Miniştrii de finanţe din zona euro (Eurogroup) au aprobat, ieri, prelungirea cu patru luni a programului de asistenţă financiară acordat Greciei, după o teleconferinţă în care au analizat planul de reforme al Atenei.
"Miniştrii Eurogroup au discutat o listă iniţială de reforme prezentată de autorităţile elene, măsuri care vor fi detaliate şi agreate cu creditorii externi până cel târziu la finele lunii aprilie", potrivit unui comunicat al Eurogroup, care precizează: "Instituţiile (creditoare - n.r.) ne-au transmis un prim punct de vedere, potrivit căruia lista măsurilor este suficient de cuprinzătoare ca să constituie un punct de plecare valid în vederea încheierii cu succes a evaluării".
Înainte să primească aprobarea miniştrilor de finanţe, planul a fost analizat de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). În urma acordului Eurogroup, cererea Greciei pentru prelungirea programul financiar extern va fi trimisă parlamentelor din zona euro pentru aprobare individuală. Germania, Finlanda şi Olanda au semnalat că îşi vor da votul favorabil.
Planul oficialilor eleni cuprinde continuarea privatizărilor, consolidarea fondurilor de pensii, în vederea reducerii cheltuielilor, şi îmbunătăţirea colectării taxelor, respectiv reforma administraţiei. Lista Atenei mai prevede măsuri de combatere a corupţiei şi a evaziunii fiscale, a contrabandei cu combustibil şi ţigări. De asemenea, autorităţile de la Atena vor să implementeze măsuri de reformare a pieţei muncii şi să acorde subvenţii pentru plata utilităţilor şi achiziţia de alimente.
Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, consideră, însă, că reformele prezentate de guvernul de la Atena sunt "departe de a fi specifice".
Oficialul Fondului a precizat: "În unele sectoare, precum combaterea evaziunii fiscale şi a corupţiei, sunt încurajată de ceea ce pare un angajament mai ferm din partea autorităţilor din Atena. Dar, în alte sectoare, poate cele mai importante, scrisoarea Greciei nu transmite asigurări clare că guvernul intenţionează să implementeze reformele asumate. În particular, notăm că nu există angajamente clare pentru a proiecta şi implementa reforme comprehensive pentru sectorul pensiilor şi politicile privind TVA, nici angajamente neechivoce pentru continuarea politicilor deja agreate privind deschiderea sectoarelor economice, privind reformele administrative, privatizarea şi reformele de pe piaţa muncii".
Amintim că, vineri, Grecia şi miniştrii Finanţelor din zona euro au ajuns la un acord de principiu pentru extinderea cu patru luni a programului de asistenţă financiară, iar Guvernul de la Atena a avut termen până luni, la miezul nopţii, să-i trimită Comisiei un plan de măsuri pentru reformarea economiei. În lipsa acestui plan, miniştrii Eurogroup nu ar fi aprobat prelungirea acordului.
Comisia Europeană a anunţat, ieri, că planul trimis de Grecia la Bruxelles este conform principiilor stabilite de miniştrii de finanţe din zona euro şi reprezintă un "punct de plecare valid" pentru ca guvernul de la Atena să obţină prelungirea împrumutului.
Oficialii europeni spun, acum, că aşteaptă să coopereze cu noua administraţie de la Atena pentru detalierea angajamentelor luate, respectiv pentru transformarea acestora în acţiuni clare de politică economică.
Majoritatea băncilor străine şi-au redus masiv expunerea pe Grecia după restructurarea datoriei Guvernului de la Atena, în 2012, când creditorii francezi şi germani şi-au vândut subsidiarele din Grecia. Cea mai mare bancă europeană, "HSBC Holdings" Plc, a anunţat că expunerea sa pe Grecia totaliza aproximativ şase miliarde de dolari la sfârşitul lui 2014, faţă de 7,3 miliarde de dolari la sfârşitul lui 2013.
Conform Băncii Reglementelor Internaţionale, băncile străine aveau împrumuturi de 46 miliarde de dolari în Grecia la 30 septembrie 2014, în scădere faţă de 138 miliarde de dolari în 2011. La data menţionată, băncile franceze şi-au redus împrumuturile acordate în Grecia la 1,8 miliarde de dolari, de la 57 miliarde de dolari în 2011, după ce "Société Générale" şi "Credit Agricole" şi-au vândut subsidiarele elene.
Băncile germane şi-au redus expunerea la 13,5 miliarde de dolari la sfârşitul lunii septembrie 2014, de la 23,8 miliarde de dolari în 2011. Băncile din Germania şi Marea Britanie au cele mai multe împrumuturi acordate în Grecia.
•
Randamentul obligaţiunilor elene cu maturitatea la trei ani a scăzut cu 279 de puncte de bază, ieri, la 12,28% - cel mai redus nivel atins după data de 27 ianuarie, când a depus jurământul noul Guvern de la Atena.
•
Euro avea un curs de 1,1318 dolari ieri, la ora 10.27, pe piaţa din New York, mai mic cu 0,2% faţă de ziua precedentă.