Euro se depreciază, revenind sub 1,40 dolari

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 noiembrie 2011

Randamentul obligaţiunilor italiene creşte

Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, în raport cu dolarul, după ce, săptămâna trecută, a consemnat un avans de 1,8%. Scăderea din prima zi a săptămânii curente a venit în condiţiile în care investitorii se tem că liderii europeni vor întâmpina dificultăţi în obţinerea de fonduri pentru soluţionarea crizei datoriilor din regiune.

Temerile s-au amplificat după ce agenţia de stat a Chinei, Xinhua News, a informat că ţara asiatică nu poate juca rolul "salvatorului Europei".

La ora 11.38, pe piaţa din SUA, euro avea un curs de 1,3952 dolari, mai mic cu 1,4% faţă de cel de vineri. Astfel, euro a revenit sub 1,40 dolari, după ce, săptămâna trecută, trecuse de acest prag pentru prima oară după luna septembrie.

Deprecierea a fost anticipată de unii analişti care, la finele săptămâ-nii trecute, atrăgeau atenţia că este posibil să nu continue tendinţa de creştere înregistrată de moneda unică pe întreaga perioadă 24 - 28 octombrie.

Aceştia avertizau că piaţa urmează să fie foarte atentă la informaţiile privind detaliile planului de salvare a zonei euro.

De menţionat că încă de vineri euro a pierdut ceva teren faţă de dolar (-0,3%), după ce analiştii agenţiei de evaluare Fitch Ratings au declarat că reducerea datoriei Greciei, de către creditorii privaţi, este văzută ca un faliment temporar.

Randamentul obligaţiunilor italiene cu scadenţa la zece ani a ajuns la 6,1%

Pălirea optimismului privind soluţiile adoptate de liderii europeni pentru criza datoriilor a generat, ieri, creşterea randamentului obligaţiunilor italiene până aproape de nivelul din luna august, când Banca Centrală Europeană (BCE) a intervenit pentru susţinerea pieţelor datoriilor.

Randamentul titlurilor pe termen de zece ani a urcat la 6,1%, de la 5,9% săptămâna trecută. Vineri, Trezoreria Italiei a vândut obligaţiuni de 7,93 miliarde de euro cu maturitatea pe termen mediu şi lung, sub ţinta maximă avută în vedere de guvernul de la Roma: 8,5 miliarde euro.

În condiţiile în care diferenţa dintre costul obligaţiunilor italiene şi cel al titlurilor germane, considerate de referinţă, a urcat la 4,1 puncte procentuale, liderii băncilor italiene avertizează că tensiunile de pe pieţele datoriilor riscă să afecteze întreaga economie.

Giovanni Bazoli, preşedintele "Intesa Sanpaolo", a doua bancă din Italia, a declarat, citat de Reuters, că riscul unei crize a creditelor este inevitabilă, dacă tensiunile de pe piaţa obligaţiunilor suverane vor continua.

Săptămâna trecută, liderii zonei euro au decis să majoreze resursele fondului de salvare a zonei euro (EFSF) la 1.000 de miliarde euro şi să recapitalizeze instituţiile financiare. Aceştia au convins, totodată, creditorii privaţi să reducă datoria Greciei cu 50%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb