"Eurobank" cumpără "Hellenic Postbank" şi "Proton Bank"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iulie 2013

"Eurobank Ergasias" este a patra mare bancă din Grecia, după valoarea activelor.

"Eurobank Ergasias" este a patra mare bancă din Grecia, după valoarea activelor.

Banca elenă "Eurobank Ergasias" SA va prelua de la stat "Hellenic Postbank" şi "Proton Bank", potrivit anunţului Fondul Elen de Stabilitate Financiară (HFSF), care se ocupă de privatizările convenite de guvern cu UE şi FMI.

"Fondul Elen de Stabilitate Financiară a încheiat procesul de licitaţie pentru vânzarea New Hellenic Postbank şi a decis să înstrăineze această instituţie către Eurobank", a informat Fondul.

La sfârşitul lunii august 2012, autorităţile bancare din Grecia au stabilit că "Hellenic Postbank" nu mai este viabilă, din cauza pierderilor semnificative. Activele neperformante au fost transferate într-o "bancă rea", iar Fondul de Stabilitate a preluat operaţiunile viabile ("banca bună").

"Hellenic Postbank" este o bancă de mărime medie în Grecia, cu o cotă de 6% din totalul depozitelor şi aproximativ 3% din cel al creditelor. "Hellenic Postbank" are active de 13,7miliarde euro, depozite de 10,7 miliarde euro şi o reţea de circa 200 de sucursale. Pentru cumpărarea "Hellenic Postbank" au depus oferte toate cele patru bănci majore din Grecia: "Eurobank Ergasias", "Alpha Bank" SA, "National Bank of Greece" SA şi divizia "Geniki" aparţinând "Piraeus Bank" SA. HFSF a beneficiat de consultanţa "Goldman Sachs Group" Inc. în procesul de vânzare a "Hellenic Postbank".

Vineri, angajaţii "Hellenic Postbank" au oprit lucrul, protestând faţă de vânzarea băncii. Salariaţii au cerut ca instituţia de credit să rămână autonomă.

"Eurobank" a câştigat şi licitaţia pentru "Proton Bank", instituţie care a fost, la rândul său, divizată pentru separarea activelor neperformante, la finele lui 2011. În prezent, banca deţine active de 1,3 miliarde euro şi are depozite de un miliard de euro.

Vânzarea "Proton Bank" şi "Hellenic Postbank" până la data de 15 iulie a fost una din condiţiile stabilite pentru obţinerea, de către autorităţile de la Atena, a următoarei tranşe din pachetul de spijin financiar extern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb