Planurile investiţionale ale antreprenorilor din Europa pentru anul 2009 sunt mai scăzute decât cele care s-au realizat în acest an, însă investiţiile nu se vor opri potrivit unui Studiului Economic anual realizat de Eurochambers ( Asociaţia Camerelor de Comerţ şi Industrie din Europa).
Studiul arată că perspectivele investiţionale pentru 2009 sunt încă pozitive însă, la un nivel mult scăzut. Peste jumătate din antreprenorii chestionaţi anticipează că nivelele lor de investiţii vor rămâne constante, iar un sfert anticipează investiţii mai mari. În zona Euro, planurile de investiţii pentru 2009 stagnează, iar balanţa se apropie de zero.
Pentru prima dată în istoria Studiului Economic, majoritatea întreprinderilor evaluează climatul de afaceri general mai degrabă negativ decât pozitiv, anunţă Eurochambers. Totuşi, 40% din repondenţi anticipează un nivel stabil al afacerilor pentru 2009.
În ciuda declinului economiei reale, cifra de afaceri este principalul indicator economic pozitiv, indicând o bază de afaceri solidă, consideră Eurochambers.
Estimările mari pentru 2008 nu s-au materializat în economia reală, rezultatul direct fiind că multe afaceri europene aşteaptă o scădere la vânzările de produse autohtone. O distincţie evidentă apare între sectorul serviciilor şi cel de producţie. Cel din urmă pare a fi mai expus la declinul economic general, în special sectoarele imobiliare.
În privinţa exporturilor, aşteptările pe 2008 nu au fost atinse în aproape nici o ţară, aşadar perspectivele pe 2009 sunt considerabil scăzute. Încetinirea economică globală a provocat o scădere generală a cererii pentru produsele europene. În mod ciudat, aproximativ 67 % din exporturile companiilor Europene sunt intracomunitare.
În contextual recentelor evenimente economice, antreprenorii evaluează cu multă prudenţă situaţia pentru anul următor, cu o cifră a balanţei forţei de muncă în scădere până la nivelul anului 2002. Rămâne de văzut în ce măsură pieţele de muncă vor fi afectatede prezenta criză economică; totuşi, aproximativ două treimi din companiile chestionate în acest Studiu consideră că vor fi capabile să-şi reţină forţa de muncă în 2009, se mai precizează în studiu.
Mesajul Camerei către Consiliul European
Pierre Simon, Preşedintele Eurochambres, a declarat: "Situaţia este gravă şi avem nevoie de măsuri imediate pentru a o contracara. În perioadele de stagnare economică, noi nu ne putem permite resemnare politică"". De aceea, Camera militează, în relaţia cu Consiliului European din 11-12 decembrie, ca acesta să: