Eurodeputaţii români şi bulgari s-au angajat să colaboreze cu privire la aderarea la spaţiul Schengen

ANDREEA CUZUB
Internaţional / 16 decembrie 2017

Eurodeputaţii români şi bulgari s-au angajat să colaboreze cu privire la aderarea la spaţiul Schengen

Eurodeputaţii români şi bulgari s-au angajat să colaboreze cu privire la aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, adoptând în acest sens o declaraţie comună cu prilejul unei reuniuni informale desfăşurate la începutul acestei săptămâni la Strasbourg.

Eurodeputaţii Victor Boştinaru şi Andrey Kovatchev, care au condus lucrările, au anunţat că parlamentarii europeni români şi bulgari, aparţinând diferitelor grupuri politice, s-au angajat totodată să colaboreze pentru a garanta preşedinţii de succes ale Bulgariei (2018) şi României (2019) la Consiliul European, a informat PSD printr-un comunicat de presă.

Cele două delegaţii au avut o întrevedere cu ministrul Preşedinţiei Bulgare a Uniunii Europene, Lilyana Pavlova, şi cu ministrul român al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, potrivit Agerpres.

Cu această ocazie, au adoptat prin consens, o declaraţie comună privind aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, ca urmare a unei analize comune a obiectivelor de îndeplinit, se arată în comunicat.

Potrivit declaraţiei comune, eurodeputaţii din România şi Bulgaria consideră că înfiinţarea spaţiului Schengen şi integrarea acquis-ului Schengen în cadrul UE este una dintre cele mai mari realizări ale procesului de integrare europeană, deoarece permite o şi mai mare libertate de circulaţie a persoanelor.

În comunicatul celor de la PSD se arată: "Capacitatea Bulgariei şi României de a-şi asuma aderarea la spaţiul Schengen a fost în mai multe rânduri anunţată de către preşedintele Comisiei Europene şi a fost, de asemenea, declarată de Parlamentul European în rezoluţiile sale din 8 iunie 2011 şi 13 octombrie 2011, de către Consiliu în concluziile sale din 9 şi 10 iunie 2011 şi 25 şi 26 octombrie 2012, dar şi în cel de-al 3-lea, al 4-lea, al 5-lea, al 6-lea, al 7-lea şi al 8-lea raport bianual privind funcţionarea spaţiului Schengen. În cadrul Consiliului European din 1 şi 2 martie 2012, şefii de stat şi de guvern au reiterat faptul că toate condiţiile juridice au fost îndeplinite pentru luarea deciziei privind aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen şi au solicitat Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne să adopte decizia sa în septembrie 2012. Cu toate acestea, până în acest moment, nu s-a luat nicio decizie, doar amânări în repetate rânduri".

Europarlamentarii români şi bulgari subliniază că ambele ţări au îndeplinit condiţiile necesare pentru aplicarea tuturor părţilor acquis-ului comunitar - singura condiţie prealabilă pentru aderarea la spaţiul Schengen.

Eurodeputaţii au transmis: "Menţionăm că Bulgaria şi România protejează în mod cumulativ 3.264 km din frontierele externe ale UE şi că Bulgaria şi România apără cu succes partea de sud-est a frontierelor externe ale UE, demonstrând astfel angajamentul deplin la spaţiul Schengen, în contextul presiunii ultimilor ani de intensificare a migraţiei şi al noilor provocări la adresa securităţii interne a UE. Solicităm Consiliului şi statelor membre să ia decizia de extindere a spaţiului Schengen pentru a include Bulgaria şi România numai pe baza acquis-ului Schengen şi a procedurilor. În acelaşi timp, Croaţia ar trebui să adere la spaţiul Schengen de îndată ce toate criteriile vor fi îndeplinite".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. E ternenul de aderare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb