Euro s-a depreciat faţă de dolar ieri, pentru a doua zi consecutiv, pe pieţele externe, în condiţiile în care investitorii aşteptau reuniunea de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE), programată pentru astăzi.
Ieri, euro a coborât cu 0,2% la ora 10:41, pe piaţa din New York, atingând un curs de 1,3652 dolari.
Analiştii anticipează că, în şedinţa de astăzi, BCE va menţine dobânda de referinţă la nivelul minim record de 0,15%, la care a adus-o la începutul lunii iunie, când a redus-o de la 0,25%. Luna trecută, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că, probabil, instituţia pe care o conduce va menţine dobânzile la un nivel scăzut cel puţin până la sfârşitul lui 2016.
De la momentul la care BCE a micşorat dobânda, euro a recuperat aproape tot terenul pierdut faţă de alte valute, afectând competitivitatea exporturilor din uniunea monetară. În condiţiile date, investitorii aşteaptă ca BCE să ia în calcul lansarea unui program de achiziţii de active la scară largă.
Conducerea BCE este supusă presiunilor în sensul unei intervenţii care să deprecieze moneda împărţită de 18 state din Uniunea Europeană. Premierul francez Manuel Valls a afirmat, ieri, că ar vrea ca BCE să achiziţioneze active pentru susţinerea economiilor din zona euro şi pentru deprecierea euro.
"Euro este supraevaluat, ceea ce afectează industria noastră şi creşterea economică", a spus Manuel Valls într-un interviu acordat cotidianului Les Echos. Oficialul francez a salutat reducerea ratei dobânzii BCE, în iunie, apreciind că decizia reprezintă "un semnal puternic".
Dar, premierul de la Paris a subliniat: "Îmi doresc ca BCE să meargă mai departe, în special în ceea ce priveşte achiziţia de active de pe piaţă. Politica monetară nu are legătură doar cu ratele dobânzilor".
Recent, şi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, i-a cerut Băncii Centrale Europene să lanseze programul de cumpărare a activelor la scară mare pentru stimularea economiei.