Eurostat: România a avut un PIB pe cap de locuitor de aproape 7 ori mai mic decât Luxemburg

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 iunie 2008

Eurostat: România a avut un PIB pe cap de locuitor de aproape 7 ori mai mic decât Luxemburg

Produsul intern brut pe cap de locuitor în România a fost, în 2007, de aproape şapte ori mai mic decât cel înregistrat în Luxemburg şi de peste trei ori mai mic decât cel din Irlanda şi Olanda, fiind cu 60% sub media Uniunii Europene, potrivit datelor publicate, ieri, de Eurostat. România a avut o cotă a PIB pe cap de locuitor de 41 de unităţi, fiind a doua din cele mai sărace ţări din Uniune, topul ţărilor cu cel mai mic PIB raportat la numărul de locuitori fiind condus de Bulgaria, cu 38 de unităţi. Pe poziţia a treia, în funcţie de acest criteriu s-a clasat Polonia, cu 54 de unităţi.

În termenii parităţii puterii de cumpărare, media PIB pe cap de locuitor în Uniunea Europeană a fost de 101 unităţi, în topul celor mai bogate ţări fiind Luxemburg, Irlanda şi Olanda, cu 276, 146, respectiv 131 unităţi. Paritatea puterii de cumpărare este un curs artificial, care elimină diferenţele de preţ dintre ţări.

PIB-ul pe cap de locuitor în Luxemburg a fost, anul trecut, de aproape trei ori cât media UE (276 faţă de 101 unităţi) şi de aproape şapte ori mai mare decât în ţara noastră (276 faţă de 41 de unităţi). Eurostat precizează însă că rezultatul Luxemburgului se datorează unui număr mare de muncitori transfrontalieri, care au slujbe în Luxemburg şi îi cresc astfel PIB-ul, dar de fapt ei nu locuiesc în micul stat, reducându-se în acest fel numărul de persoane la care se împarte PIB-ul.

Ţările care au înregistrat un PIB pe cap de locuitor în apropierea mediei din UE sunt Spania, Italia, Grecia şi Cipru. Italia, a treia mare economie din zona euro, a înregistrat o diminuare de două unităţi faţă de 2006, de la 103 la 101 unităţi, în timp ce Spania, a patra mare economie din zona euro, a avut un PIB pe cap de locuitor de 107 unităţi în 2007, în creştere de la 105 unităţi cât a avut în 2006.

Opt ţări din Uniune, printre care Austria, Marea Britanie, Germania şi Franţa, au avut un PIB pe cap de locuitor cu 10-30% peste media Uniunii, în timp ce în cinci state membre, printre care Portugalia, Slovenia şi Cehia, s-au înregistrat niveluri cu 10-30% mai mici. România şi Bulgaria au fost cu 60% sub media UE, în ce priveşte produsul intern brut pe cap de locuitor.

Două din cele trei state candidate la Uniunea Europeană, mai precis Croaţia şi Turcia, au înregistrat valori ale PIB pe cap de locuitor superioare celei din ţara noastră, de 55, respectiv 42 de unităţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. din zona euro...Dupa nemti si francezi urmeaza mai intai UK,apoi Italia,spania...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb