Europa recunoaşte că va trebui să ardă mai mult cărbune pentru a-şi reduce dependenţa de energia rusă

G.D.
Internaţional / 21 mai 2022

Europa recunoaşte că va trebui să ardă mai mult cărbune pentru a-şi reduce dependenţa de energia rusă

Comisia Europeană a concretizat detaliile unui plan de creştere a capacităţii UE de energie regenerabilă şi de reducere a dependenţei acesteia de combustibilii fosili ruşi, recunoscând, în acelaşi timp, că instalaţiile existente pe cărbune ar putea fi utilizate pentru "mai mult decât se aştepta iniţial", transmite CNBC, conform News.ro.

Miercuri, a fost publicat un document care subliniază obiectivele Comisiei pentru planul REPowerEU, subliniind importanţa economiilor de energie, diversificarea importurilor de energie şi accelerarea a ceea ce a numit "tranziţia europeană la energie curată".

În total, Comisia Europeană prevede investiţii suplimentare de 210 de miliarde de euro între 2022 şi 2027.

În ceea ce priveşte cota surselor regenerabile în mixul energetic al UE, Comisia a propus ca obiectivul actual de 40% până în 2030 să fie crescut la 45%.

Propunerile Comisiei au venit în aceeaşi zi în care guvernele Danemarcei, Germaniei, Ţărilor de Jos şi Belgiei au declarat că vor viza o ţintă combinată de cel puţin 65 de gigawaţi de capacitate eoliană offshore până în 2030. Până la jumătatea secolului, acestea urmăresc o capacitate de 150 GW.

În ceea ce priveşte combustibilii fosili, situaţia este una dificilă.

Rusia a fost anul trecut cel mai mare furnizor al UE atât de uleiuri petroliere, cât şi de gaze naturale, potrivit Eurostat.

Dorinţa UE de a se îndepărta de hidrocarburile ruseşti în urma invaziei Ucrainei de către aceasta din urmă înseamnă că va trebui să găsească petrol şi gaze din alte părţi ale lumii pentru a acoperi lipsurile de aprovizionare.

Comisia a spus că vor fi necesare investiţii de 1,5 până la 2 miliarde de euro pentru a asigura aprovizionarea cu petrol.

Pentru a importa suficiente gaze naturale lichefiate şi gaze de conductă din alte surse, până în 2030 vor fi necesare aproximativ 10 miliarde de euro.

Toate cele de mai sus vin într-un moment în care UE a spus că doreşte să fie neutră faţă de carbon până în 2050.

Pe termen mediu, doreşte ca emisiile nete de gaze cu efect de seră să fie reduse cu cel puţin 55% până în 2030, în cadrul planului numit "Fit for 55".

Comisia a spus că REPowerEU nu ar putea funcţiona fără ceea ce a numit "o implementare rapidă a tuturor propunerilor Fit for 55 şi obiective mai mari pentru surse regenerabile şi eficienţă energetică".

În această nouă realitate, consumul de gaze în UE "s-ar reduce într-un ritm mai rapid, limitând rolul gazului ca combustibil de tranziţie", a spus Comisia.

"Cu toate acestea, renunţarea la combustibilii fosili ruşi va necesita, de asemenea, investiţii direcţionate pentru securitatea aprovizionării în infrastructura de gaze şi modificări foarte limitate ale infrastructurii petroliere, alături de investiţii la scară largă în reţeaua electrică şi o coloană vertebrală a hidrogenului la nivelul UE", a adăugat acesta.

"În paralel, unele dintre capacităţile existente de cărbune ar putea fi, de asemenea, utilizate mai mult decât se aştepta iniţial, având un rol şi pentru energia nucleară şi resursele interne de gaze", a spus Comisia.

În timpul unei conferinţe de presă de miercuri, comisarul UE pentru climă, Frans Timmermans, a recunoscut că folosirea unei cantităţi mai mici de gaze naturale într-o fază de tranziţie ar însemna că "s-ar putea să folosiţi cărbune mai mult - asta are un impact negativ asupra emisiilor dumneavoastră".

"Dar dacă, în acelaşi timp, aşa cum ne propunem, acceleraţi rapid introducerea surselor regenerabile - solare, eoliene, biometan - atunci veţi avea mişcarea opusă", a spus el.

Timmermans, care este vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru European Green Deal, a continuat subliniind importanţa găsirii unei soluţii de mijloc.

"Dacă putem face cu adevărat ceea ce spun eu - să ne reducem consumul de energie în combinaţie cu o introducere mai rapidă a surselor regenerabile - ne vom reduce emisiile şi mai repede decât înainte. Şi apoi, desigur, vom avea emisii puţin mai mari dacă oamenii vor folosi mai mult cărbune, dar trebuie să atingem echilibrul, astfel încât, în general, să nu ne creştem emisiile - sperăm că chiar le vom reduce mai mult", a spus el.

Cărbunele are un efect substanţial asupra mediului, Greenpeace descriindu-l drept "cel mai murdar şi cel mai poluant mod de a produce energie".

În acelaşi timp, Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei din SUA listează o serie de emisii de la arderea cărbunelui, inclusiv dioxid de carbon, dioxid de sulf, particule şi oxizi de azot.

Anunţul Comisiei Europene a atras critici din partea mai multor organizaţii de mediu.

"Aceste planuri ar trebui să accelereze tranziţia către energie curată - dar cea mai recentă strategie a Comisiei Europene dă cu o mână şi ia cu cealaltă. Aşa-numitul REPowerEU conţine progrese utile şi necesare către soluţii regenerabile, dar permite simultan aproape 50 de proiecte şi extinderi de infrastructură pe combustibili fosili", a declarat Eilidh Robb, un activist anti-combustibili fosili la Friends of the Earth Europe.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nuuuu, este suficient sa ne spalam mai rar si doar cu apa rece. Sa aerisim hainele si sa le spalam mai rar. Asa ne spun comisarii europeni, inclusiv Timmermans.

    abia peste 8-10 ani vor exista tehnologii pur verzi (eolian, soare, geotermal, etc) care sa concureze cu pretul energiei asa-zis "murdare" de dinainte de valul inflationist prezent (deci la nivelul clientului in termeni fortei de cumparare corespondente).

    deci... mai e mult pana departe.  

    "Graba" ecologizarii stahanoviste din prezent inseamna cateva lucruri :  

    1. saracie in crestere la consumator 

    2. prostie sau rautate la nivelul inalt administrativ (ori nu stiu ce fac sau o fac special pentru a distruge forta economica a populatiei prin erodare inflationista). 

    3. implicatii ecologiste groaznice (nu exista planuri de reciclare ale resturilor "noilor tehnologii verzi" - care apropo sunt mult mai poluante pentru mediu daca sunt abandonate in mediu si nereciclate... nimeni nu cuantifica inca intregul cost al reciclarii lor... ceea ce ar impinge serios costurile energiei "verzi" in sus). ... unde dai si unde crapa :) ...

    4. tulburari sociale nenecesare (oamenii reactioneaza foarte rapid la stimuli clasici: lipsa de caldura, lumina, mancare, apa, etc). Oamenii nu reactioneaza masiv la idei , oamenii reactioneaza rapid la lipsuri primare.  

    E de cumparat imobiliare in Valea Jiului?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb