Euro, la maximul ultimelor 15 luni

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 septembrie 2011

Euro, la maximul ultimelor 15 luni

Moneda naţională a continuat, ieri, să urce peste nivelul de 4,3 lei, pentru a doua oară în această săptămână. Banca Naţională a României (BNR) a afişat, ieri, un curs de referinţă de 4,3210 lei/euro, în creştere cu 0,98 bani faţă de cotaţia anterioară, reprezentând maximul ultimelor 15 luni. O paritate mai ridicată decât cea de ieri s-a înregistrat pe 1 iulie 2010, când BNR a afişat un curs de 4,3537 lei/euro.

Sentimentul negativ a fost prezent şi pe valutele din regiune, după apariţia unor informaţii în "Financial Times", potrivit cărora o parte dintre statele din zona euro ar vrea să propună o reducere a datoriilor mai mare pentru obligaţiunile emise de Grecia, susţin dealerii.

Surse oficiale europene au declarat că şapte din cele 17 state din zona euro solicită ca deţinătorii privaţi de obligaţiuni să accepte o pierdere mai mare pe expunerea pe Grecia, faţă de nivelul de 21% convenit în al doilea acord de finanţare externă, încheiat în luna iulie. Neînţelegerile ameninţă să destrame un acord negociat cu greu, prin care creditorii privaţi ai Greciei au fost convinşi să accepte pierderi pe obligaţiunile statului elen.

De la începutul acestui an, moneda europeană a urcat faţă de leu cu 2,13%, în timp ce, de la jumătatea lunii şi până ieri, aprecierea a fost de 0,75%.

Dealerii din piaţă susţin că deprecierea leului în raport cu euro nu este una foarte mare şi că există alte monede din regiune care au suferit scăderi mai mari decât moneda naţională, oferind drept exemplu zlotul polonez.

Leul a pierdut teren, ieri, şi în raport cu francul elveţian, rata oficială ajungând la 3,5396 lei/franc, cu 0,79 bani mai mare, faţă de cotaţia anterioară.

Pentru moneda americană, BNR a afişat un curs de referinţă de 3,1672 lei/dolar, în scădere cu 2,25 bani.

Deprecierea leului, în apropierea stabilirii accizelor

Devalorizarea monedei din această săptămână precede data de stabilire a accizelor, pentru anul viitor. În ultimii cinci ani, s-a înregistrat o tendinţă de depreciere a leului, în a doua jumătate a lunii septembrie, înainte de data de referinţă de la care se va lua cursul euro, pentru stabilirea accizelor de anul viitor.

În luna septembrie a fiecărui an din intervalul 2005-2010, cea mai mare apreciere a monedei europene faţă de leu a fost în ultimele două săptămâni din 2008, când euro a cres-cut cu 3,10% faţă de leu. La începutul lunii septembrie din 2008, moneda europeană era cotată de BNR la 3,5204 lei, ajungând în ultima zi a lunii la 3,7336 lei. Tendinţa de apreciere a euro, în ultimele două săptămâni din septembrie, a existat şi în 2010. Moneda europeană a câştigat 0,46% faţă de leu, în perioada analizată. BNR a afişat, la 1 octombrie 2010, un curs de 4,2672 lei, reprezentând nivelul la care au fost stabilite accizele pentru anul acesta, în timp ce la 1 septembrie 2010 cursul se situa la 4,2636 lei/euro.

Cât priveşte evoluţia euro/leu în cursul lunii septembrie din acest an, BNR a afişat la 1 septembrie un nivel de 4,2306 lei/euro, care a crescut uşor, spre jumătatea lunii, la 4,2886 lei/euro. Aprecierea s-a accentuat începând cu 19 septembrie şi a culminat cu maximul de ieri, de 4,3210 lei/euro.

Potrivit Codului Fiscal "valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene".

Potrivit legislaţiei în vigoare din ţara noastră, produsele cărora li se aplică acciză sunt băuturile alcoolice, tutunul, cafeaua, carburanţii, energia electrică şi autovehiculele.

Veniturile la bugetul de stat, după primele opt luni, au totalizat 116,4 miliarde lei, cu 9,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, pe fondul încasărilor record din luna iulie, de 17,1 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice. Încasările au crescut, în principal, la veniturile din taxa pe valoare adăugată (TVA) cu 28,2% şi la accize, unde încasările au urcat cu 16,2%.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb