Euro pierde teren în faţa dolarului, deşi blocul monetar a ieşit din recesiune

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 august 2013

Euro pierde teren în faţa dolarului, deşi blocul monetar a ieşit din recesiune

Francul - la cel mai redus curs din ultima lună

Moneda unică europeană a scăzut în a doua parte a zilei de ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, pierzând câştigul iniţial determinat de anunţul potrivit căruia economia zonei euro a ieşit din recesiune în trimestrul al doilea din 2013. Deprecierea euro, respectiv avansul dolarului au fost determinate de aşteptările privind reducerea programului de stimulente de către banca centrală americană (Federal Reserve).

Euro a scăzut cu 0,1% la ora 10.18, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3257 dolari, după ce mai devreme atinsese 1,3281 dolari.

Tot ieri, francul elveţian a înregistrat cel mai redus nivel din ultima lună, raportat la euro, pe fondul datelor care arată ieşirea din recesiune a uniunii monetare europene. În condiţiile date a slăbit cererea de plasamente refugiu, aşa cum este considerată moneda Elveţiei. Francul s-a depreciat faţă de valutele tuturor celor 16 parteneri comerciali majori ai Elveţiei, în condiţiile în care datele statistice publicate ieri au arătat evoluţii peste aşteptări pentru economiile Germaniei şi Franţei, în perioada aprilie - iunie 2013.

Francul a coborât cu 0,2% la ora 10.28, pe piaţa americană, la 1,2396 unităţi/euro. Anterior, moneda elveţiană s-a depreciat până la 1,2427 unităţi/euro - cel mai redus curs din 11 iulie până în prezent.

De menţionat că francul elveţian a scăzut timp de patru zile la rând faţă de dolar. Ieri, la ora 10.30, pe piaţa din New York, cursul era de 93,43 centime/dolar, mai mic cu 0,2% faţă de ziua precedentă.

"Avem, în mod sigur, o tendinţă de slăbire a francului", declară, citat de Bloomberg, Kasper Kirkegaard, strateg senior la "Danske Bank" A/S din Copenhaga. În opinia sa, redresarea economică la care asistăm în Europa îndepărtează unul dintre cele mai importante riscuri care a afectat încrederea investitorilor.

Potrivit datelor oficiale publicate ieri de Eurostat, PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea din anul curent, faţă de perioada ianuarie - martie 2013, când scăzuse cu 0,3%. Astfel, uniunea monetară a ieşit din cea mai lungă perioadă de declin din istoria sa, care a durat un an şi jumătate. Evoluţia din trimestrul al doilea a depăşit aşteptările analiştilor, care preconizau o expansiune de 0,2%.

Ieşirea din recesiune a zonei euro s-a datorat în principal creşterilor înregistrate de Germania şi Franţa în perioada aprilie - iunie 2013. Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a înregistrat o creştere de 0,7% în trimestrul al doilea, faţă de primul trimestru din acest an, iar cea a Franţei - de 0,5%, depăşind estimările economiştilor. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, economia Germaniei a crescut cu 0,5%, iar cea a Franţei - cu 0,3%, potrivit Eurostat. Economia zonei euro, per ansamblu, a scăzut cu 0,7% faţă de trimestrul al doilea al anului trecut, conform cifelor oficiale.

PIB-ul Uniunii Europene a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului, dar a înregistrat o scădere de 0,2% în ritm anual.

Cele mai importante creşteri economice din UE au fost înregistrate în Germania, Cehia, Finlanda (0,7%), Lituania şi Marea Britanie (0,6%). La polul opus se află Ciprul, cu un declin economic de 1,4%, Italia şi Olanda, fiecare cu o scădere de 0,2%.

De menţionat că Portugalia a ieşit din recesiune în trimestrul al al doilea, ţara înregistrând un avans economic de 1,1%. Aceasta este prima creştere pe care o înregistrează PIB-ul Portugaliei în ultimii doi ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb