Europa Centrală a evitat vânzările masive de pe pieţele emergente

Ziarul BURSA #Internaţional / 26 august 2013

Europa Centrală a evitat vânzările masive de pe pieţele emergente

Monedele statelor din Europa emergentă, precum Polonia şi Ungaria, au evitat vânzările masive care au afectat alte pieţe emergente, iar legăturile lor cu economia în revenire din zona euro este posibil să le protejeze în continuare, potrivit Reuters.

Timp de mai mulţi ani, criza din Europa şi politicile monetare prudente au tras în jos creşterea economică din Europa emergentă, făcând aceste ţări mai puţin interesante pentru investitori decât Asia şi America Latină. În prezent, blestemul s-a transformat într-o binecuvântare, în condiţiile în care fostele favorite ale investitorilor precum Brazilia şi India înregistrează o depreciere masivă a monedelor lor.

Afectate de planurile Rezervei federale americane de a reduce programul de relaxare cantitativă, monede precum rândul sud african, rupia indiană sau realul brazilian s-au depreciat cu 15-18% în raport cu dolarul în acest an. În contrast, zlotul Polonez s-a depreciat doar cu 3% în raport cu dolarul de la începutul anului, în timp ce forintul ungar, considerat cea mai riscantă monedă regională din cauza politicilor neortodoxe ale premierului Victor Orban, s-a depreciat doar cu 2%.

"Ne aşteptăm ca monedele din CEE să continue să înregistreze performanţe mai bune decât alte pieţe emergente până la finele anului următor", a declarat la rândul său analistul Commerzbank, Lutz Karpowitz, citat de Agerpres.

În calitate de state membre ale Uniunii Europene, Polonia, Cehia şi Ungaria sunt obligate să respecte regulile blocului în materie de consolidare fiscală.

Însă Europa Centrală nu este scutită în întregime de riscuri. Revenirea economiei ar putea fi afectată dacă băncile străine îşi vor reduce creditarea în regiune. Multe din băncile din regiune sunt controlate de bănci din Vest, care sunt presate acasă să-şi consolideze bilanţurile. În plus, deşi până acum zlotul şi forintul nu au fost atât de sensibil la semnalele Fed, acest lucru nu înseamnă că vor rezista unei panici generalizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb