari, nivelul maxim al tuturor timpurilor. Euro a atins cotaţia maximă istorică în fiecare zi începând cu data de 20 septembrie.
Deprecierea de ieri a euro a fost alimentată şi de publicarea datelor oficiale ale UE din care rezultă că ascensiunea preţurilor europene de producţie a înregistrat, în august, cel mai mic ritm din ultimii trei ani. Astfel, în august, preţurile practicate la poarta fabricii au crescut cu 1,7% în regiune (în ritm anual), comparativ cu 1,8% în iulie.