"Eurom Bank" îşi menţine dobînzile la depozite la un nivel superior pieţei

Ana Moglan
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 iulie 2004

"Eurom Bank" s-a situat pe primul loc, în ultimele luni, în clasamentul băncilor care oferă cele mai mari dobînzi la depozitele lunare în lei, iar de cîteva zile şi la cele în euro. Depozitele în lei ale "Eurom Bank" au fost cele mai profitabile, aducînd investitorilor cîştiguri lunare mari, raportate la moneda europeană. Pentru depozitele în euro, constituite pe termen de o lună, "Eurom Bank" acordă, în prezent, o dobîndă de 0,25%. Aceeaşi dobîndă este practicată şi de "RoBank", "Romanian International Bank" (RIB) şi "Banca Transilvania".

Dobînzile "Eurom Bank" nu au înregistrat oscilaţii semnificative în perioada în care pe piaţa bancară de la noi s-a manifestat o tendinţă de scădere a dobînzilor în lei. Surse din interiorul băncii informează că, în ultimul trimestru al anului trecut, "Eurom Bank" nu s-a înscris în trendul de evoluţie a dobînzilor de pe piaţa bancară, cînd s-a manifestat o tendinţă de scădere mai accentuată, însă de scurtă durată.

Băncile care s-au grăbit să scadă dobînzile în acea perioadă au fost nevoite ulterior să le aducă la nivelul pieţei, imediat după ce BNR a anunţat creşterea dobînzii de referinţă (în octombrie 2003, dobînda de referinţă a BNR era de 19,25% şi a crescut în noiembrie 2003 la 20,19%, apoi la 20,41% în decembrie 2003 şi la 21,25% în ianuarie 2004).

Aceleaşi surse din interiorul "Eurom Bank" susţin că menţinerea dobînzilor la un nivel superior pieţei bancare a fost rezultatul calculelor de prognoză ale băncii privind evoluţia dobînzilor, bazate pe tendinţa inflaţiei reale în economie. În prezent, dobînzile "Eurom Bank" s-au stabilizat la nivelul pieţei.

Conducerea băncii consideră că a aplicat o politică prudentă de atragere de surse pentru diminuarea riscului de rată a dobînzii. "Eurom Bank" a atras surse cu dobînzi fixe, pe termen scurt, ca să evite afectarea veniturilor băncii de o eventuală scădere a dobînzilor la credite sau la depozite. Această politcă a avut ca rezultat o creştere a volumului de intermediere şi a cotei de piaţă la nivelul activelor totale, de la 0,27% în decembrie 2002, la 0,45% în aprilie anul curent.

Politica de dobînzi la creditele şi depozitele în euro va determina o amplificare a volumului de intermediere, estimează specialiştii băncii, justificînd acest lucru prin faptul că moneda europeană va avea o importanţă economică mult mai mare o dată cu aderarea României la Uniunea Europeană.

Politica "Eurom Bank" este să acorde credite pe termene scurte, cu valori mici şi dispersie mare, dar cu randamente crescute, în vederea obţinerii unei lichidităţi sporite. Acest tip de politică de creditare a determinat creşterea volumului de intermediere financiară, pe baza căruia "Eurom Bank" a stabilit dobînzi mai mari la depozite, fără să-şi afecteze profitabilitatea. Banca a obţinut un profit de 40,65 miliarde de lei în primul semestru al acestui an, depăşind valorile de profitabilitate stabilite în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2004.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb