Euro pare să îşi revină

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 martie 2010

Euro pare să îşi revină

Situaţia din Grecia i-a adus dolarului cel mai mare câştig trimestrial de după 2008

Moneda europeană şi-a continuat, ieri, aprecierea faţă de dolar, începută vineri, după ce liderii din zona euro s-au înţeles să sprijine Grecia, cu implicarea Fondului Monetar Internaţional. Pe piaţa din Tokyo, moneda unică avea un curs de 1,3430 dolari, iar pe cea europeană - de 1,3481 dolari, faţă de 1,3410 dolari la finele săptămânii trecute, pe piaţa din New York.

Dar, dolarul a înregistrat, în perioada ianuarie-martie 2010, cea mai importantă apreciere din 2008 până în prezent, faţă de euro, în condiţiile în care incertitudinile cu privire la crearea unui plan de salvare a Greciei i-au îndepărtat pe investitori de moneda unică.

Moneda SUA a crescut cu 0,9% săptămâna trecută, la 1,3410 unităţi/euro, de la 1,3530 unităţi/euro în săptămâna anterioară. În primul trimestru din acest an, moneda americană a câştigat 6,2% în raport cu cea împărţită de 16 state din Uniunea Europeană. Creşterea este cea mai mare înregistrată după trimestrul al treilea din 2008, când aprecierea a fost de 11,8%.

Analiştii sunt de părere că dolarul este, încă, o investiţie sigură, mai ales că informaţiile care privesc Europa nu sunt clare şi nici sigure. Deşi a ajuns la o înţelegere cu privire la Grecia, Europa a subliniat că îi va acorda sprijin doar dacă va fi nevoie. Înţelegerea dintre liderii zonei euro presupune un mix de asistenţă FMI şi credite bilaterale, la dobânzile exis­tente pe piaţă. Reprezentanţii regiunii şi-au exprimat "încrederea" că Grecia nu va avea nevoie de un sprijin extern pentru reducerea deficitului bugetar.

De remarcat că, la finele zilei de 25 martie, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat că este "foarte fericit întrucât guvernele din zona euro au găsit o soluţie funcţională pentru Grecia". Asta, după ce, în ziua precedentă, susţinea că implicarea FMI în finanţarea Greciei va fi "foarte, foarte rea".

Grecia emite obligaţiuni

Grecia va lansa o emisiune de bonduri în euro, cu maturitate la şapte ani, anunţă Agenţia de Administrare a Datoriei Publice din Atena. Potrivit acesteia, de emisiunea de obligaţiuni se vor ocupa "Alpha Bank", "Bank of America Merrill Lynch", "Emporiki Bank", "ING Bank" şi "Société Générale SA.

Agenţia a precizat că noua emisiune va fi lansată şi evaluată în viitorul apropiat, în funcţie de condiţiile de pe piaţă.

Guvernul de la Atena vrea să împrumute aproximativ cinci miliarde de euro de pe pieţe de obligaţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb