Euro şi petrolul - la record maxim istoric

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 martie 2008

Moneda unică europeană a consemnat ieri, pe pieţele externe, recordul maxim istoric, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat că există presiuni inflaţioniste puternice, semnalând astfel că nu se grăbeşte să reducă dobânzile. Preşedintele BCE a mai spus, ca şi în alte rânduri, că prioritatea numărul unu pentru instituţia pe care o conduce este urmărirea inflaţiei.

BCE a decis, ieri, să-şi păs­treze dobânda de referinţă la 4% - nivelul maxim al ultimilor şase ani, ca să ţină în frâu inflaţia. Astfel, decizia BCE nu a ţinut cont de aprecierea puternică a euro şi nici de posibila recesiune a SUA, care ameninţă expansiunea economică a zonei euro. Analiştii anticipau că BCE nu va recurge la o modificare în şedinţa de ieri, însă cred că slăbirea economiei i-ar putea obliga pe guvernatorii băncii să reducă dobânzile în iunie.

Euro a crescut, ieri, la 1,5373 dolari - cel mai ridicat curs de la momentul introducerii monedei unice, în 1999. În jurul orei 10:20, la New York, cotaţia a fost de 1,5358 dolari, comparativ cu 1,5265 la finele zilei anterioare.

În ultimul an, euro a câştigat 17% faţă de dolar. Specialiştii sunt de părere că, până la finele lui 2008, euro va avea un curs de 1,58 dolari.

Afirmaţiile lui Trichet "dau undă verde vânzării dolarului", consideră Alan Ruskin, şef al departamentului de strategie valutară internaţională din cadrul "RBS Greenwich Capital Markets" Inc. În opinia sa, preşedintele BCE sugerează că nu va face nimic ca să sprijine moneda americană.

Ieri, BCE şi-a modificat în sens crescător estimările privind inflaţia din zona euro: 2,9% în 2008, faţă de 2,5% anterior. Amintim că ţinta BCE este de 2%, iar Trichet consideră că aceasta ar putea fi atinsă în 2009.

Totodată, BCE şi-a modificat în sens negativ previziunile pentru expansiunea economiei zonei euro: 1,7% în 2008, respectiv 1,8% în 2009, comparativ cu 2%, respectiv 2,1% - estimările lansate în decembrie 2007.

Cotaţia ţiţeiului a trecut de 105 dolari/baril

Deprecierea dolarului a determinat, ieri, înregistrarea unui preţ maxim istoric al petrolului, la New York, de peste 105 dolari/baril. Analiştii susţin că un asemenea preţ nu are la bază altceva decât slăbirea dolarului, iar acest factor nu va mai avea o influenţă atât de puternică în momentul în care vor apărea semne clare că cererea de combustibili scade la nivel mondial.

Petrolul brut cu livrare în luna aprilie a ajuns la 105,97 dolari barilul la New York Mercantile Exchange, în creştere cu 1,45 dolari (1,4%).

La ICE Futures Europe din Londra, petrolul Brent cu livrare în aprilie a avut o cotaţie de 102,95 dolari/baril, în creştere cu 1,31 dolari (1,3%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb