EUROBAROMETRU: 88% dintre români cred că economia merge mai prost decât cea a UE

V. Ribana
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 ianuarie 2010

Economia noastră merge mai prost decât cea a Uniunii Europene (UE), sunt de părere 88% dintre români, potrivit Eurobarometrului 72, realizat în toamna anului trecut şi dat publicităţii ieri.

Astfel, procentul românilor care credeau că economia naţională merge mai puţin bine decât media înregistrată în statele membre UE a crescut de la 75% în iunie 2009, la 88% în noiembrie 2009. De asemenea, a crescut procentul intervievaţilor care apreciază că situaţia locurilor de muncă în Româ-nia este mai puţin bună decât în celelalte state membre ale UE (de la 78%, la 88%).

Conform sondajului, pentru ieşirea din criză, 31% dintre intervievaţi văd ca soluţie susţinerea mediului privat, prin sprijinirea companiilor mici, 22% prin susţinerea societăţilor mari, 29% prin investiţiile în infrastructură, iar în educaţie 26%. O proporţie de 18% se pronunţă pentru sprijinirea persoanelor defavorizate, precum şomerii, respectiv 19% pentru ajutorul săracilor.

Pesimismul românilor referitor la situaţia din ţară s-a menţinut şi în 2009, chiar s-a amplificat între jumătatea şi finele anului trecut. Dacă în iunie 2009, 23% erau pesimişti în privinţa aşteptărilor legate de viaţă în general, în noiembrie procentul a crescut la 29%. Referitor la situaţia economică internă, procentul pesimiştilor a crescut de la 41% la 45%, de la 26% la 31% pentru situaţia financiară a propriei gospodării, de la 44% la 53% pentru situaţia locurilor de muncă din ţară, iar de la 15% la 21% în privinţa propriului loc de muncă.

Mai puţin de jumătate dintre cei chestionaţi (47%) sunt mulţumiţi de viaţa pe care o au, cu mult mai puţin decât media europeană de 78%.

Însă, România se încadrează în grupul statelor pesimiste din sud-estul UE, alături de Bulgaria (38%), Ungaria (42%) şi Grecia (58%).

În privinţa aşteptărilor referitoare la evoluţia vieţii lor în acest an, numai 22% dintre români cred ca vor trăi mai bine, în timp ce 29% cred ca vor trăi mai prost. Mare parte, 43%, cred ca vor trăi la fel.

Pe de altă parte, sondajul arată că românii au mai mare încredere în ins-tituţiile Uniunii Europene decât în cele naţionale. Parlamentul European este instituţia cu gradul de încredere cel mai ridicat - 65%, urmând Comisia Europeana (58%) şi Consiliul UE (55%). În plan intern, încrederea în guvern a scăzut de la 22% la 17%.

Sondajul a fost realizat sub coordonarea TNS Opinion&Social în ţara noastră, la cererea Comisiei Europene, în perioada 30 octombrie -11 noiembrie 2009, pe un eşantion reprezentativ de 1.021 persoane.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. e cam ambiguu titlul, economia noastra merge mai prost decat cea a UE

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb