Eurogrup a aprobat o primă tranşă din pachetul de asistenţă pentru Grecia

V.R.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 20 august 2015

BCE a redus finanţarea pentru băncile elene

Fitch ridică nota datoriei Greciei

-------------------------------

Actualizare 21:00 Alexis Tsipras anunţă demisia Guvernului Greciei şi alegeri parlamentare anticipate

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a anunţat, joi seară, demisia Guvernului pe care îl conduce şi convocarea de alegeri parlamentare, în contextul impasului politic.

"În scurt timp, îi voi prezenta preşedintelui demisia mea şi a Guvernului. Simt că am obligaţia morală de a mă prezenta evaluării poporului. Votul poporului va decide dacă acordul la care am ajuns cu creditorii ne poate scoate din criză", a declarat Alexis Tsipras.

"Vreau să fiu onest în totalitate, nu am ajuns la acordul pe care îl voiam cu creditorii internaţionali. Am fost obligaţi să onorăm un acord", a subliniat Tsipras.

"Sunt foarte mândru de Guvernul pe care îl conduc. Am purtat negocieri dure mult timp", a apreciat Tsipras.

Potrivit unor surse din presă, până la instalarea viitorului Guvern, Vassiliki Thanou-Christophilou, actualul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, va prelua funcţia de prim-ministru interimar.

După acest anunţ, Alexis Tsipras îi va înmâna demisia preşedintelui Greciei, Prokopis Pavlopoulos, abilitat să dizolve Parlamentul şi să convoace noi alegeri.

Alexis Tsipras a fost obligat să ia această decizie după ce a pierdut majoritatea parlamentară săptămâna trecută, în cursul votului privind noul plan de asistenţă financiară. Patruzeci de parlamentari Syriza nu au votat în favoarea planului de asistenţă, iar Guvernul a rămas cu o susţinere de 119 voturi din totalul de 300 de membri ai Parlamentului.

Guvernul a reuşit să adopte acordul cu creditorii cu ajutorul opoziţiei moderate - partidul de centru-dreapta Noua Democraţie (ND) şi Partidul Socialist (PASOK).

Potrivit postului public de televiziune din Grecia (ERT), alegerile parlamentare ar urma să aibă loc pe 20 septembrie, înainte de începerea aplicării măsurilor de austeritate pe care Alexis Tsipras le-a convenit cu Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Mecanismul European de Stabilitate şi Fondul Monetar Internaţional).

(S.A.)

-------------

Actualizare 11:10 Grecia a plătit BCE o rată de 3,4 miliarde euro

Grecia a plătit Băncii Centrale Europene (BCE) obligaţiuni în valoare de 3,2 miliarde euro, ajunse la maturitate, din prima tranşă, de 23 de miliarde de euro, primită din noul program de susţinere financiară de 86 de miliarde de euro, a declarat un oficial guvernamental citat de Reuters.

"Plata a fost făcută, fondurile sunt pe drum", a spus oficialul.

(A.C.)

---------------

Actualizare 09:44

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat, ieri seară, o primă tranşă din cel de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, care le va permite autorităţilor de la Atena să achite o rată scadentă astăzi dintr-un împrumut de la BCE, potrivit DPA.

Ultimele obstacole au fost ridicate miercuri prin voturile Parlamentelor german şi olandez, care au aprobat cel de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia în decurs de cinci ani, în valoare de 86 de miliarde de euro.

Ulterior, miniştrii de Finanţe din zona euro au avut o teleconferinţă în cadrul căreia au aprobat eliberarea unei prime tranşe în valoare de 26 de miliarde de euro, care va fi împărţită în mai multe plăţi.

Grecia urmează să primească 13 miliarde de euro la timp pentru a achita Băncii Centrale Europene rata de 3,4 miliarde de euro scadentă azi.

Alţi 10 milioane de euro vor fi puşi deoparte pentru băncile elene aflate în dificultate, iar restul de trei miliarde de euro vor fi acordaţi Atenei în schimbul unor progrese privind reformele, în lunile următoare, a anunţat Eurogrupul.

"Acest acord oferă perspective pentru economia greacă şi o bază pentru creştere sustenabilă", a declarat ieri preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. "Suntem siguri că vom întâmpina probleme în anii care vor urma, dar am încredere că vom fi capabili să le depăşim", a adăugat el.

(A.C.)

----------------

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus, săptămâna aceasta, plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), conform cererilor venite de la Atena, semn că instituţiile financiare elene şi-au stabilizat operaţiunile şi au început să-şi refacă rezervele de lichidităţi, spun surse citate de agenţia Reuters.

Potrivit acestora, consiliul guvernatorilor BCE a decis să reducă plafonul ELA la 89,7 miliarde de euro, de la aproximativ 91 de miliarde de euro anterior.

"Plafonul ELA a fost redus, în linie cu cererea băncii centrale a Greciei, ca urmare a îmbunătăţirii condiţiilor de lichiditate", au declarat sursele.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a ridicat marţi, cu o treaptă, ratingul datoriei Greciei, după acordul dintre Atena şi instituţiile creditoare europene pe marginea celui de-al treilea plan de ajutor financiar. Fitch a crescut calificativul la "CCC", de la "CC", considerând că acordul a redus riscul unei default al Greciei.

Menţionăm că, ieri, Parlamentul german a aprobat cu o majoritate covârşitoare planul de salvare a Greciei.

Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schaeuble, i-a îndemnat pe parlamentari, înainte de vot, să susţină acest pachet.

Votul din Germania a venit după ce, marţi, Spania, Estonia şi Austria au aprobat planul destinat Atenei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb