Europa nu este pregătită pentru o criză masivă a creditării

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 mai 2023

O mulţime de deponenţi aşteaptă în faţa Farmers and Mechanics Savings Bank din Minneapolis, SUA, în anii 1890.

O mulţime de deponenţi aşteaptă în faţa Farmers and Mechanics Savings Bank din Minneapolis, SUA, în anii 1890.

Accesul băncilor la finanţare s-a deteriorat, pe fondul creşterii dobânzilor pentru depozite, dar şi a celor mai mari retrageri înregistrate de la introducerea monedei euro ca unitate de cont, la începutul anului 1999 Ieşirile cumulate pentru şase luni au depăşit 260 miliarde euro, semnificativ peste valorile înregistrate în faza acută a crizei financiare globale sau în perioada crizei datoriilor suverane din zona euro O criză a creditării este inevitabilă, ceea ce poate conduce foarte uşor la o criză bancară, în condiţiile în care băncile europene ar putea fi mult mai riscante decât cele din SUA, susţine economistul spaniol Daniel Lacalle

"Băncile centrale, departe de a promova stabilitatea, au oferit astfel o lecţie magistrală despre cum se organizează o criză financiară". (Jacques de LarosiPre)

Călin Rechea

Cererea pentru credite a înregistrat o nouă scădere puternică, după cum arată sondajul realizat de BCE la nivelul sistemului bancar din zona euro în aprilie 2023. Printre cauze se află atât creşterea masivă a dobânzilor, comparativ cu minimele istorice artificial menţinute pentru a perioadă îndelungată, cât şi restricţionarea condiţiilor de creditare, atât pentru firme, cât şi pentru gospodăriile populaţiei, mai ales în ceea ce priveşte creditul ipotecar.

Acelaşi sondaj mai arată că s-a deteriorat şi accesul băncilor la finanţare, pe fondul creşterii dobânzilor pentru depozite, dar şi a celor mai mari retrageri înregistrate de la introducerea monedei euro ca unitate de cont, la începutul anului 1999 (vezi graficul).

Europa nu este pregătită pentru o criză masivă a creditării

Conform datelor de la BCE referitoare la depozitele overnight şi a celor pe termen scurt, ieşirile cumulate pentru 6 luni au depăşit 260 de miliarde de euro, semnificativ peste valorile înregistrate în faza acută a crizei financiare globale sau în perioada crizei datoriilor suverane din zona euro.

Acesta este contextul în care economistul spaniol Daniel Lacalle a scris că "o criză a creditării este inevitabilă", iar aceasta poate conduce foarte uşor la o criză bancară, în condiţiile în care "băncile europene ar putea fi mult mai riscante decât cele din SUA".

În analiza sa, Lacalle atrage atenţia că "multe bănci vor reduce creditarea pe fondul scăderii volumului depozitelor, iar efectele vor fi mult mai mari în Europa, unde creditul bancar reprezintă circa 80% din creditul total acordat companiilor, după cum arată datele de la FMI". Aceleaşi date de la FMI arată că doar 19% din creditul total acordat companiilor din SUA este reprezentat de creditele bancare.

Problema este, însă, mult mai gravă. "Ieşirea depozitelor reprezintă, într-adevăr, un risc pentru creditare, însă criza creditării va fi generată de distrugerea capitalului la nivelul majorităţii instituţiilor de creditare", avertizează economistul spaniol.

Distrugerea capitalului porneşte, bineînţeles, de la necesitatea acoperirii pierderilor generate de marcarea la piaţă a activelor bancare, a căror "valoare" a fost menţinută la un nivel ridicat nesustenabil în perioada dobânzilor aflate aproape de zero sau în teritoriul negativ.

În opinia lui Lacalle, toate investiţiile în sectorul imobiliar trebuie să treacă printr-o reevaluare drastică, care să determine inclusiv "ştergerea" completă din bilanţuri, ceea ce va determina o nouă accentuare a restricţiilor de creditare.

Reevaluarea nu se poate limita, însă, doar la sectorul imobiliar. "Principala problemă este că distrugerea capitalului are loc la nivelul fiecărui segment de active, de la portofoliile de obligaţiuni guvernamentale, considerate a fi lipsite de risc, până la investiţiile agresive în sectoare economice sau financiare cu volatilitate ridicată", mai subliniază economistul spaniol.

Pentru a-şi susţine afirmaţia că băncile europene ar putea fi mult mai riscante decât cele din Statele Unite, Lacalle accentuează faptul că "activele lor sunt mult mai expuse riscului suveran şi scăderii solvabilităţii firmelor mici, dar şi faţă de activele companiilor zombi din sectorul industrial".

Tocmai dimensiunea extraordinară a riscului de la nivelul portofoliilor de obligaţiuni guvernamentale, care nu are nicio acoperire de capital, în condiţiile în care reglementările stabilesc ponderi de risc zero pentru aceste expuneri, îl determină pe Daniel Lacalle să accentueze faptul că "riscul cel mai mare pentru băncile din Europa nu este fuga depozitelor sau investiţiile în companiile din sectorul tehnologic, ci legătura directă şi neacoperită cu riscul suveran".

Scenariul prezentat de Daniel Lacalle este susţinut şi de un nume mare al pieţelor financiare internaţionale.

Într-un articol recent de pe site-ul organizaţiei Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF), Jacques de LarosiPre, fost guvernator al Băncii Franţei, fost director executiv al Fondului Monetar Internaţional şi fost director al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a scris că "prin modul în care au administrat politica monetară, băncile centrale au contribuit la creşterea inflaţiei şi au ajutat la subminarea sistemului financiar". De bună seamă că este nevoie de "competenţe" extraordinare pentru astfel de "performanţe", care, din nefericire, sunt în contradicţie directă cu misiunea declarată a băncilor centrale.

Deoarece au cumpărat prin tipărire obligaţiuni guvernamentale şi au încurajat şi băncile comerciale să facă la fel, "băncile centrale, departe de a promova stabilitatea, au oferit astfel o lecţie magistrală despre cum se organizează o criză financiară", după cum scrie bancherul francez.

Jacques de LarosiPre mai arată că "observăm o contradicţie între intenţiile şi rezultatele băncilor centrale", care "prin acest lanţ de evenimente nu şi-au slăbit doar propriile bilanţuri, ci şi reputaţia şi independenţa", iar "declinul credibilităţii băncilor centrale poate fi inversat doar dacă acestea reuşesc să atingă obiectivul stabilităţii preţurilor".

Din păcate, stabilitatea preţurilor a devenit o "misiune imposibilă" pentru băncile centrale, deoarece acolo nu se poate ajunge decât prin dobânzi care vor declanşa un val de falimente suverane, şi nu doar în Europa.

Pentru economistul spaniol Daniel Lacalle "întrebarea nu este când va avea loc o criză a creditelor, ci cât de mare şi pentru cât timp", având în vedere dimensiunea fără precedent a exceselor speculative din ultimii ani.

Lacalle estimează că o criză a creditării ar putea dura cîţiva ani, chiar şi în cazul în care băncile centrale vor încerca să revină la dobânzile scăzute, deoarece "o inversare a politicii monetare va conduce doar la zombificarea sistemului financiar".

De unde vom şti că faza acută a crizei creditării şi a crizei bancare este iminentă în Europa?

Foarte simplu. Urmărim declaraţiile oficialilor guvernamentali şi a celor din băncile centrale, iar când densitatea termenilor "sigur", "eficient", "bine capitalizat" va creşte exponenţial, vom şti că este prea târziu să ne retragem banii din bănci.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Senzația mea este că prăbușirea băncilor a fost premeditată. Daca la viitoarea criza soluția propusă va fi moneda digitala, atunci voi avea și certitudinea.

    1. "viitoarea criza"

      oct 2023 - ian 2024 

      Toate sunt premeditate, prietene.. si virusul si criza energetica si cea alimentara si TOT...

      Care e scopul ? Ca planeta sa devina un loc de nesuportat si sa vina niste baieti cu o noua revolutie rosie si un nou sistem social.  

    pai creditele in timpul pandemiei si in perioada 0 dobinda au fost luate de firmele fantoma infiintate de politicieni pt asa ceva iar acum toate isi declara falimentul si banii au fost papati. Totul a fost premeditat si bine pus la punct, ca tot ce se intimpla, acum si in viitor....de illuminati cu ai sai politicieni credinciosi -lacomi de averi.

    Un lucru e clar. Niciodata in istoria recenta, nu a fost increderea populatiei mai scazuta in guverne si bancile centrale decat acum. Niciodata. 90% din populatia Romaniei nu are incredere in guvern (si as adauga nici in BNR)-cf sondaj irsop martie 2023. 90% din populatie ii considera pe actulaii guvernanti + BNR hoti, excroci, sau/si prosti. Si ei ne confirma asta zi de zi.

    Iar bancile centrale tot ce fac e boom si bust cu economia, exact cum a spus si Ray Dalio, nu conduci o masina cu accelerari bruste si cand vine o curba frana brusca, ca nu esti tampit. Asa si bancile centrale apasa pedala indatorarii cu dobanzi real negative pana la podea, pana ne implantam in vreun pom, si apoi cica vin sa ne salveze(poate cu moneda electronica sau cine stie ce inginerie financiara gen qe infinit). Rezultatul: saracirea a 99% din populatie in favoarea a 1% sau 0,001% cati or fi cei cu adevarat bogati Pt ca hai sa fim seriosi, credeti ca la fratii dedeman(de ex, n-am nimic cu ei), le pasa ca mancarea s-a dublat? Fata de cat castiga ei? Un fleac, nici nu simt. De fapt chiar profita de aceasta inflatie. In timp ce restul saraceste.Chiar ieri era in zf un patron la nu mai stiu ce firma mare "vreau inflatie" zicea. Bravos.

    1. cum sa avem incredere in ei omule cand prin orice decizie iau ei , se vede la lumina zilei ca dau in ROmania si in romani ? incepand de la vita de Iliescu care a refuzat unirea cu Moldova in anii 90 si continuand cu tradatorul Constantinescu care semna tratatul "de buna vecinatate" cu Ucraina prin care FARA SA FIE RAZBOI SI FARA SA FIE PRESIUNI EXTERNE ceda Insula serpilor si recunostea pierderea teritoriilor istorice romanesti in favoarea continuatoarei URSS - Ucraina ???? (aici au contribuit masiv si Brucan , Petre Roman si Adrian Severin - analizati-le radacinile...toti niste jogodii alogene, straine de Romania!!!). Constantinescu a semnat ca ... primaru'.

      Si mai sunt si altii pana in zilele prezente.  

      Fiecare a rupt o bucatica de Romania fie teritorial, fie politic, fie diplomatic, fie economic, fie social, fie ca orice.  

      Cum sa avem incredere in astia cand institutiile statului roman acteaza ca dusmani ai poporului ?  

      Acum, ca ultime evenimente, am observat oprimarea Romaniei ca sa ii fie bine Austriei si afacerilor sale aici... si oprimarea Romaniei ca sa fie bine afacerilor agrare ale SUA in Ucraina.  

      Tot ce vad de 33 de ani e cedare de putere si influenta a Romaniei in favoarea tuturor retardatilor din jur.  

      In plus vor sa interzica AUR, dar ONG-ul iredentist si antinational UDMR sta bine-mersi in Parlament si toate institutiile statului cu sprijin direct de la SRI (au cei de la SRI o doctrina infecta ca daca le dai vizibilitate, decizie si coparticipare maghiarilor arati cat de democrat esti si cat de incluziv esti ca stat... o abureala... maghiarii au folosit continuu aceasta parghie pentru noi si noi drepturi in drumul catre autonomia teritoriala si administrativa de Romania si reunirea cu Ungaria).  

      Toti oamenii au ochii deschisi ce plaga nenorocita o reprezinta neo-bolsevicii care ne conduc "prin rotatie" (vezi conceptul de rotativa) de 33 de ani.  

      Romania e in coma profunda.

      Cum sa avem incredere in astia? Orice tentativa de suport guvernamental a scos iar si iar la iveala tendinta antinationala a acestor institutii.  

      'tradatorul Constantinescu care semna tratatul "de buna vecinatate" cu Ucraina prin care FARA SA FIE RAZBOI SI FARA SA FIE PRESIUNI EXTERNE ceda Insula serpilor si recunostea pierderea teritoriilor istorice romanesti in favoarea continuatoarei URSS - Ucraina'

      asta era o forma discreta de oficializare a infamului tratat Ribbentrop -Molotov.

      ma gandesc ca nu toti stiu istorie si am vrut sa subliniez aceasta nuanta.  

      Fratii dedeman se imbogatesc pentru ca multi idioti nu se mai opresc in a achizitiona la preturi exorbitante si incorecte , ca sa sunt multi berbeci , isi dau si chilotii de pe ei sa faca fala ca au si fac si apoi cand dau de dra..q se vaita ca ce le-a facut sistemul.

      Si eu am vrut sa-mi fac o casuta la munte, am in plan dar odata cu aceste cresteri de preturi am blocat totul si nu pentru ca nu am puterea financiara , ci pentru ca stiu ca aceste cresteri nu sunt corecte si stiu cat valoreaza banii mei munciti. 

    urmariti Suedia, apoi restul tarilor nordice, apoi Germania , apoi restul Europei.

    vine valu' ... le ia calul .... :)  

    care val? valul crizei bancare din SUA 

    care cal? eh.. vedeti voi :)  

    p.s. tineti minte ca in Europa traditiile sunt altfel decat in SUA. 

     

    in SUA se experimenteaza mult si la nevoie au renuntat instant la pragul de asigurare al depozitelor de catre FDIC (250.000 $) garantand integral depozitele (pentru a preveni panica). O consider o masura disperata care doar amana caderea bancilor din SUA, nu o elimina (tocmai de aceea ceo-ul Dimon de la JP Morgan a solicitat ca cetatenilor si entitatilor SUA sa le fie interzisa shortarea bancilor din SUA! pentru ca golanashul ala stie el ce stie...stie ca garantarea integrala a depozitelor e asa... ca o aspirina la tuberculoza acuta).  

    In Europa mai tineti minte cum a fost in criza Grecia-Cipru? :) Cand bancile au fost salvate prin mecanisme Bail-in (salvarea unei banci prin alimentarea capitalului propriu din depozitele deponentilor) nu bail-out (salvarea unei banci prin alimentarea capitalului propriu din surse externe, de obicei guvernamentale, mai rar private - alte banci mai mari) ?  

    Eh, daca aveti curiozitatea sa cititi framework-urile de actiune ale EBA (European Banking Authority) o sa vedeti ca pentru urmatoarele crize :D solutia recomandata e cea de bail-in , nu de bail-out. Si deponentii de la banci se vor trezi in maini cu actiuni la o banca falimentara si cazuta ... ce sa mai faca cu ele... nu stiu :) .  

    mare atentie.  

    Si in Europa (ca si in Asia) ...vine valu' ... va ia calul ! :)  

    p.p.s Nu e neaparat nevoie sa se intample asa ceva si in Romania... decat in cazul unor banci mai micute, nu in cazul celor top-sistemice. Nea Manole (i se mai zice uneori , in cadre oficiale, si D-nul Guvernator Isarescu) a avut grija sa sufle si in iaurt cu impunerea unor indicatori limita de solvabilitate si lichiditate mult mai duri ca in restul Europei. Asta nu elimina riscul, e doar o masura preventiva. Va face Romania mai bine fata la socul crizei (financiar-bancare, nu si la restul socurilor economice de runda a 2-a sau a 3-a) ca restul tarilor europene? Da. Pe termen indefinit? NU.

     

    1. Nu cred ca situatia e roz nici la bancile noastre(vezi B. Transilvania, a emis bonduri cu 9% la euro, renuntarea la dividende desi profitul a fost bun), si si dc ar fi, cand pica US, sau Europa, pica si Ro. La fel ca-n 2008. Practic criza a inceput sa se simta in decembrie 2008 si apoi 2009 mai ales la noi, dar tot a venit.

      Bancile romanesti sunt pline de bonduri cumparate la 1,5% dobanda, iar acum avem inflatie 15, acele bonduri nu stiu dc le mai pot valorifica la 50-60 de bani /leu.Acele bonduri nu sunt reevaluate in bilanturi sa vedem exact cum stau, nu stiu de ce , probabil se ghandesc ca le tin pn la scadenta, dar tot pierd, prin inflatie. In plus s-au marit f mult ratele la credite, deocamdata companiile si populatia fac fata, dar probabil mai mult din inertie din economiile adunate in pandemie cand nu s-a cheltuit mai nimic, fortat fiind sa stai in casa. 

      ok, hai sa discutam cateva amanunte financiar-bancare.

      bondurile cumparate de banci sunt de 2 feluri: tinute pana la scadenta sau con vertibile la piata (le poti vinde inainte de termen).  

      BNR urmareste balanta intre cele 2 tipuri de bonduri (asa cum sunt ele inregistrate in trezoreriile bancilor si in situatiile contabile ale bancilor). O banca nu poate face schimbari ale bondurilor dintr-un tip intr-altul peste noapte fara sa se trezeasca in cateva zile cu o echipa BNR de control pentru a verifica lichiditatea si solvabilitatea bancii (indicatorii de referinta versus situatia contabila pe care se bazeaza indicatorii raportati).  

      ce zici tu e real si posibil , dar nu probabil.  

      da, bondurile s-au dus goarna in jos ca valoare (si se vor mai duce). Din 2020-2021 a inceput o piata de (minim) o decada pt bonduri. Poate o piata multi-decada bearish pe bonduri -stiu asta, am tot amintit de asta pe aici pe Bursa.  

      faza cu Banca Transilvania cu 9% pe euro - am informatii despre asta dar nu pot comenta in public. Nu e ce crezi, e doar o intelegere amiabila , un gentlemen agreement intre parti cu un anume scop. Nu e un semn ca nu ar avea acces la lichiditate si ca a fost prinsa la colt.  

      Mai bine uita-te la Banca Transilvania care la 2022 vs 2021 si-a dublat rezultatele.  

      Renuntarea la dividende se datoreaza unei indicatii tampite venite de la ECB si EBA , via BNR si se adreseaza tuturor bancilor, nu doar Bancii Transilvania. Are rol de constituire rezerve pentru formarea unor "tampoane" financiare in caz de soc sistemic.  

      Deci: mai usor cu criza pe scari ca nu e cazul.  

      Va veni la noi crizuta? Da.

      Dar hai sa nu o cautam acolo unde nu e. Jucam fair-play, da?  

      Bine ai revenit, Ban.cher.Vali! Citesc întotdeauna comentariile tale cu plăcere.

      Despre evoluția USD anul acesta ce ne mai poți spune? În contextul plafonării datoriei SUA, există șanse de apreciere a USD?  

      Da si-a dublat profiturile, iar cu un an inainte si le-a dublat iar(cred). Dar exact asa s-a intamplat inainte de orice criza. Mega profituri. Super cresteri economice. In 2006 am luat un teren, cu 7000 de euro, daca-l luam in 2005 ar fi fost 4000 de euro, in 2007 un lot identic langa mine s-a vandut cu 13.500 euro. Intotdeauna cand iti merge prea bine (off the ch art), sa te gandesti ca totul se poate schimba. La fel cand iti merge rau. Nu am inside information, dar am citit faptele. Si da dividendele nu s-au dat la indicatiile bnr. Intrebarea e de ce sau de ce acum nu?

      Nu vreau sa imprastii lucruri alarmiste, dar exact asa a fost si in 2008. Multe credite, acum in mare parte guvernamentale, cu deficit de 5% din PIB, la americani 6%, si vine EU si spune trebuie sa micsorati deficitele(ceea ce e normal ca altfel ajungem in 10 ani sa depasim 100% din PIB la datorii). Probabil B transilvania va fi ok, am contul la ei si si la brokerul lor, dar in 2008 a fost tot ok si tot a picatg 90%. 

      da, exista.

      tinte: dx 108-109 adica eur/usd 1.03-1.04 adica usd/ron 4.94 - 5.02.  

      nu pot zice inca daca acum imediat (mai-iunie 2023) sau in perioada oct 23 - ian24... inca exista o perioada de balet incert al dolarului si sa zic ceva cert acum ar fi hazardat.  

      deci la tinte valorice pot miza ca va fi asa. dar cand... nu stiu nici eu.  

      Dolarul a cazut prea mult, inregistreaza deja 5 valuri descendente formate impulsiv (adica secventa de cadere e completa... dar asta nu elimina noi "ieftiniri" pt dolar... pragul minim absolut pe usd/ron e in zona 4.18 - 4.22 ron/1 usd). 

      p.s. nu am revenit. Am mai postat nitel mai des in ultima vreme. Cand mai gasesc timp, mai postez. Am propriile mele proiecte acum si astea mananca timp.

      nu stiu, vedem.

      "Am propriile mele proiecte acum si astea mananca timp."

      e vb de consultanta investitionala pentru 2 proiecte - unul pentru un fond inchis de aprox 50 mil euro si altul pentru un fond deschis (val.aprox 280 mil euro).  

      ambele externe.  

      plata - comision la rezultat.  

      nu fac bine , nu papa gura mea :) fac bine, mai pap si eu un covrigel , un iaurt, ceva. :))

      F bine, bravo.

      "Mai bine uita-te la Banca Transilvania care la 2022 vs 2021 si-a dublat rezultatele. Renuntarea la dividende se datoreaza unei indicatii tampite venite de la ECB si EBA , via BNR si se adreseaza tuturor bancilor, nu doar Bancii Transilvania. Are rol de constituire rezerve pentru formarea unor "tampoane" financiare in caz de soc sistemic." - corect. Plus ca BT-ul da actiuni gratuite 12 pentru fiecare 100, spre deosebire de restul din piata. Si cel mai important, e a noastra. Deci sa redescoperim notiunea de investitori locali. EBS'ul austriecilor se va descurca si fara noi.

      am citit parerea ta despre eur/usd... dificil de spus.. pe alocuri sunt de acord cu tine europa / euro/ are nevoie urgenta de o devalorizare fata de dolar - UE E PLINA DE DATORII SI CU O POPULATIE IMBATRANITA ... dar cum o poti realiza?... UE nu cred ca va disparea dar cred ca are nevoie de un sistem ca in USA .. O BANCA CENTRALA SI O SINGURA POLITICA FISCALA SI MONETARA PENTRU STATELE MEMBRE. daca poti veni cu o completare la ideea mea te astept cu interes

      de ce nu a fost un bail in la SVB SAU CREDIT SUISSE SAU FIRST REPUBLIC BANK?

    In Europa BCE era mult mai conservatoare privind politicile monetare, dar ponderea FED si a BoE in deciziile comune, posterior instalarii dezechilibrelor uriase globale, deci BCE a trebuit sa urmareasca trendul impus de FED care si urmarea obiectivele din economia americana. Politicieni, economisti si lideri de opinie americani critica si dezavueaza politicile Powel... fara nici o reactie!

    1. DA, pentru ca Fed lupta pentru supravietuire, BCE s-a predat demult...

    Paradoxal, e mai bine asa, si o sa va explic de ce: fara credit lumea se trezeste din iluzia capitalismului direct in prapastie. Adica e un moment al adevarului care sterge cu buretele binefacerile sistemului si arta lumea asa cum e ea in realitate, fara a fi "imbunatatita" cu bani falsi produsi la imprimanta.

    Ca o sa pice o banca, ca o sa pice doua, ca o sa pice noua.. ca o sa ramanem in curul gol cu banii de pensii, e un pret corect pe care trebuie sa ni-l asumam. Gaina a clocit ouale cu noi de fatza, nu s-a ascuns in padure.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb