Euronews: Marea delistare - companiile europene se mută la bursele din SUA

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 noiembrie 2023

Euronews: Marea delistare - companiile europene se mută la bursele din SUA

English Version

Mai multe companii europene au ales să se retragă de pe bursele de pe continent şi să se listeze pe cele din SUA, conform unei analize Euronews Business care arată motivele acestor plecări.

Cu câteva decenii în urmă, centrul financiar din Londra era văzut drept locul potrivit pentru listări, mai ales după ce bursele mai mici din Cardiff, Edinburgh, Aberdeen şi Leeds au fuzionat cu Bursa mai mare din capitală. Cu toate acestea, accentul global se mută acum către SUA, în special către burse precum New York Stock Exchange (NYSE) şi Nasdaq.

Flutter Entertainment, CRH şi Smurfit Kappa sunt unele dintre cele mai recente exemple de companii europene care s-au retras de la bursele "de acasă" în favoarea celor din SUA, potrivit sursei citate. Totodată, unele companii din Marea Britanie, respectiv din Europa, aleg să nu se listeze deloc pe continent, ci să meargă direct la bursele din SUA pentru lansarea ofertelor publice iniţiale (IPO). Listarea duală, cu prezenţă atât în Europa, cât şi în SUA, devine, de asemenea, din ce în ce mai mult o opţiune.

În 2021, On Holding, marcă elveţiană de pantofi sport a anunţat că va fi listată la NYSE. Totodată, Wise Plc, un fintech din Marea Britanie, a anunţat că va începe să vândă certificate de depozit în SUA. Argo Blockchain, miner de criptomonede, a optat, de asemenea, pentru un IPO în SUA.

La începutul lunii septembrie 2023, compania britanică de semiconductori Arm Holdings s-a alăturat acestui val, cotându-se la Nasdaq după ce a refuzat să se alăture Bursei de Valori din Londra. Compania de tehnologie din Marea Britanie a revenit pe piaţa de valori după o pauză de şapte ani, după ce a fost achiziţionată de SoftBank din Japonia. De asemenea, Arm a aşteaptat câteva luni momentul perfect pentru listare.

Bursa din Londra (London Stock Exchange - LSE) a încercat să redevină hub global pentru acţiuni, dar nu a reuşit în ciuda eforturilor tot mai mari ale guvernului Regatului Unit de a convinge companiile, în special pe cele de tehnologie, să rămână mai aproape de casă. Numărul companiilor care se tranzacţionează la Bursa de Valori din Londra a stagnat în ultimii ani, conform sursei citate.

Cazul Arms Holdings a fost deosebit de sensibil, deoarece compania fusese cotată anterior la LSE (şi inclusă în indicele FTSE 100), precum şi la Nasdaq, înainte de achiziţia şi restructurarea sa de către SoftBank. În acest caz, premierul britanic Rishi Sunak, precum şi ex-premierul Boris Johnson, şi câţiva reprezentanţi ai Bursei de Valori din Londra au încercat să convingă compania să accepte listarea în Marea Britanie sau, cel puţin, o opţiune de listare duală, dar totul a fost în zadar.

SUA, preferate pentru evaluările mai mari şi accesibilitate crescută

Principala atracţie a burselor din SUA sunt evaluările mai mari, precum şi pieţele mult mai mari ce pot fi accesate. Legea SUA pentru Reducerea Inflaţiei a alocat, de asemenea, miliarde de dolari pentru proiecte şi industrii ecologice şi durabile. Acest lucru a deschis noi oportunităţi pentru companiile din Marea Britanie care operează în aceste sectoare, devenind, de asemenea, o tentaţie, notează analiza citată.

Guvernul SUA a facilitat, de asemenea, pentru companiile străine, realizarea de investiţii în diferite sectoare, spre deosebire de Marea Britanie, care acum se străduieşte să simplifice o parte din birocraţia sa.

Când vine vorba de companiile de tehnologie din Marea Britanie, listarea pe Nasdaq este văzută ca o mină de oportunităţi, în special pentru a atrage mai multe investiţii în viitor. Companiile de semiconductori şi AI au un avantaj suplimentar - SUA oferă mai multe oportunităţi de investiţii pentru acest sector, în încercarea de a deveni autosuficiente în producţia de semiconductori. Acest lucru ar duce, de asemenea, la reducerea dependenţei SUA de China şi Taiwan în privinţa semiconductorilor.

Un alt motiv pentru mai multe IPO-uri europene pe bursele din SUA este că majoritatea companiilor private care participă la oferte sunt deţinute de firme americane de capital de risc şi private equity. Ca atare, aceste firme preferă ca IPO-urile să aibă loc pe o bursă din SUA, în principal datorită experienţei şi confortului lor pe pieţele americane, conform Euronews Business.

În plus, acţiunile americane domină pieţele mondiale, aproximativ 70% din indicele MSCI World fiind alcătuit din firme din SUA. Aceste firme mari, cum sunt Apple sau IBM, au, de asemenea, o capitalizare de piaţă mult mai mare decât companiile din Canada, Marea Britanie, Japonia, Germania şi Franţa, la un loc.

Creşterea economică a SUA a fost, de asemenea, mult mai rapidă decât cea a Regatului Unit sau a Europei, mai ales că economia Marii Britanii rămâne în urma multora dintre partenerii săi din G7. Acest lucru le-a permis burselor americane, respectiv indicilor precum S&P 500, să-şi tripleze valoarea după criza financiară globală, în timp ce bursele europene ori indicii precum Euro Stoxx 50 au înregistrat o creştere mult mai lentă.

Bursele din SUA au fost, de asemenea, stimulate de câştigurile uriaşe ale unor companii mari, precum Nvidia, care şi-au înmulţit veniturile de mai multe ori în ultimii ani.

Acest lucru nu înseamnă că nu există riscuri pentru economia SUA, conform analizei menţionate. Aceasta arată că politica de înăsprire monetară a Rezervei Federale a SUA este urmărită îndeaproape, ca nu cumva să ducă economia SUA în recesiune.

În plus, în situaţia în care conflictul Israel-Hamas se transformă într-unul mai larg în Orientul Mijlociu, şocurile preţurilor mărfurilor esenţiale, cum sunt alimentele, energia şi alte materii prime, ar putea provoca o inflaţie tot mai mare şi întârzieri în lanţul de aprovizionare.

Totodată, tensiunile pe segmentul de semiconductori dintre SUA şi China au crescut, la rândul lor, în ultimii ani, Statele Unite încercând să blocheze în continuare accesul Chinei la cipuri sofisticate prin restricţii la export. China ar putea foarte bine să contracareze acest lucru prin propriile sale sancţiuni legate de export, dând o lovitură grea economiei SUA, potrivit Euronews Business.

Europa trebuie să se concentreze pe companiile cu capitalizare medie

În prezent, bursele din Marea Britanie şi Europa ar putea face ceva mai mult pentru a-şi menţine companiile "acasă", concentrându-se mai mult pe companiile cu capitalizare medie sau mică, conform analizei amintite.

Astfel, regiunea ar putea include beneficii, precum mai multe măsuri de stimulare, scutiri fiscale, terenuri mai ieftine etc.

Totodată, pe termen lung, reglementările mai solide şi o facilitare a realizării de investiţii pentru companii ar fi esenţiale pentru a ajuta bursele europene să rămână pe linia de plutire.

Acest lucru este deosebit de important după Brexit, pentru Marea Britanie, deoarece investitorii se simt deja deranjaţi de reglementările şi viabilitatea burselor din Regatul Unit, conform Euronews Business.

Regatul Unit are, de asemenea, avantajul suplimentar al unei baze de investitori solide stabilite, datorită puterii şi istoriei sectorului său de servicii financiare, care abia aşteaptă să fie valorificat, conchide analiza.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. firmele europene se listeaza in SUA

    pe langa motivele (adevarate) enuntate in articol = as mai adauga doua 

    1.capitalul fuge de razboiul din europa  

    2.lipsa de educatie financiara a cetateanului european  

    multi americani au fondul de pensie investit la bursa pe cand in europa multi oameni asteapta ca statul sa le dea pensie ,

    =habar nu au ce e aceea pensie privata si unde se investesc banii de pensie  

    1. pentru ce sa contribui la pensie pana la 48 de ani?, sa contribuie cei care ies la pensie la 48 de ani. pana atunci ai copii, de achizitionat o casa si altele. si asa incasezi doar aproximativ25% din ce cotizezi.

      o mare pacaleala cotizatia la pensie si asigurarile de orice fel. la fel si bursele de valori,scheme Ponzzi- depinde ce carte tragi.  

      lipsa de educatie financiara duce la declaratii gen = " bursele de valori,scheme Ponzzi- depinde ce carte tragi "

      in plus = eu am vorbit de pensia privata nu de pilonul 1 sau 2 sau pensia de la stat mai speciala sau mai putin speciala  

      e prea tarziu sa incepi la 48 de ani sa contribui la pensie = pur si simplu numai ai timp pentru investii sa creasca ca sa iti asigure o pensie decenta la 60 sau 65 de ani . 

      ca cat timpul pana la vasta de pensionare e mai mare = cu atat contributia poate fi mai mica  

      cu cat timpul pana la varsta de pensionare e mai scurt = cu atat contributia trebuie sa fie mai mare

    Da piata americana e mai scumpa. dividendele sunt in medie 2-3%. dar e greu pt o firma europeana sa mearga acolo sa concurezve la ceva. chiar si pt capital.

    am fost in multe tari, inclusiv china, dar ce am vazut in america, n-am vazut nicaieri. nu stiu, poate Japonia sa mai fie asa, acolo n-am ajuns. 

    de exemplu, chelnerii, dc e aglomerat, alearga cu mancarea. fuga, nu ca se "grabesc". fug. alt exemplu, intr-o noapate m-am nimerit in avion cu niste doctori care au fost la o conferinta. la ei clasa 1 nu e despartita cu usa sau ceva ca la noi, ci tu dc esti la clasa 2 chiar langa clasa 1 ii vezi pe cei de la clasa 1. ei , doctorii aceia, de la clasa 1, noaptea , s-au asezat in fotoliu si si-au scos cate o cartoaie de vreo 1000 de pagini, care, nu stiu dar nu parea roman politist, si au mai citit ceva. ok. deci aia si noaptea mai citeau ceva de specialitate. concureaza tu cu asa ceva. n-ai cum va spun sigur. 

    adica l-ati auzit si pe elon musk"work every waking hour". si nu glumeste. care european, chinez sau etc mai e asa? n i m e n i. deci e pe merit tot ce au realizat. muncesc ca niste animale.

    sunt multi romani care si ei investesc la americani, ca vezi doamne Romania tara bananiera si etc. poate fi, dar aici concurezi cu niste babuini deocamdata, ai valuatii mult mai mici, si dividende si mai mari de 10% la unele companii solide.  

    1. Industria mare consumatoare de energie din Europa deja reloca

      activitatea in USA, 

      din 2 motive importante ; 

      - energia 2-3 ori mai ieftina in USA decat in Europa fraierita

      - companiile care vin in USA,primesc subventii masive sub diferite forme  

    Principala atractie sunt PErurile!!!

    iar fug astia dupa specula… 

    pai perul e pe trend de descrestere in usa… 

    principala atractie ar trebuii sa fie fluxul in raport cu pretul. 

    s c c r e t 

    Și așa nu se sărăcește Europa pe termen lung?

    1. nu cred. pleaca unul , vine altul. dc e rost de piata de desfacere, vor fi si producatori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb