• Randamentul obligaţiunilor italiene creşte
Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, în raport cu dolarul, după ce, săptămâna trecută, a consemnat un avans de 1,8%. Scăderea din prima zi a săptămânii curente a venit în condiţiile în care investitorii se tem că liderii europeni vor întâmpina dificultăţi în obţinerea de fonduri pentru soluţionarea crizei datoriilor din regiune.
Temerile s-au amplificat după ce agenţia de stat a Chinei, Xinhua News, a informat că ţara asiatică nu poate juca rolul "salvatorului Europei".
La ora 11.38, pe piaţa din SUA, euro avea un curs de 1,3952 dolari, mai mic cu 1,4% faţă de cel de vineri. Astfel, euro a revenit sub 1,40 dolari, după ce, săptămâna trecută, trecuse de acest prag pentru prima oară după luna septembrie.
Deprecierea a fost anticipată de unii analişti care, la finele săptămâ-nii trecute, atrăgeau atenţia că este posibil să nu continue tendinţa de creştere înregistrată de moneda unică pe întreaga perioadă 24 - 28 octombrie.
Aceştia avertizau că piaţa urmează să fie foarte atentă la informaţiile privind detaliile planului de salvare a zonei euro.
De menţionat că încă de vineri euro a pierdut ceva teren faţă de dolar (-0,3%), după ce analiştii agenţiei de evaluare Fitch Ratings au declarat că reducerea datoriei Greciei, de către creditorii privaţi, este văzută ca un faliment temporar.
• Randamentul obligaţiunilor italiene cu scadenţa la zece ani a ajuns la 6,1%
Pălirea optimismului privind soluţiile adoptate de liderii europeni pentru criza datoriilor a generat, ieri, creşterea randamentului obligaţiunilor italiene până aproape de nivelul din luna august, când Banca Centrală Europeană (BCE) a intervenit pentru susţinerea pieţelor datoriilor.
Randamentul titlurilor pe termen de zece ani a urcat la 6,1%, de la 5,9% săptămâna trecută. Vineri, Trezoreria Italiei a vândut obligaţiuni de 7,93 miliarde de euro cu maturitatea pe termen mediu şi lung, sub ţinta maximă avută în vedere de guvernul de la Roma: 8,5 miliarde euro.
În condiţiile în care diferenţa dintre costul obligaţiunilor italiene şi cel al titlurilor germane, considerate de referinţă, a urcat la 4,1 puncte procentuale, liderii băncilor italiene avertizează că tensiunile de pe pieţele datoriilor riscă să afecteze întreaga economie.
Giovanni Bazoli, preşedintele "Intesa Sanpaolo", a doua bancă din Italia, a declarat, citat de Reuters, că riscul unei crize a creditelor este inevitabilă, dacă tensiunile de pe piaţa obligaţiunilor suverane vor continua.
Săptămâna trecută, liderii zonei euro au decis să majoreze resursele fondului de salvare a zonei euro (EFSF) la 1.000 de miliarde euro şi să recapitalizeze instituţiile financiare. Aceştia au convins, totodată, creditorii privaţi să reducă datoria Greciei cu 50%.