EUROPARLAMENTARE 2019 ŞI REFERENDUM: Urnele s-au deschis la 7:00

Teona Tomoiagă
Politică / 26 mai 2019

Urnele s-au deschis la 7:00

Actualizare Veştea (PNL Braşov): "Voi vota pentru drumul României către Vest şi pentru o Justiţie independentă"

Liderul PNL Braşov, Adrian Veştea, preşedinte al Consiliului Judeţean, a declarat astăzi, înainte de a merge la urne, că va vota "pentru drumul României către Vest şi nu către Est" şi "pentru o Justiţie independentă".

"Voi vota pentru drumul României către către Vest şi nu către Est, pentru o Românie europeană şi pentru singurul partid care poate duce România în Europa", a declarat Veştea.

Totodată, el a spus că, de asemenea, va vota "pentru o Justiţie independentă, nu pentru interesele personale ale unora".

La rândul său, primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat "pentru Europa şi pentru proiectele de dezvoltare a municipiului".

"Votez pentru Europa şi pentru proiectele de dezvoltare a municipiului Braşov", a spus Scripcaru.

-----

Actualizare Marian Jean Marinescu (PNL): "Am votat pentru o Românie puternică, aflată în primul rând al deciziilor UE"

Candidatul PNL la alegerile europarlamentare Marian Jean Marinescu a declarat, astăzi, că a votat pentru o Românie puternică, aflată în primul rând al deciziilor UE, şi pentru scoaterea regiunii Oltenia din sărăcie prin folosirea fondurilor europene.

"Am votat în Oltenia mea dragă pentru o Românie puternică, aflată în primul rând al deciziilor UE. Am votat pentru scoaterea Olteniei din sărăcie prin folosirea fondurilor europene. Am votat pentru reaşezarea valorilor, pentru ca cei buni şi cinstiţi să conducă ţara, iar nu incompetenţii şi infractorii. Să fim cu toţii sănătoşi şi voioşi!", a susţinut Marinescu, astăzi, la ieşirea de la secţia de votare.

Marian Jean Marinescu a votat la secţia de votare nr. 20 din Craiova, amenajată în incinta Liceului Teoretic "Henri Coandă".

----

Actualizare Zamfir (ALDE Braşov): "Votez cu gândul că nu vor mai exista europarlamentari români care să voteze împotriva României"

Liderul ALDE Braşov, Daniel Zamfir, preşedinte al Comisiei economice a Senatului, a declarat, astăzi, la ieşirea de la urne, că "a luat un singur buletin de vot" şi a ales acel partid care va trimite în Parlamentul European "oameni care vor reprezenta România cu demnitate".

"Am votat lista partidului care va trimite în Parlamentul European pe aceia care să reprezinte cu demnitate România. Votez cu gândul că nu vor mai exista în PE europarlamentari români care să voteze împotriva României. România trebuie să fie reprezentată de oameni care să apere interesele ei, cu demnitate, de parlamentari care să ţină cu România", a afirmat Zamfir.

Senatorul ALDE şi-a exercitat dreptul de vot la Colegiul Naţional "Apryl Lajos" din Braşov, situat în centrul istoric, unde în cursul dimineţii s-au format cozi în faţa secţiilor de votare.

Zamfir a remarcat prezenţa numeroasă a celor care au votat pe listele suplimentare. "Am fost nevoit să stau la rând, sunt foarte mulţi turişti. Este bine că oamenii îşi exprimă dreptul la vot", a conchis liderul ALDE Braşov.

-----

Actualizare Iuliu Winkler (UDMR): "Am votat pentru o Uniune Europeană deschisă şi egală pentru toţi"

Parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), candidat al UDMR pentru un nou mandat la alegerile pentru Parlamentul European, a votat, astăzi, la o secţie de vot din municipiul Hunedoara, oraşul său natal.

"Am votat pentru o Uniune Europeană care să fie la fel de deschisă şi de egală pentru toţi, pentru majoritate şi pentru minorităţi. Am votat împotriva unei Uniuni Europene cu două viteze, am votat pentru o Uniune în care discriminarea şi cei de rangul întâi sau rangul doi să nu existe. Am votat pentru o Uniune Europeană în care tinerii noştri să poată să-şi întemeieze familii, să rămână acasă pe pământul lor natal şi să se descurce aici pentru că aşa numai vom avea un viitor şi aşa comunitatea noastră va avea un viitor", a declarat candidatul UDMR, la ieşirea din secţia de votare.

El i-a îndemnat pe cetăţenii români şi pe membrii comunităţii maghiare, în special, să se prezinte la urne.

"Eu îi rog pe toţi cetăţenii României, şi îi rog în mod special pe toţi maghiarii, să se prezinte la vot, să voteze pentru viitorul european al comunităţii noastre în România", a conchis Iuliu Winkler.

-----

Actualizare Ludovic Orban: "Avem semnale că mulţi operatori de tabletă încearcă să îi determine pe români să nu se înregistreze la votul pentru referendum"

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a susţinut că formaţiunea sa a primit semnale din aproape toate judeţele că ar exista operatori de tabletă "care fac tot posibilul pentru a-i determina" pe cetăţeni să nu se înregistreze la votul pentru referendum.

"Un lucru extrem de grav pe care îl semnalăm este insistenţa ilegală a operatorilor de tabletă în a-i determina pe români să nu se înregistreze la votul pentru referendum. În decizia Biroului Electoral Central, operatorii de tabletă trebuie să informeze cetăţenii că pot să voteze la ambele scrutine - şi la alegerile pentru Parlamentul European, şi la referendum. Nu trebuie să îi întrebe pe oameni în mod insistent dacă sunt siguri că votează la referendum. Nu trebuie să îi întrebe pe oameni dacă votează la referendum. Nu trebuie să repete niciun fel de întrebare legată de referendum. Avem semnale din aproape toată ţara, din aproape toate judeţele că există foarte mulţi operatori de tabletă din cadrul secţiilor de votare care fac tot posibilul pentru a-i determina pe oameni să nu se înregistreze la votul pentru referendum. Le atrag atenţia acestor operatori desemnaţi de AEP - o instituţie controlată de putere: a împiedica exercitarea dreptului de vot constituie o gravă infracţiune", a arătat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Orban a menţionat că le-a transmis reprezentanţilor PNL din secţiile de votare să monitorizeze dialogul dintre operatorul de tabletă şi cetăţenii români veniţi la vot şi să se asigure că operatorii nu influenţează alegătorii.

"În caz contrar, le-am solicitat tuturor delegaţilor de la secţiile de votare să depună plângere penală împotriva operatorului de tabletă, să solicite preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare să determine operatorul de tabletă la un comportament corect, legal şi în conformitate cu decizia Biroului Electoral Central, iar în cazul în care preşedintele biroului electoral al secţiei de votare refuză şi el să determine un comportament legal al operatorului de tabletă, să iniţieze toate demersurile legale", a menţionat el.

Orban a atras atenţia şi asupra "turismului electoral".

"Avem semnale că autocare cu cetăţeni veniţi din alte judeţe votează în Bucureşti. La < < Lucian Blaga > >, în Bucureşti, ni s-a semnalat prezenţa unor autocare cu număr de Teleorman. De asemenea, ni s-a semnalat la Amărăştii de Sus, din judeţul Dolj, prezenţa unor autocare cu cetăţeni care vin la vot şi care în mod evident au fost aduşi la vot", a spus el.

Liderul PNL a adăugat că "în multe secţii de votare este împiedicată" exercitarea dreptului la vot a românilor care sunt internaţi în spitale publice, deoarece unii preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare nu vor să trimită urna mobilă în unităţile medicale.

"Ştim că a existat o decizie a Biroului Electoral Central clarificatoare privitoare la modul în care se permite exercitarea dreptului la vot a cetăţenilor români care sunt internaţi în spitale. Solicităm tuturor preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare care au spitale pe raza secţiilor să permită exercitarea dreptului de vot al acestor români, să trimită urna mobilă în spitalele publice, pentru că solicitarea de exercitare a dreptului de vot cu urnă mobilă a fost făcută, este trimisă sub semnătura managerilor de spital şi nu există nicio motivaţie legală prin care poate fi împiedicată", a mai spus el.

Preşedintele liberal a arătat că o serie de semnalări vizează ştampila de control, care fie nu se aplică pe buletinele de vot la referendum, fie se aplică în alt loc decât cel stabilit prin lege.

"De asemenea, am instruit delegaţii PNL din birourile electorale ale secţiilor de votare ca, în cazul în care nu se aplică ştampila în mod corect, în conformitate cu legea, să atragă atenţia preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare şi, de asemenea, în cazul în care se persistă în acest comportament ilegal, să formuleze plângere penală, pentru că este evidentă intenţia de a anula buletinul de vot în cazul în care nu se aplică ştampila de control pe buletinul de vot, în momentul în care se înmânează cetăţenilor care votează la referendum cele două buletine de vot", a explicat el.

Totodată, a semnalat "prezenţa" unor aleşi locali ai PSD - primari, viceprimari, consilieri locali - atât în interiorul secţiilor de votare, cât şi la intrarea în secţii, care ar încerca să îi determine pe cetăţeni să nu ia buletinele de vot pentru referendum.

"În cazul în care acest comportament ilegal persistă, vom formula plângeri penale împotriva tuturor aleşilor locali care încearcă să îi determine pe oameni să nu voteze la referendum.", a subliniat Orban.

----

Actualizare Gabriela Firea: "Visez la politicieni demni de sacrificiu personal pentru România"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a votat, astăzi, pentru ca românii să fie reprezentaţi în Europa de oameni "cu dragoste sinceră" de ţară.

"Am votat! Aşa cum am făcut mereu, de la 18 ani. Fără să mă împingă altcineva. Sau ca să fiu cool ori... pe val! Am votat pentru a fi reprezentaţi în Europa de oameni cu dragoste sinceră de ţară. Visez, sper că nu cu ochii deschişi, la politicieni demni de sacrificiu personal pentru România", a scris Firea, pe Facebook.

Ea a publicat, de asemenea, fotografii de la secţia de votare, unde apare alături de soţul său, Florentin Pandele, primar al oraşului Voluntari, şi doi dintre fiii săi.

În imagini mai apar primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, şi consilieri municipali ai PSD.

----

Actualizare Ministrul Turismului: "Este îmbucurător faptul că oamenii îşi exercită acest drept"

Ministrul Turismului, lider al PSD Sibiu, Bogdan Trif, a declarat, la ieşirea de la urne, că este îmbucurător că românii votează în număr mare.

"Am votat cu o echipă de oameni competenţi, o echipă de patrioţi care să apere interesele României în Uniunea Europeană. Echipa cu care am votat nu o să voteze niciodată împotriva României. (...) Consider că toată lumea trebuie să meargă la vot şi să voteze o echipă de oameni competenţi care a venit cu proiecte, cu măsuri concrete, pentru ca românii să trăiască mai bine", a spus Bogdan Trif.

Întrebat ce părere are despre cozile de la liceul unde a votat din municipiul Sibiu, ministrul Trif a spus: "Au murit oameni la Revoluţie pentru ca noi să ne bucurăm de acest drept şi este îmbucurător faptul că oamenii îşi exercită acest drept care trebuie menţinut cu orice preţ."

-----

Actualizare Victor Ponta: "Dacă vine multă lume la vot, o să câştige România"

Preşedintele PRO România, Victor Ponta, a declarat astăzi, după ce a votat la o secţie organizată la Şcoala "Maria Rosetti" din Capitală, că ţara noastră va ieşi câştigătoare, dacă se prezintă mulţi alegători la urne.

Întrebat de jurnalişti despre prezenţa la vot, el a răspuns: "Dacă vine multă lume la vot, o să câştige România, cu siguranţă. (...) Mă bucur foarte tare, înseamnă că oamenii au înţeles că este vorba de mai mult decât 32 de români care se duc cu avionul la Bruxelles, chiar este vorba despre noi toţi şi faptul că vin la vot este extraordinar. Cu cât este mai mare votul, cu atât mai corect este rezultatul".

"În primul rând, am venit la vot pentru că trebuie să vină toată lumea, pentru că doar azi orice om este mai puternic decât orice politician, cu votul. În al doilea rând, am votat pentru că, din instinct de conservare, când vezi că cineva te duce cu maşina în prăpastie, tragi de volan, faci ceva, nu te duci să te sinucizi", a afirmat Ponta.

Liderul PRO România a precizat că votat şi la referendum: "Am votat. (...) Când eşti întrebat, trebuie să răspunzi pe principii care ne privesc pe noi toţi".

El a venit la vot însoţit de fiica şi soţia lui.

----

Actualizare Antal Arpad (UDMR): "Să participăm întotdeauna la vot, pentru că votul nostru contează"

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi liderul organizaţiei locale a UDMR, a îndemnat, astăzi, populaţia să meargă la vot şi să-şi exercite acest drept câştigat după Revoluţie.

"Eu am împlinit vârsta de 18 ani în 1993 şi am votat prima dată în 1996. Consider că dreptul la vot este un drept câştigat după Revoluţie şi consider că toţi trebuie să trăim cu acest drept şi să participăm întotdeauna la vot, pentru că votul nostru contează", a declarat Antal Arpad, după ieşirea de la urne.

Deşi judeţul Covasna se află printre ultimele din ţară în ce priveşte prezenţa la vot, Antal Arpad s-a arătat optimist, prognozând că până la închiderea secţiilor de votare s-ar putea depăşi media naţională.

"De obicei, în Transilvania votul începe un pic mai târziu. Eu sper şi sunt convins că până la sfârşitul zilei vom ajunge sau poate chiar vom depăşi media naţională", a mai spus Antal Arpad.

----

Actualizare Dorin Florea (ALDE Mureş): "Dacă politicienii ar iubi ţara cum o iubesc primarii, ar arăta altfel"

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, liderul ALDE Mureş, a declarat astăzi, la ieşirea de la urne, că dacă politicienii ar iubi România la fel cum primarii îşi iubesc oraşele, este absolut convins că ţara ar arăta altfel.

"Dacă gândul meu s-ar îndeplini sau s-ar împlini doar 10% cred că ţara ar avea un parcurs sau s-ar aşeza pe un drum bun. De fiecare dată votez cu acelaşi gând, în primul rând ce-i mai bine pentru ţara asta. Pentru că nu ne dăm seama dar aşa, treptat, alunecăm spre un dezastru, dezastru în ceea ce înseamnă oameni, în ce înseamnă relaţia interumană, modul în care ne facem de ruşine oriunde mergem şi nu-i corect, nu-i onest. Vin de la o lansare de carte care vorbea despre valorile României şi, mai ales, cei care au făurit şi Marea Unire, dar şi speranţa care au dat-o României şi care avea să dureze foarte puţin pentru că n-a venit decât un pocinog în 1945 şi a anulat absolut tot ce a însemnat visul unei mari generaţii. Astăzi suntem exact în aceeaşi situaţie, deci gândurile mele au fost exact unde v-am spus până acum. Cum va arăta Europa? Tot aşa, pentru că cei care consideră că se pot juca cu ţara doar pentru interesele personale nu cunosc alt parcurs. (...) Dacă ar iubi ţara cum iubim noi, primarii, oraşele sunt absolut convins că ţara ar arăta altfel. Dar, e greu să ajungi acolo", a susţinut Dorin Florea.

Edilul a precizat că nu şi-a exercitat dreptul de vot şi în privinţa referendumului pe motiv că i se pare a fi "o şmecherie" şi că alegerile europarlamentare şi acest referendum naţional nu ar fi trebuit amestecate.

"Din start mi s-a părut o şmecherie. A fost o şmecherie şi în urmă cu 4 sau 5 ani, e şmecherie şi acum. Nu, alegerile europarlamentare trebuia discutat despre ele, despre rolul şi rostul nostru acolo, ce persoane trimitem acolo, să aibă măcar girul unor categorii şi instituţii de cultură de mare impact şi, în primul rând, să jure toţi că nu vor umili ţara acolo. Deci, asta era important de discutat, un pact între partide şi un pact civic, social, în care lumea să înţeleagă că nu-i de jucat cu ţara. (...) Nu amesteci una cu alta. (...) Când în România se va face un pact politic şi se vor prezenta, în primul rând, lucrurile cu care nu au voie să se joace politicienii, cu viitorul acestei ţări, cu viitorul copiilor noştri, să fie interesul naţional pe primul plan, atunci ţara nu mai are nevoie de referendum, ci are nevoie de o clasă politică responsabilă. Or, deocamdată, amestecarea uneia cu alta nu mi se pare deloc de bun augur", a susţinut primarul din Târgu Mureş.

Acesta a precizat că nu este de acord cu anumite prevederi din Legea referendumului şi că atunci când se va pune problema modificării Constituţiei, acest lucru ar trebui să fie posibil în cadrul negocierilor între partide.

----

Actualizare Mama primarului Constanţei, surprinsă când ar fi încercat să introducă în urnă mai multe buletine de vot pentru alegerile europarlamentare

Mama primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a fost surprinsă când ar fi încercat să introducă în urmă mai multe buletine de vot pentru alegerile europarlamentare.

Potrivit oamenilor legii, o femeie care s-a prezentat la secţia de votare 133-134 din municipiul Constanţa ar fi luat mai multe buletine de vot pentru alegerile europarlamentare.

Poliţiştii au început cercetările în acest caz şi urmează să o audieze pe femeie.

------

Actualizare Galaţi: PSD a sesizat la BEJ nereguli la nouă secţii de votare din municipiul reşedinţă

Organizaţia Municipală PSD Galaţi a depus la sediul Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Galaţi o sesizare privind existenţa unor nereguli la nouă secţii de votare din municipiul Galaţi, a declarat purtătorul de cuvânt al BEJ Galaţi, Andi Mihalache.

Potrivit acestuia, fiecare sesizare legată de o anumită secţie de vot este direcţionată acelei secţii, urmând ca preşedintele împreună cu toţi membrii secţiei să ia o decizie în acest sens.

În sesizarea PSD se arată faptul că au fost semnalate nereguli în activitatea operatorilor de date, dar şi a unor preşedinţi ai secţiilor de votare.

"Ca urmare a informărilor primite din secţiile de votare de pe raza municipiului Galaţi, respectiv, secţiile 1, 30, 34, 37, 41, 79, 88, 123 şi 153 au fost semnalate următoarele probleme: - la majoritatea secţiilor, operatorii de date nu întreabă alegătorii opţiunea de vot sau nu înregistrează corect opţiunea alegătorilor; - nu se barează pe listele permanente opţiunea alegătorului; - nu se întocmesc procese verbale de către preşedinţii secţiilor unde au fost astfel de cazuri, ba mai mult, la secţia 123, preşedinta a luat două buletine pentru referendum şi le-a introdus în urnă şi nu îşi îndeplineşte atribuţiile în mod corect", se arată în sesizarea depusă la BEJ şi semnată de preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Galaţi, Florin Popa.

-----

Actualizare BEC anunţă că, la orele 13,00, prezenţa la urne la europarlamentare în judeţe a fost:

Alba - 20,38%

Arad - 17,50%

Argeş - 21,41%

Bacău - 20,64%

Bihor - 20,6%

Bistriţa-Năsăud - 18,11%

Botoşani - 16,75%

Braşov - 22,42%

Brăila - 19,90%

Buzău - 19,91%

Caraş-Severin - 18,28%

Călăraşi - 17,41%

Cluj - 22,83%

Constanţa - 22,59%

Covasna - 17,16%

Dâmboviţa - 22,68%

Dolj - 21,12%

Galaţi - 19,06%

Giurgiu - 21,46%

Gorj - 20,05%

Harghita - 19,66%

Hunedoara - 20,76%

Ialomiţa - 17,13%

Iaşi - 18,61%

Ilfov - 24,25%

Maramureş - 17,16%

Mehedinţi - 21,71%

Mureş - 19,59%

Neamţ - 20,13%

Olt - 20,79%

Prahova - 22,19%

Satu Mare - 16,24%

Sălaj - 19,82%

Sibiu - 23,05%

Suceava - 17,17%

Teleorman - 22,15%

Timiş - 19,84%

Tulcea - 20,53%

Vaslui - 14,69%

Vâlcea - 20,62%

Vrancea - 20,89%

-----

Actualizare Ludovic Orban: "PNL va depune plângere penală împotriva lui Meleşcanu şi a celor care au organizat votul în diaspora"

PNL va depune plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, şi a celor care au fost implicaţi în organizarea votului în diaspora, a anunţat, astăzi, preşedintele liberalilor, Ludovic Orban.

"Am luat decizia de a formula plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, şi împotriva celor care au fost implicaţi în organizarea votului în diaspora. Este revoltător, strigător la cer, cum sunt umiliţi românii, fraţii noştri din diaspora. Este revoltător că, după ceea ce s-a întâmplat în 2014, Guvernul şi MAE au premeditat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din diaspora. Toată lumea ştia că există o intenţie de prezenţă la vot masivă în toate ţările în care sunt români plecaţi la muncă în străinătate, în care sunt comunităţi de români. MAE a refuzat practic orice solicitare de creştere a numărului de secţii de votare. Chiar şi în condiţiile în care s-a mărit puţin numărul de secţii, nu a existat niciun fel de preocupare pentru a fluidiza derularea procedurii de vot", a afirmat Orban, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a menţionat că a cerut echipei de jurişti a PNL să pregătească plângerea penală, care urmează să fie depusă în cursul zilei de luni.

"Numărul de cabine de vot a fost menţinut în mod deliberat foarte mic, astfel încât să se reducă la maximum numărul cetăţenilor români din diaspora care pot să îşi exercite votul. Cozile din aproape toate oraşele importante europene în care există secţii de vot arată cum Guvernul îşi bate joc de cetăţenii săi, arată cum este împiedicată exercitarea dreptului de vot, un drept fundamental al românilor la alegerile europarlamentare şi la referendumul convocat de preşedintele României. Am instruit toţi delegaţii noştri din secţiile de votare să intervină pe lângă preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare să facă tot ce este posibil pentru fluidizarea derulării procedurii de vot, astfel încât să se permită oricărui român care vrea să voteze să îşi exercite aceste drept fundamental. Ruşinos, penibil, revoltător! Frica celor care guvernează de români este de neacceptat, iar împiedicarea exercitării dreptului de vot constituie una dintre cele mai grave infracţiuni", a susţinut preşedintele PNL.

-----

Actualizare BEC - Prezenţă la vot la orele 13:00

Prezenţa la vot la alegerile europarlamentare este astăzi, la orele 13:00, de 19,90 %, iar la referendum de 16,02 %.

La alegerile parlamentare din 2016, prezenţa la vot la ora 13:00 era 16,68 %, iar la europarlmentarele din 2014 era 12,54 %.

În Bucureşti, prezenţa la europarlamentare este 20,96%, iar la referendum 17,15%.

Conform datelor BEC, pentru alegerea europarlamentarilor români, la secţiile de vot din ţară şi-au exprimat votul 3.636.347 de alegători.

La referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis şi-au exprimat opţiunea 2.926.787 de persoane.

La alegerile europarlamentare, prezenţe de peste 22% se înregistrează în Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov şi Sibiu.

----

Actualizare Biroul Electoral Central va dezbate, în şedinţă extraordinară, la orele 13.00, subiectul ştampilelor puse de unii preşedinţi ai secţiilor de votare pe prima pagină a buletinelor de vot, situaţie în care buletinele ar urma să fie anulate.

---

Actualizare Marius Paşcan (PMP): "Acest popor merită o primenire şi o altă percepţie, o altă perspectivă de la nivelul UE"

Preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară (PMP), Marius Paşcan, candidatul de pe locul patru pe lista formaţiunii la alegerile pentru Parlamentul European, a declarat astăzi, la Târgu Mureş, la ieşirea de la urne, că a votat cu speranţă şi în sensul că acest popor merită o primenire, o altă percepţie şi o altă perspectivă de la nivelul Uniunii Europene.

"Am venit cu multă speranţă, am şi votat, în sensul că acest popor merită o primenire şi o altă percepţie, o altă perspectivă de la nivelul Uniunii Europene. Românii au fost până acum marginalizaţi, ostracizaţi, am fost continuu, ca ţară, atenţionaţi, arătaţi cu degetul. Şi iată că a venit momentul ca să schimbăm ceva, să-i trimitem cu adevărat să ne reprezinte, ca ţară, pe cei demni, pe cei pregătiţi, pe cei care într-adevăr au demonstrat că vor binele României, şi nu doar la modul cum o fac unii, astăzi, declamativ, adică asumând că sunt patrioţi dar nu o probează prin fapte. E acest moment, eu cred că, într-un fel sau altul, e un semnal şi pentru ceea ce se va întâmpla în continuare în guvernarea României, adică e nevoie de un restart, este nevoie de o altă direcţie, de o altă traiectorie şi, de ce nu, cred că aceasta este reţeta succesului: să fim uniţi, uniţi în ţară, uniţi cu românii din diaspora, să facem tot posibilul ca ei să se întoarcă acasă şi, în al treilea rând, uniţi la nivelul statelor Uniunii Europene, solidari la nivelul statelor Uniunii Europene. Cred că aceasta este direcţia spre care ne îndreptăm şi ar fi corect ca şi votul să o valideze", a declarat Marius Paşcan.

Potrivit candidatului, votul pentru Parlamentul European este esenţial, întrucât România face parte din Uniunea Europeană şi de aceea trebuie să fie reprezentată şi să profite de oportunităţile oferite de această structură.

"Eu nu cred că România poate exista, aşa cum clamează unii, alţii, astăzi, la modul naţionalist, populist, suveranist, adică noi să ne descurcăm, cum a încercat să ne intoxice, să ne manipuleze regimul trecut, prin propriile forţe. Nu suntem capabili de aşa ceva. România face parte din Uniunea Europeană, are nevoie să fie o ţară respectată şi să ştie exact ce traiectorie asumă într-o Uniune Europeană care ne apără, deopotrivă, nouă interesele şi trebuie să fim deştepţi pentru a şti să fim şi noi, acolo, competitivi, adică să profităm de o piaţă deschisă, de o piaţă liberă, nu numai a circulaţiei, ci şi a comerţului, a mărfurilor. Astăzi, din păcate, vedeţi, România importă circa 70% din ceea ce consumă, implicit produse alimentare. Aici este nefiresc şi noi trebuie să ne batem să uniformizăm, să creştem subvenţia pentru agricultori şi să venim cu o piaţă puternică, capabilă la rândul ei, practic, să se dinamizeze şi să fim noi cei care mergem cu produse ale noastre în afară, nu invers. Deci asta este o strategie de dezvoltare internă şi Uniunea Europeană ne oferă această posibilitate, dacă suntem suficient de deştepţi, adică să nu ne împrumutăm pe consum", a arătat Marius Paşcan.

În privinţa referendumului, preşedintele executiv al PMP a mai spus că România trebuie să rămână un stat de drept, corupţii trebuie să plătească, inclusiv cei din politică care nu trebuie să se bucure de impunitate.

"Eu cred că a văzut o întreagă ţară că de doi ani şi jumătate în România se duce o luptă pentru a asigura drepturi infractorilor şi nu pentru a-l proteja pe omul de rând, omul cinstit, onest, corect care îşi plăteşte taxele şi care vrea să fie protejat şi să fie în siguranţă. Votul la referendum este tocmai în această direcţie. România trebuie să rămână un stat de drept, corupţii trebuie să plătească, implicit cei din politică, nu au de ce să se bucure de impunitate, aşa cum încearcă unii, alţii, nici să se fofileze în spatele imunităţii parlamentare pentru a-şi acoperi fapte oneroase de natură penală. Toţi trebuie să fim egali, aşa spune Constituţia României, cetăţenii sunt egali în faţa legii. Prin urmare am votat şi pentru ca acest stat de drept să continue, să avem o separaţie a puterilor în stat, să avem o justiţie puternică şi să răspundă în faţa ei toţi cei care încalcă legislaţia României sau Constituţia", a conchis Marius Paşcan.

----

Actualizare Ministrul Turismului Bogdan Trif, Preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Sibiu votează, astăzi, la orele 13.00, la Liceul Tehnic Energetic din Sibiu

----

Actualizare Viorica Dăncilă: "Am votat pentru România şi pentru români"

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, astăzi, la Liceul "Jean Monnet" din Capitală, că a votat pentru România şi pentru români.

"Am votat pentru România şi pentru români, am votat pentru reprezentarea noastră în Parlamentul European, o reprezentare a unor oameni care să nu meargă să dea socoteală, ci să susţină prin argumente poziţia României. Am votat pentru o echipă care să reprezinte România în adevăratul sens al cuvântului, să nu se poziţioneze împotriva României, în legislaţia europeană, în amendamentele pe care le depun să se regăsească şi priorităţile României. Eu cred în România, cred în români şi cred că o reprezentare demnă este ceea ce vor toţi românii. Am votat astăzi pentru că eu cred că o Românie puternică, un stat membru puternic va conduce la o Uniune Europeană puternică", a afirmat Viorica Dăncilă.

Premierul a adăugat că nu a votat la referendum şi l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că a politizat acest scrutin prin declaraţiile sale.

"Am votat astăzi doar la europarlamentare. Am spus că voi vota la referendum şi, cum sunt un om al echilibrului, am considerat că trebuie să iau în considerare toate argumentele şi să votez la referendum. Am văzut ultimele intervenţii publice ale domnului preşedinte Iohannis şi acest lucru m-a făcut să mă răzgândesc. În momentul în care condiţionezi alegeri, fie că e pentru referendum, fie că este pentru europarlamentare, dar mai mult cele legate de referendum, de un Guvern mai bun, eu nu pot vota împotriva propriului meu Guvern. Deci, cred că a politizat acest lucru, cred că trebuia să lase referendumul fără a-l lega de anumite aspecte electorale, de aspecte politice sau de alegerile prezidenţiale", a mai declarat Dăncilă.

----

Actualizare Mureş: Peste 170 buletine de vot pentru referendum anulate, în urma aplicării greşite a ştampilei de control

Peste 170 de buletine de vot au fost anulate într-o secţie de votare din comuna Band, după ce s-a constatat că ştampila de control a fost aplicată în interiorul buletinului de vot şi nu pe ultima pagină, după cum prevăd normele electorale.

"La Band s-a semnalat că buletinele care cuprindeau întrebarea numărul doi de la referendum au fost ştampilate cu ştampila de control a secţiei de votare pe pagina pe care erau tipărite buletinele de vot. Aceasta trebuia aplicată pe ultima pagină a buletinelor de vot. Ca urmare, s-a luat măsura acea aceste buletine de vot să fie anulate de către membrii Comisiei Biroului Electoral al secţiei de votare şi s-a făcut transferul de buletine de vot de la o secţie de votare din apropiere, pentru ca cei care merg al scrutin şi vor să îşi exprime opţiunea în legătură cu această întrebare, să aibă posibilitatea să o facă. Au fost 178 de buletine de vot anulate, care cuprindeau şi rezerva care s-a împărţit pentru fiecare secţie de votare şi au fost transferate de la alt secţie de votare 120 de buletine de vot", a declarat presei judecătorul Teodora Albu, purtătorul de cuvânt al BEJ Mureş.

Potrivit reprezentantei BEJ Mureş, în ciuda anulării buletinelor de vot care cuprindeau întrebarea numărul doi de la referendumul naţional, nu a fost perturbat procesul electoral.

----

Actualizare Preşedintele PRO România, Victor Ponta, votează acum, la Şcoala gimnazială "Maria Rosetti" din Capitală.

----

Actualizare Vincze Lorant (UDMR): "Am votat pentru noi oportunităţi şi pentru oprirea dublului standard aplicat României"

Presedintele Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), Vincze Lorant, candidatul de pe poziţia a doua de pe lista UDMR, a declarat astăzi, la Târgu Mureş, după ieşirea de la urne, ca a votat pentru noi oportunităţi şi pentru oprirea dublului standard aplicat României la nivelul Uniunii Europene.

"Am votat pentru o reprezentare puternică a comunităţii maghiare în Parlamentul European, pentru o Europă care îşi apără cetăţenii, care respectă valorile creştine, am votat pentru o Europă care respectă şi apără drepturile minorităţilor naţionale. Am votat pentru o Europă care permite dezvoltarea Transilvaniei şi a comunităţii maghiare în continuare. Am votat şi pentru noi oportunităţi pentru România şi pentru oprirea unui dublu standard aplicat României şi ţărilor din regiune. Şi am votat împotriva forţelor politice care doresc ca comunitatea maghiară să nu aibă o voce puternică şi să nu aibă reprezentare la Bruxelles (...) Oportunităţi în special la finanţări şi la o respectare a principiului că fiecare ţară este egală în Uniunea Europeană şi fiecare ţară poate să aibă o contribuţie puternică la tot ceea ce înseamnă valorile şi proiectele europene", a arătat Vincze.

Potrivit candidatului, votul pentru Parlamentul European este unul foarte important pentru cetăţenii din UE.

"Votul pentru PE este foarte important, este posibilitatea ca cetăţenii să participe în mod direct şi să îşi trimită reprezentanţii în PE unde timp ce cinci ai îi reprezintă interesele şi priorităţile", a spus Vincze Lorant.

În privinţa referendumului, acesta a precizat că, deşi nu vede care va fi finalitatea acestuia, respectă acest demers democratic.

"Am votat pentru referendum, deşi cred că este un demers care nu va avea o finalitate concretă, dar procesul democratic de a participa la un referendum este unul pe care eu îl respect", a mai spus Vincze Lorant.

-----

Actualizare Ecaterina Andronescu: "Am votat cu speranţa că vom fi parte din deciziile care se iau în PE"

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat, astăzi, că a votat cu speranţa ca aceia care vor reprezenta România în Parlamentul European să slujească ţara aşa cum trebuie.

"Am votat cu speranţa că cei care merg acolo ne vor reprezenta şi vor sluji România. Este un cuvânt care mie îmi place foarte mult, pentru toţi cei care se află în piaţa publică să spunem aşa - trebuie să îşi slujească ţara. Am votat şi cu speranţa că vom fi parte din deciziile care se iau, decizii care nu sunt deloc puţine şi afectează practic toată populaţia României şi, de aceea, este foarte bine să avem reprezentanţi acolo care să fie şi profesionişti şi să susţină România", a spus Andronescu.

Ministrul a precizat că nu a votat la referendum întrucât "nu trebuie amestecate lucrurile".

"Nu am votat (la referendum - n.r.), pentru că eu cred că nu trebuia să amestecăm lucrurile. Sunt de acord că vocea poporului trebuie să conteze permanent şi poporul poate fi consultat oricând, dar încercarea aceasta de a asocia cu alegerile europarlamentare mie, personal, nu mi-a plăcut şi am spus lucrul acesta înainte de a se decide şi, ca urmare, am respectat ceea ce am gândit", a explicat Ecaterina Andronescu.

-----

Actualizare Câteva sute de pacienţi din spitalele Capitalei votează, astăzi, la urna mobilă

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, medicul Bogdan Opriţa, 206 pacienţi de la această unitate medicală au solicitat urna mobilă ca să voteze.

De asemenea, 132 de pacienţi au cerut urna mobilă la Spitalul "Elias" şi 150 la Institutul Clinic Fundeni.

----

Actualizare Carmen Iohannis: "Am votat pentru o Românie europeană, pentru justiţie independentă"

Soţia preşedintelui Klaus Iohannis, Carmen, a votat, astăzi, la Sibiu, la secţia de votare la care este arondat domiciliul său. "Am votat pentru o Românie europeană, pentru justiţie independentă", a spus Carmen Iohannis.

Aceasta a votat atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendum.

----

Actualizare Cludiu Manda: "Am votat cu gândul la Europa şi la România"

Vicepreşedintele Senatului Claudiu Manda, preşedintele PSD Dolj şi candidat la alegerile europarlamentare, a declarat că a votat astăzi, la alegerile europarlamentare, cu gândul la Europa şi la România, iar acest vot este şi unul de mulţumire pentru implicarea Guvernului şi administraţiilor locale în proiectele de dezvoltare locală.

"Am votat cu gândul la Europa, cu gândul la România, cu gândul la Oltenia şi cu gândul la judeţul Dolj. Am făcut 30 de zile de campanie, am mers şi ne-am întâlnit cu colegii din teritoriu şi cu foarte mulţi oameni cărora le-am prezentat ce am reuşit să facem pentru ei în aceşti doi ani şi jumătate de guvernare, atât Guvernul cât şi autorităţile locale. Votul de azi va fi un vot de mulţumire celor care se ocupă de administraţia locală şi de guvernare", a spus Manda.

Preşedintele PSD Dolj a mai afirmat că la referendum nu a votat, pentru că nu a vrut să îi răspundă preşedintelui "la întrebările pe care, pe de o parte, nu a ştiut să le explice, iar pe de altă parte este doar o acţiune de campanie şi de imagine şi un test pentru campania pentru alegerile prezidenţiale".

Manda a votat la o secţie de votare amenajată la Şcoala nr. 12 "Decebal" din Craiova şi a venit însoţit de soţia sa, Olguţa Vasilescu, şi de copiii lor.

-----

Actualizare Fotbaliştii Politehnicii Iaşi au votat

Fotbaliştii echipei Politehnica Iaşi au mers împreună pentru a vota la alegerile europarlamentare, astăzi, în frunte cu antrenorul Flavius Stoican.

Clubul ieşean a publicat pe Facebook imagini cu jucătorii echipei mergând la o secţie de votare din judeţul Ilfov.

"Chiar dacă e duminică dimineaţa, chiar dacă e zi de meci, azi am ţinut neapărat să #yeslavot. Pentru copilul meu, pentru viitor şi pentru că drepturile vin cu responsabilităţi. Şi nu în ultimul rând, am convingerea (la fel ca în 2016) că, în sfârşit, avem o alternativă", a scris fundaşul Florin Gardoş, pe Facebook.

-----

Actualizare Daniel Constantin (PRO România): "Să fie un vot pentru cineva şi nu împotriva cuiva"

Prim-vicepreşedintele PRO România, Daniel Constantin, a declarat, astăzi, că votează pentru România, pentru profesionişti aflaţi în funcţii importante în stat atât în ţară, cât şi peste hotare, menţionând că şi-ar dori ca votul românilor să fie "pentru cineva şi nu împotriva cuiva".

"Votez pentru România, dar îmi doresc foarte tare ca astăzi românii să găsească pe buletinele de vot favoriţii, cei pe care îi aşteaptă, cei în care au încredere şi să fie, pentru prima dată după foarte mult timp, un vot pentru cineva şi nu împotriva cuiva, aşa cum s-a întâmplat până acum", a spus Constantin, înainte de a vota la o secţie organizată la Colegiul Economic "A.D. Xenopol" din Capitală.

El a adăugat că votează pentru profesionişti, afirmând că a văzut ce înseamnă să nu ai unii pentru funcţiile importante din stat.

"După doi ani de zile de când am plecat din Guvern, atunci când am spus că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, constat că am avut dreptate şi acum avem ocazia cu toţii cei care mergem la vot să îndreptăm tot ce s-a întâmplat rău în aceşti doi ani şi jumătate", a afirmat liderul PRO România.

---

Actualizare Iaşi: Ştampila de control a secţiei de votare - pusă pe prima pagină a mai multor buletine pentru referendum

Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Iaşi au primit, astăzi, o sesizare conform căreia la secţia de votare nr. 53 din municipiul reşedinţă, preşedintele secţiei de votare a aplicat ştampila de control a secţiei pe prima pagină în loc de ultima pagină a buletinului de vot pentru referendum, aşa cum este în instrucţiuni.

Purtătorul de cuvânt al BEJ Iaşi, Marta Dunca, a declarat că, deşi în urne există buletine de vot pe care ştampila de control a secţiei de votare a fost pusă greşit, acestea nu vor fi anulate. Conform sursei citate, au fost anulate doar buletinele pregătite pentru vot şi nefolosite.

Unul dintre membrii USR Iaşi a publicat, pe pagina sa de Facebook, o imagine cu un buletin de vot pe care ştampila de control era aplicată pe prima pagină, nu pe ultima, aşa cum ar fi trebuit.

El a dorit să atragă atenţia că din această cauză voturile pot fi anulate, motiv pentru care a sesizat Biroul Electoral Judeţean Iaşi.

----

Actualizare Dan Vîlceanu (PNL Gorj): "Am votat pentru partidul care va aduce multe lucruri bune şi concrete pentru România"

Preşedintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, a declarat astăzi, la ieşirea din secţia de votare, că a votat cu mare speranţă că, în Parlamentul European, cel mai puternic partid românesc va putea aduce foarte multe lucruri bune şi concrete pentru România.

Acesta a adăugat că a votat şi la ambele întrebări ale referendumului.

"La europarlamentare am votat cu mare speranţă că, în Parlamentul European, cel mai puternic partid românesc, care este afiliat la cea mai puternică familie europeană, va putea aduce foarte multe lucruri bune pentru România şi concrete, aşa cum a făcut-o şi până acum şi vom avea o Românie mai puternică şi mai mult luată în seamă în Parlamentul European şi asta e posibil numai dacă acolo ajung europarlamentari serioşi, competenţi care au demonstrat şi până acum că au activitate susţinută. De asemenea, pentru referendum am votat la ambele întrebări şi am votat cu speranţa că, în România, Justiţia va rămâne independentă şi românii vor conştientiza că trebuie să se prezinte la vot şi trebuie să lupte şi să luptăm toţi pentru ca România să rămână ancorată în parcursul ei proeuropean, pro NATO şi să nu cotim către Rusia", a spus Dan Vîlceanu.

El şi-a exercitat dreptul de vot la Liceul Teologic din municipiul Târgu Jiu.

-----

Actualizare Eugen Tomac: "România trebuie să fie mult mai puternică, mai vizibilă în Parlamentul European"

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat astăzi, la ieşirea de la urne, că a votat pentru că îşi doreşte ca ţara noastră să fie mult mai puternică şi mai vizibilă în Parlamentul European.

"Îmi doresc foarte mult ca, începând de mâine, România să fie mult mai puternică, mult mai vizibilă în Parlamentul European şi pentru acest lucru am dat votul meu. Trebuie să apărăm identitatea europeană, o identitate creştină, pentru că, dincolo de provocări şi de încercări, este esenţial pentru noi, românii, să luptăm pentru mai multă integrare şi pentru unitatea proiectului european", a afirmat Tomac, care a votat la Colegiul Naţional "Sfântul Sava".

Preşedintele PMP consideră că este important pentru români să dea un semnal de apartenenţă la identitatea europeană.

"Sunt cele mai importante alegeri de când s-a creat Uniunea Europeană şi cred că este important pentru noi, românii, să dăm acest semnal de apartenenţă puternică la identitatea europeană, pentru că de viitorul Parlament European depind foarte multe, implicit în ceea ce ne priveşte pe noi. Şi cred că România aproape a lipsit cu desăvârşire în ultimii 12 ani din Parlamentul European, pentru că nu s-a auzit nimic semnificativ pentru noi", a susţinut Tomac.

În ceea ce priveşte referendumul, el a arătat că este un test legat de valorile Uniunii Europene.

"Am votat şi pentru referendumul convocat de preşedinte, pentru că eu cred că, astăzi, pentru noi, românii, referendumul reprezintă un test. Un test prin care demonstrăm ce înseamnă să apărăm valori fundamentale care stau la baza Uniunii Europene. În Tratatul de funcţionare al Uniunii scrie clar: < < Uniunea s-a creat pentru a apăra pacea, democraţia, libertatea şi statul de drept > >. Astăzi trebuie să ne reafirmăm ataşamentul faţă de una dintre aceste valori care stau la baza Uniuni Europene. Deci, îi îndemn şi eu pe români să vină cu încredere la vot", a mai spus preşedintele PMP.

----

Actualizare BEC - Prezenţă la vot ora 12:00

Prezenţa la vot la alegerile europarlamentare este astăzi, la ora 12:00, de 15,06 %, iar la referendum de 12,42%.

La alegerile parlamentare din 2016, prezenţa la vot, la ora 12:00, era 12,47%.

Conform datelor BEC, pentru alegerea europarlamentarilor români, la secţiile de vot din ţară şi-au exprimat votul 2.751.405 de alegători.

La referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis şi-au exprimat opţiunea 2.269.804 de persoane.

Cei mai numeroşi votanţi sunt, până la această oră, cei din categoria 45 - 64 de ani, dar a început să crească şi prezenţa tinerilor.

Cea mai bună prezenţă la europarlamentare este în Ilfov, cu 18,42%, urmat de Teleorman cu 18.16%.

Prezenţă slabă se înregistrează în Vaslui - 11,27%.

----

Actualizare Alianţa 2020 USR PLUS: Ştampila de control, aplicată greşit în mai multe judeţ

Alianţa 2020 USR PLUS a sesizat că ştampila de control a fost aplicată greşit pe buletinele de vot pentru referendum în mai multe judeţe, dar şi în unele secţii de votare din Bucureşti, şi cere Biroului Electoral Central dispună măsuri pentru corectarea acestor situaţii.

"Alertă! În secţiile de votare din mai multe judeţe din ţară şi din municipiul Bucureşti buletinelor de vot pentru referendum li s-a aplicat ştampila de control pe prima pagină, faţă de prevederile legale, care dispun să fie pe ultima pagină. Semnalăm că acest lucru poate duce la invalidarea unui număr semnificativ de buletine pentru referendum. Considerăm că eroarea aparţine birourilor electorale judeţene, sau de sector, ori preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de vot. Delegaţii Alianţei 2020 USR PLUS au sesizat deja birourile secţiilor de vot şi birourile electorale judeţene, respectiv, BEC.

Cerem cu fermitate Biroului Electoral Central să dispună măsuri pentru corectarea acestor situaţii şi pentru considerarea ca valide a voturilor deja exprimate", a transmis, astăzi, Alianţa 2020 USR PLUS.

----

Actualizare Premierul Viorica Dăncilă votează, acum, la Liceul Teoretic "Jean Monnet" din Bucureşti.

----

Actualizare Rareş Bogdan: "Am votat pentru o Românie europeană"

Rareş Bogdan, candidatul PNL la europarlamentare a declarat, astăzi, după ce a votat: "Am votat pentru viitorul copiilor acestei ţări, pentru liniştea tuturor bunicilor, tuturor părinţilor din această ţară. Mă deranjează foarte mult cum merg lucrurile în România şi am votat pentru a schimba aceste lucruri. România este o ţară a oamenilor cinstiţi, a oamenilor civilizaţi, a oamenilor muncitori şi doresc ca aceştia să aibă câştig de cauză. Am votat pentru o Românie europeană. Pentru o Românie care să rămână acolo unde îi este locul, pentru o Românie care nu este dominată de infractori, pentru o Românie care nu este dominată de hoţie, de corupţie. Am votat pentru acea Românie în care eu şi toţi românii cred, românii frumoşi şi liberi. O Românie a oamenilor cu credinţă în Dumnezeu, o Românie care să se ridice acolo unde a fost odată. Sigur, am văzut cu oarecare îngrijorare ceea ce se întâmplă în momentul acesta în diaspora, în Italia la Roma, la Torino, la Madrid, la Castellon, în Spania, de asemenea, la Nurnberg ,în Germania, la Paris acolo unde, din păcate, sunt cozi extrem de mari, procesul de vot merge foarte greu. Sper din tot sufletul să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 4 ani şi jumătate şi românii să poată să îşi exercite dreptul de vot, oriunde s-ar afla pe glob. Sper ca toţi cei din Ministerul Afacerilor Externe să îşi dea tot concursul pentru ca procesul de vot, acolo, să fie unul desfăşurat normal. Eu vreau să vă mulţumesc. Simt că este un val extraordinar al oamenilor, care vor schimbarea şi sunt foarte, foarte încrezător, mai ales că fiul meu este foarte fericit că a venit să voteze."

----

Actualizare Ioan-Aurel Pop: "Şansa României este integrarea într-o Europa puternică, validă şi egală pentru toţi"

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a declarat, astăzi, la ieşirea de la urne, că a votat cu gândul la stabilitatea Uniunii Europene.

"Am votat, în primul rând, cu gândul la stabilitatea Uniunii Europene. Şansa României pentru viitor cred că este integrarea într-o Europa puternică şi validă şi egală pentru toţi, iar in ultima vreme se văd anumite derapaje în funcţionarea Uniunii Europene şi am votat cu gândul să întărim această Uniune, să fie o Europă a tuturor naţiunilor, regiunilor, cetăţenilor, o Europă puternică care să poată funcţiona", a spus Ioan-Aurel Pop.

Preşedintele Academiei Române a adăugat că este de părere că prin trimiterea la Bruxelles a unor buni reprezentanţi ai României este posibil ca ei să contribuie la întărirea "concertului acesta al naţiunilor europene".

Întrebat ce părere are despre eventuala ridicare, în opţiunile de vot ale alegătorilor europeni, a partidelor naţionaliste, Ioan-Aurel Pop a spus că rămâne optimist că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece xenofobia şi şovinismul au fost verificate în istorie ca elemente distructive.

"Eu sunt optimist şi am văzut un sondaj de opinie din Olanda unde n-a ieşit partidul populist, a ieşit un partid proeuropean. Sper să câştige partide proeuropene în care naţiunile să-şi ocupe locul lor, dar în care să nu se confunde sentimentul naţional cu xenofobia sau cu şovinismul. Xenofobia şi şovinismul au fost verificate în istorie ca elemente distructive şi noi trebuie să avem grijă de acest lucru", a spus istoricul clujean, care este şi rector al Universităţii Babeş-Bolyai.

----

Actualizare Traian Băsescu: "Scrutinul este important atât pentru UE, dar şi pentru statul de drept din România"

Scrutinul de astăzi este unul extrem de important atât pentru situaţia în care se află Uniunea Europeană, dar şi pentru ţara noastră, prin prisma referendumului la care românii au fost chemaţi să spună dacă vor stat de drept sau nu, a declarat, astăzi, preşedintele de onoare al PMP, Traian Băsescu.

"Este un scrutin extrem de important atât prin situaţia în care se află Uniunea Europeană, trebuie să creăm un nou început al Uniunii Europene. Pe de altă parte, pentru România, avem acest referendum convocat de preşedinte în care românii sunt chemaţi să spună dacă vor stat de drept sau nu. De fapt, ăsta e mesajul de fond al întrebărilor, al celor două întrebări şi aici în mod clar trebuie să răspundem pozitiv celor două întrebări, prin prezenţă, de bună seamă", a afirmat Băsescu, după ce a votat la Liceul "Jean Monnet" din Capitală.

Fiind întrebat dacă ţara noastră a avut stat de drept în ultimii ani, preşedintele de onoare al PMP a precizat: "Oricum este mai de drept decât a fost până-n 2004, dar în mod categoric trebuie corectat".

"Foarte mulţi nu au acceptat ideea că după 10 ani de funcţionare a unei legislaţii în care s-au văzut şi plusuri, şi minusuri, după 10 ani în care am văzut şi oameni de foarte bună calitate în instituţiile de aplicare a legii, şi oameni de calitate mai slabă, după aceşti 10 ani, nişte modificări trebuie făcute, unele s-au făcut, altele vor trebui făcute în mod categoric. Mai ales cele pe care ni le impun decizii ale Curţii Constituţionale şi directive ale UE, cum este cea cu privire la confiscarea extinsă şi cea cu privire la consolidarea prezumţiei de nevinovăţie", a mai declarat Băsescu.

Întrebat dacă se aştepta să fie nevoit să stea la coadă aproximativ 10 minute pentru a putea intra să voteze, el a spus: "Nu, nu mă aşteptam să fie aglomerat, e un semn foarte bun că e aglomerat la secţia de votare din < < Jean Monnet > >, unde, de regulă, e foarte lejer".

Traian Băsescu a venit la vot cu soţia sa, Maria Băsescu.

-----

Actualizare Toma Petcu (ALDE Giurgiu): "Am votat pentru a mă asigura că cei mai buni europarlamentari ajung în Europa"

Preşedintele ALDE Giurgiu, deputatul Toma Petcu, a afirmat, astăzi, că a votat la alegerile europarlamentare pentru a se asigura că cei mai buni europarlamentari vor ajunge în Europa, iar pentru referendum nu a ridicat buletinele de vot.

"Mi-am exprimat votul pentru a mă asigura că cei mai buni europarlamentari vor ajunge în Europa şi vor sprijini cele mai bune proiecte de infrastructură pentru România, iar la referendum nu am ridicat buletinele de vot", a spus preşedintele ALDE Giurgiu.

Deputatul Toma Petcu a votat la secţia de votare numărul 48 din municipiul Giurgiu, acolo unde este arondat.

----

Actualizare Emil Boc: "Am votat pentru cei care pot asigura cu demnitate parcursul european"

Primarul municipiului Cluj- Napoca, Emil Boc, a votat, astăzi, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendum, el îndemnând alegătorii să se prezinte la vot.

"Am votat pentru cei care pot asigura cu demnitate parcursul european al României. Am dat un vot pentru consolidarea statului de drept şi pentru viitorul demn al României. Am votat la ambele alegeri. Îi îndemn pe toţi clujenii să facă un efort şi să vină la vot, pentru că deciziile majore în democraţie se iau prin vot", a declarat Emil Boc.

-----

Actualizare Ilie Bolojan (PNL Bihor): "Am votat pentru România europeană"

Preşedintele PNL Bihor şi primar al municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat astăzi, după ce a ieşit din secţia de votare, că a votat pentru o Românie europeană.

"Am votat, aşa cum aţi văzut, la ambele scrutine, atât la referendum cât şi la europarlamentare. Întrucât înţeleg că nu vă pot spune cu cine am votat, vă spun doar că am votat pentru România europeană", a declarat Bolojan.

Întrebat ce speranţe are privind prezenţa la vot în această zi, primarul a răspuns că are încredere că mulţi români se vor duce să voteze atât la europarlamentare, cât şi la referendum, pentru că deşi, în general, aceste alegeri înregistrează cea mai scăzută prezenţă, "votul pentru europarlamentare are o miză importantă atât la nivel european, dar şi faţă de oamenii care ne vor reprezenta în viitorul Parlament European".

"Deci sunt nişte alegeri care ne influenţează pe toţi românii, prin urmare cu cât este o prezenţă mai bună, cu atât votul va fi mai relevant", a precizat Bolojan.

-----

Actualizare Petre Emanoil Neagu (PSD Buzău): "Am votat cu dragoste faţă de Europa şi faţă de România"

Preşedintele executiv al PSD Buzău şi preşedinte al Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, a declarat, astăzi, la ieşirea de la urne că a votat "cu dragoste faţă de Europa şi faţă de România".

"Am votat în localitatea natală Poeni, unde familia mea are rădăcini de aproape 200 de ani, am votat cu dragoste faţă de Europa şi faţă de România, pentru un Parlament European echilibrat, pentru o Europă unită şi o Românie cu mai multă demnitate, dar cu gândul şi aspiraţiile ancorate la realităţile europene", a spus Neagu.

În privinţa referendumului, preşedintele CJ Buzău a declarat: "Chiar dacă întrebările mi se par pertinente, aşa cum prevăd şi directivele Comisiei Europene, ca în aceaşi zi cu alegerile europarlamentare să nu aibă loc alt tip de consultare politică, cred că nu era momentul şi nici locul acestui referendum".

-----

Actualizare Gigel Ştirbu (PNL Olt): "Am votat cu speranţa că România nu va deraia de la drumul ei european"

Vicepreşedintele PNL Gigel Ştirbu a declarat astăzi, la Slatina, la ieşirea de la urne, că a votat cu speranţa că România nu va "deraia" de pe drumul ei european şi va fi un stat de drept.

"Am venit cu speranţă (la vot, n.r.). Cu speranţa ca cei doi fii ai mei să trăiască în continuare într-o Românie europeană, într-o ţară în care au posibilitatea să se dezvolte uman şi profesional, am votat cu speranţa că de mâine încolo România nu va deraia de la drumul ei european, cu speranţa că pe actele de identitate ale urmaşilor noştri, ale celor care vin după noi, va scrie în limba română şi nu în limba rusă, cu speranţa că România va fi un stat de drept, va fi o ţară în care va exista domnia legii, în care cei care încalcă legea vor merge acolo unde le este locul. Am votat pentru o Românie în care toţi sunt egali şi, totodată, vă mai pot spune că am votat şi împotriva a ceva. Am votat împotriva mârlăniei, a imposturii, a hoţiei şi a prostului gust. Asta e România pe care eu mi-o doresc pentru urmaşii noştri, pentru copii noştri, pentru nepoţii noştri. Nu vreau ca rezultatul acestor alegeri să se transforme în eşecul generaţiei mele. Nu vreau, şi sunt convins, văzând cum oamenii vin la vot, văzând ceea ce se întâmplă în diaspora, văzând ceea ce se întâmplă în toate localităţile României, cum românii, cu mic cu mare, ies la vot, am speranţa că diseară, după ora 21.00, România va renaşte", a declarat Gigel Ştirbu.

Deputatul liberal a venit la vot însoţit de cei doi fii ai săi şi a votat atât la scrutinul pentru alegerile europarlamentare cât şi la referendum.

"În 1989 români de-ai noştri şi-au jertfit viaţa ca noi să fim liberi să votăm şi să votăm ceea ce crede fiecare de cuviinţă, ceea ce dorim, dar să votăm, să ne exercităm acest drept constituţional. Acum 30 de ani, noi românii nu aveam dreptul să votăm sau votam ceea ce ni se spunea. În momentul ăsta avem libertatea de a alege ceea ce credem noi că e bine pentru noi şi pentru cei ce vin după noi. Am votat la referendum şi cred că este o datorie civică, morală, a fiecăruia dintre noi să votăm", a conchis Gigel Ştirbu.

-----

Actualizare Nicolae Robu (PNL Timiş): "Am votat pentru cea mai bună reprezentare a României în PE şi pentru independenţa Justiţiei"

Preşedintele PNL Timiş şi primar al Timişoarei, Nicolae Robu, şi-a exercitat dreptul electoral astăzi, la secţia de votare de la Şcoala Generală nr. 30 din Timişoara, declarând că a votat pentru "cea mai bună reprezentare a intereselor României în Parlamentul European" şi pentru independenţa Justiţiei.

"Am votat pentru cea mai bună reprezentare a României, a intereselor României şi ale poporului român în PE, aşa cum înţeleg eu lucrurile. Pe de altă parte, la referendum am votat pentru ca în România lucrurile în justiţie să fie aşezate aşa cum este normal într-o ţară civilizată, în ideea de dreptate, de adevăr, de corectitudine în tot ce se întâmplă, evident, aceasta presupunând independenţa Justiţiei şi respectarea tuturor normelor statului de drept", a afirmat Nicolae Robu, la ieşirea de la urne.

----

Actualizare Primarul Capitalei, Gabriela Firea, venită cu familia la vot

----

Actualizare Dan Barna: "Am votat pentru competenţe şi onestitate în Europa"

Preşedintele USR Dan Barna a susţinut, astăzi, că a votat pentru competenţe şi onestitate în Europa, indemnând românii să iasă la vot şi să îşi exprime opinia, oricare ar fi aceasta.

"Am votat pentru competenţe şi onestitate în Europa. Este un moment în care românii pot să îşi exprime opinia lor, oricare ar fi aceasta pot să şi-o exprime de aceeea mesajul e unul clar şi explicit: Veniţi la vot! Dragi prieteni, colegi, veniţi la vot, cu cât suntem mai mulţi cu atâta România de astăzi aşa cum este ea îşi va exprima vocea şi va fi recunoscută. Haideţi la vot, avem mare încredere în România!", a declarat Dan Barna, la ieşirea din secţia de votare.

El spune că românii din Diaspora transmit un mesaj foarte bun, aşezându-se la cozi pentru a putea vota, şi crede că cetăţenii acestei ţări, indiferent unde s-ar afla, îşi asumă decizia pentru viitorul României.

"Legat de Diaspora am văzut deja fotografiile, am văzut imaginile de la Munchen cu acea coadă pe sute de metri, pe mai multe rânduri. Este un mesaj foarte bun din punctul meu de vedere pentru că arată că românii, oriunde se află în acest moment, îşi asumă decizia pentru viitorul ţării noastre. Până la urmă despre asta vorbim astăzi, despre ce viitor va avea România pe mai departe şi această decizie trebuie luată de cât mai mulţi dintre noi. Faptul că românii din Diaspora merg la vot, faptul că românii din Diaspora sună acasă şi îşi trimit rudele la vot arată că începe să ne pese şi dacă ne pasă începem să devenim sănătoşi", a mai afirmat Dan Barna.

------

Actualizare Raluca Turcan: "Am votat pentru eliberarea ţării de sub ocupaţia unei grupări infracţionale infiltrate la vârful puterii"

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a spus, astăzi, că a votat pentru "eliberarea ţării de sub ocupaţia unei grupări infracţionale infiltrate la vârful puterii" şi pentru alungarea unui regim corupt, care a transformat infracţiunea în virtute.

Raluca Turcan a votat, astăzi, la Sibiu, şi a afirmat că a avut emoţii foarte mari.

"Am votat şi, vă spun sincer, am avut emoţii ca niciodată. Am votat pentru copiii noştri, pentru fiul meu... Am votat pentru ca ei să crească într-o Românie europeană. (...) Avem o mare responsabilitate, pe care ne-am asumat-o. Avem familie politică, nu suntem nevoiţi să ne rugăm de unii, să încercăm alianţe", a spus prim-vicepreşedintele PNL.

----

Actualizare Gabriel Oprea (UNPR): "Am votat să schimbăm România în bine"

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat astăzi, la ieşirea de la urne, că a votat pentru viitorul României, pentru ca ţara să se schimbe în bine.

Oprea a venit, la secţia de la Şcoala gimnazială 150, însoţit de nepotul său de trei ani şi a votat atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendum.

"Am votat pentru viitorul României. Am votat pentru progresul României şi am votat să schimbăm România în bine. Trebuie să trimitem în Parlamentul European oameni patrioţi, în sensul că ne mai certăm acasă în familie, în politică, dar cred că la nivelul ţării când trimiţi o echipă din România trebuie să se bată pentru ţara asta. E un paradox. Uitaţi, datorită destinului, România e în Uniunea Europeană, e în NATO, conduce Europa, (...) politic vorbesc, timp de şase luni. Acolo unde sunt bani, avem o româncă şi, din păcate, cred că şi din cauza acestor dispute politice, nu reuşim să accesăm mai mulţi bani pentru ţară", a spus Oprea.

El a adăugat că orice ţară pentru a fi puternică are nevoie de securitate naţională puternică.

"Oamenii ăştia, militarii din Ministerul Apărării Naţionale, de la Interne, poliţişti, jandarmi, pompieri, de la SRI, SIE, SPP, STS, printre altele, au două mari misiuni: să asigure securitatea naţională a României şi să asigure securitatea copiilor, a fiecăruia dintre noi. Ce trebuie să facă statul? Să fie cu drepturile la zi, să fie bine dotat. (...) Al doilea lucru, trebuie să aibă o Justiţie puternică, dar fără abuzuri şi un mediu de afaceri prosper autohton românesc care să plătească taxele şi impozitele, educaţie şi sănătate", a afirmat liderul UNPR.

-----

Actualizare BEC - Prezenţa la vot la alegerile europarlamentare, astăzi, până la ora 11:00, este de 10,79 %.

------

Actualizare Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a votat

Acesta a declarat: "Este o participare numeroasă şi acest lucru mă bucură pentru că acest fapt arată un interes pentru alegeri în Parlamentul European ce au un rol foarte important. Deciziile care se iau în forurile europene ne afectează viaţa de zi cu zi şi nouă, românilor."

Tăriceanu a precizat că nu a votat pentru referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat de jurnalişti daca va candida la prezidenţiale, preşedintele ALDE a răspuns: "E mai bine să mă întrebaţi asta cu altă ocazie."

-----

Actualizare Procente mai mari la vot au fost înregistrate, până la ora 11, în judeţele: Ilfov - 11,16% din totalul alegătorilor înscrişi în liste, Constanţa - 10,83%, Sibiu - 10,57%.

Participare mai redusă la urne s-a înregistrat în judeţele: Vaslui - 6,50%, Suceava - 6,76%, Botoşani - 6,78%.

BEC anunţă că, la ora 11,00, prezenţa la referendum în judeţe a fost:

Alba - 9,05%

Arad - 8,22%

Argeş - 8,70%

Bacău - 9,30%

Bihor - 8,46%

Bistriţa-Năsăud - 7,22%

Botoşani - 6,92%

Braşov - 10,17%

Brăila - 9,15%

Buzău - 8,35%

Caraş-Severin - 7,30%

Călăraşi - 8,43%

Cluj - 10,50%

Constanţa - 11,04%

Covasna - 8,02%

Dâmboviţa - 10,02%

Dolj - 7,82%

Galaţi - 8,74%

Giurgiu - 8,30%

Gorj - 7,80%

Harghita - 9,84%

Hunedoara - 8,25%

Ialomiţa - 7,94%

Iaşi - 8,58%

Ilfov - 11,54%

Maramureş - 7,60%

Mehedinţi - 7,41%

Mureş - 9,07%

Neamţ - 8,96%

Olt - 8,00%

Prahova - 9,96%

Satu Mare - 7,50%

Sălaj - 8,55%

Sibiu - 10,97%

Suceava - 7,00%

Teleorman - 8,14%

Timiş - 9,24%

Tulcea - 10,42%

Vaslui - 6,70%

Vâlcea - 8,82%

Vrancea - 9,65%

----

Actualizare Olguţa Vasilescu: "Am votat pentru a trimite patrioţi în Parlamentul European şi am refuzat să votez la referendum"

Vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, astăzi, la ieşirea din secţia de votare că a votat la alegerile pentru Parlamentul European pentru a trimite patrioţi la Bruxelles şi pentru eliminarea dublului standard, însă a refuzat să voteze pentru referendum.

----

Cele peste 18.000 de secţii de votare organizate la nivel naţional pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis s-au deschis, astăzi, la ora 7,00.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb