Eurostat: România, cel mai semnificativ avans din UE al producţiei industriale în iunie

F.D.
Miscellanea / 14 august

Eurostat: România, cel mai semnificativ avans din UE al producţiei industriale în iunie

Producţia industrială a scăzut cu 0,1% în zona euro şi nu s-a modificat în Uniunea Europeană în iunie, comparativ cu precedentele trei luni, iar România a înregistrat cel mai semnificativ avans, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), relatează Agerpres.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri ale producţiei industriale în iunie, faţă de mai, au fost în România (4%), Finlanda (3,6%) şi Slovacia (2,1%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 7,8%), Belgia (minus 6,5%), Croaţia şi Portugalia (ambele cu minus 3,7%).

În cazul UE, a crescut cu 0,7% producţia de bunuri intermediare, cu 1,4% cea de energie, cu 0,9% cea de bunuri de capital, cu 3,2% cea de bunuri de folosinţă îndelungată, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă imediată a scăzut cu 2%.

În iunie, comparativ cu perioada similară din 2023, producţia industrială a scăzut cu 3,9% în zona euro şi cu 3,2% în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri în iunie, comparativ cu perioada similară din 2023, au fost înregistrate în Grecia (9,5%), Cipru (8,8%) şi Malta (6,3%), iar cele mai semnificative scăderi în Irlanda (minus 17,4%), Croaţia (minus 8,3%) şi Letonia (5,5%). România a înregistrat o creştere anuală de 0,5% în iunie, după un declin de minus 7% în mai.

În cazul UE, producţia de bunuri intermediare a scăzut cu 1,2%, cea de bunuri de capital cu 7,1%, cea de bunuri de folosinţă îndelungată cu 2%, în timp ce producţia de energie a crescut cu 2,6%, iar cea de bunuri de folosinţă imediată cu 0,9%.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în România, de la o lună la alta, în iunie 2024, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă mai 2024, cu 2,3%, ca efect al creşterilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+5,5%) şi industriei prelucrătoare (+2,3%). În schimb, industria extractivă a scăzut cu 3,5%.

Ca serie ajustată, în acelaşi interval de analiză, producţia industrială s-a majorat cu 4%, datorită activităţilor din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+5,4%) şi din industria prelucrătoare (+5,1%). Pe de altă parte, industria extractivă s-a diminuat cu 1,5%.

Potrivit INS, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 3,9%, în iunie 2024, pe fondul scăderilor din cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,5%), industria prelucrătoare (-3,8%) şi industria extractivă (-3,3%).

În acelaşi timp, producţia industrială, ca serie ajustată, a crescut cu 0,5%, datorită industriei prelucrătoare (+1,3%). La polul opus s-au situat producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă, cu scăderi de 5,4%, respectiv de 2,7%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb