EUROCHAMBRES: Investitorii anticipează investiţii constante sau mai mari pentru 2009

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 11 decembrie 2008

Planurile investiţionale ale antreprenorilor din Europa pentru anul 2009 sunt mai scăzute decât cele care s-au realizat în acest an, însă investiţiile nu se vor opri potrivit unui Studiului Economic anual realizat de Eurochambers ( Asociaţia Camerelor de Comerţ şi Industrie din Europa).

Studiul arată că perspectivele investiţionale pentru 2009 sunt încă pozitive însă, la un nivel mult scăzut. Peste jumătate din antreprenorii chestionaţi anticipează că nivelele lor de investiţii vor rămâne constante, iar un sfert anticipează investiţii mai mari. În zona Euro, planurile de investiţii pentru 2009 stagnează, iar balanţa se apropie de zero.

Pentru prima dată în istoria Studiului Economic, majoritatea întreprinderilor evaluează climatul de afaceri general mai degrabă negativ decât pozitiv, anunţă Eurochambers. Totuşi, 40% din repondenţi anticipează un nivel stabil al afacerilor pentru 2009.

În ciuda declinului economiei reale, cifra de afaceri este principalul indicator economic pozitiv, indicând o bază de afaceri solidă, consideră Eurochambers.

Estimările mari pentru 2008 nu s-au materializat în economia reală, rezultatul direct fiind că multe afaceri europene aşteaptă o scădere la vânzările de produse autohtone. O distincţie evidentă apare între sectorul serviciilor şi cel de producţie. Cel din urmă pare a fi mai expus la declinul economic general, în special sectoarele imobiliare.

În privinţa exporturilor, aşteptările pe 2008 nu au fost atinse în aproape nici o ţară, aşadar perspectivele pe 2009 sunt considerabil scăzute. Încetinirea economică globală a provocat o scădere generală a cererii pentru produsele europene. În mod ciudat, aproximativ 67 % din exporturile companiilor Europene sunt intracomunitare.

În contextual recentelor evenimente economice, antreprenorii evaluează cu multă prudenţă situaţia pentru anul următor, cu o cifră a balanţei forţei de muncă în scădere până la nivelul anului 2002. Rămâne de văzut în ce măsură pieţele de muncă vor fi afectatede prezenta criză economică; totuşi, aproximativ două treimi din companiile chestionate în acest Studiu consideră că vor fi capabile să-şi reţină forţa de muncă în 2009, se mai precizează în studiu.

Mesajul Camerei către Consiliul European

Pierre Simon, Preşedintele Eurochambres, a declarat: "Situaţia este gravă şi avem nevoie de măsuri imediate pentru a o contracara. În perioadele de stagnare economică, noi nu ne putem permite resemnare politică"". De aceea, Camera militează, în relaţia cu Consiliului European din 11-12 decembrie, ca acesta să:

Sprijine interesele IMM-urilor şi, în mod neechivoc, să sprijine Documentul pentru Întreprinderile Mici;

Extindă garanţiile pentru IMM-uri şi să propună liniile generale pentru Fondul de Garantare European;

Abordeze problematica plăţilor întârziate şi să determine Statele Membre la reducerea plăţilor către administraţiile publice la nivel lunar;

Grăbească implementarea directivei serviciilor şi să susţină Centrele Europene peste hotare, să faciliteze accesul pe pieţele interne şi internaţionale, deopotrivă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb