Euro, la cotaţia maximă a ultimilor doi ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 aprilie 2007

Jean-Claude Trichet

Jean-Claude Trichet

BCE pare că-şi majorează dobânda în iunie

Moneda unică europeană (euro) a atins ieri, pe pieţele externe, cea mai ridicată cotaţie de după martie 2005, în raport cu dolarul, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Banca Centrală Europeană îşi va majora dobânda în luna iunie. Euro a fost cotat la 1,3477 dolari, însă ulterior a ajuns la 1,3462 dolari pe piaţa din New York, de la 1,3431 dolari la finele zilei precedente. Analiştii sunt de părere că euro se va aprecia până la 1,35-1,36 dolari în următoarele două luni.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, în şedinţa de ieri, de la Frankfurt, să-şi menţină dobânda de referinţă la nivelul de 3,75%, urmând să aştepte dovezi că inflaţia creşte în regiune, ca să ia măsura majorării.

Analiştii nu au fost surprinişi de decizia BCE, anticipând că instituţia nu-şi va modifica dobânda. Dar, conducerea BCE a lăsat să se înţeleagă că, în această vară, va urma o majorare de dobândă, aşa cum estimează şi specialiştii în domeniu.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat: "Politica noastră monetară continuă să fie una relaxată. Dobânzile băncii încă stimulează creşterea economică, după cele şapte majorări efectuate începând cu finele lui 2005". Referitor la o viitoare majorare, domnia sa a afirmat: "Astăzi nu voi spune nimic care să schimbe aşteptările pieţei privind decizia din lune iunie".

Analiştii aşteaptă ca, în luna iunie, BCE să-şi majoreze dobânda cu 0,25%, la 4%.

Analiştii din ţara noastră spun că Jean-Claude Trichet a fost foarte diplomat ieri, lăsându-şi un loc de manevră foarte mare. În opinia lor, Trichet aşteaptă rezultatele alegerilor din Franţa, ca apoi să acţioneze. Traderii de pe piaţa futures preconizează, pentru luna iunie, creşterea dobânzii BCE la 4%.

Potrivit specialiştilor noştri, în Europa există o tendinţă de continuare a creşterii dobânzii de intervenţie. Pe de altă parte, ei atrag atenţia în privinţa pieţei imobiliare din lume. Aceasta începe să se prăbuşească, situaţie care se resimte cel mai puternic în SUA. Mai mult, în SUA încep să apară presiunile inflaţioniste, fiind posibilă o viitoare majorare de dobândă a băncii centrale (Fed).

Referitor la inflaţia din ţara noastră, analiştii spun că cifra de 0,07% comunicată miercuri de Institutul Naţional de Statistică nu este reală, întrucât deficitul comercial a crescut foarte mult şi leul s-a apreciat. Analiştii sunt de părere că piaţa nu mai crede în cifre, ba chiar datele privind inflaţia din ţările mari este pusă la îndoială.

Jean-Claude Trichet a declarat că România mai are multe de realizat în vederea adoptării monedei unice (euro), însă a menţionat că ţara noastră a făcut paşi considerabili în ultimii ani. Domnia sa a refuzat să ofere un termen în privinţa adoptării euro de către ţara noastră.

Ancuţa Stanciu

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb