Concursul Eurovision se transformă de la un an la altul, legătura cu muzica fiind tot mai subţire. Nici ediţia din acest an nu va face excepţie, fiind precedată de foarte multe discuţii geopolitice. Mai mult de 400 de artişti irlandezi au îndemnat concurentul acestei ţări la Eurovision, Bambie Thug, să "fie de partea corectă a istoriei", boicotând concursul de cântece, programat pentru luna mai la Malmö, Suedia, din cauza participării Israelului, informează AFP. "Vă cerem să vă retrageţi de la Eurovision 2024, pentru a asculta apelul palestinienilor de boicotarea concursului din cauza participării Israelului", scriu ei într-o scrisoare comună. "Participând la Eurovision, veţi fi de partea opresorului", au adăugat ei. "Îi susţin pe toţi cei care boicotează. Cred că dacă nu aş fi participat la concurs, aş boicota şi eu", a declarat Bambie Thug. Iar artista şi-a apărat alegerea de a rămâne candidat spunând: "În cele din urmă, fără ca noi să fim pro-Palestina, ar exista mai puţină competiţie pentru ca cealaltă parte (Israelul) să câştige şi ar exista mai puţină solidaritate acolo". În acest an, din cauza războiului din Gaza, aflat acum în a şaptea lună, participarea Israelului la Eurovision a fost subiectul multor proteste. Criticile au vizat în special organizatorii, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) şi postul public suedez SVT. Mai mult de 100.000 de vizitatori sunt aşteptaţi la Malmö pentru săptămâna Eurovision, între 5 şi 11 mai.
Organizatorii concursului Eurovision au atacat "campaniile de pe reţelele de socializare ţintite" împotriva concurenţilor, în contextul în care au fost raportate ameninţări la adresa cântăreţei care va reprezenta Israelul.
Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune a recunoscut într-o declaraţie "profunzimea sentimentelor şi opiniile puternice pe care le-a provocat concursul Eurovision din acest an - care are ca fundal un război teribil în Orientul Mijlociu". Deşi şi-a exprimat înţelegerea că "oamenii vor dori să se angajeze în dezbateri şi să îşi exprime opiniile lor profunde în această privinţă", EBU şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la "campaniile de socializare ţintite" împotriva unor artişti. Declaraţia nu a menţionat numele artiştilor în cauză, dar a venit în contextul în care s-a relatat că artista israeliană Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, a primit ameninţări cu moartea prin intermediul contului său de Instagram. "Deşi susţinem cu tărie libertatea de exprimare şi dreptul de a-şi exprima opiniile într-o societate democratică, ne opunem cu fermitate oricărei forme de abuz online, discursuri de ură sau hărţuire îndreptate împotriva artiştilor noştri sau a oricăror persoane asociate cu concursul", se arată în comunicatul EBU. Atacarea artiştilor de la Eurovision este "inacceptabilă şi total nedreaptă", a declarat aceasta.
EBU a subliniat că "decizia de a include orice radiodifuzor, inclusiv pe cel israelian Kan, în concursul Eurovision este responsabilitatea exclusivă a organismelor de conducere ale EBU şi nu a artiştilor individuali". "Aceşti artişti vin la Eurovision pentru a-şi împărtăşi muzica, cultura şi mesajul universal de unitate prin intermediul limbajului muzical". Radiodifuzorul public din Israel este membru EBU şi, prin urmare, poate participa la concursul Eurovision. Cu toate acestea, EBU a forţat Israelul să schimbe versurile cântecului lui Golan, "October Rain", considerându-l prea politic, ceea ce este împotriva regulilor Eurovision. S-a considerat în general că piesa iniţială făcea referire la victimele atacului Hamas din 7 octombrie din Israel, care a declanşat războiul din Gaza. Luna trecută, însă, Eurovision a fost de acord ca ea să participe cu o a doua piesă, "Hurricane", care conţine aceeaşi muzică, dar versuri diferite.
Suedia a anunţat că este pregătită să găzduiască un Eurovision sub supraveghere cu măsuri de securitate "vizibile".Vor exista controale mai stricte în ceea ce priveşte accesul la diversele situri, unde pungile vor fi în mare parte interzise. Prezenţa poliţiei va fi intensificată - deşi numărul de poliţişti implicaţi nu a fost anunţat - cu întăriri din Norvegia şi Danemarca, iar poliţiştii vor fi mai puternic înarmaţi decât de obicei. "Veţi vedea ofiţeri de poliţie echipaţi cu armele obişnuite, dar şi cu arme mai grele", a declarat comisarul-şef Petra Stenkulla. "Nu suntem obişnuiţi să le vedem în Suedia şi în Malmö, dar suntem într-o situaţie în care trebuie să luăm măsuri de precauţie şi să avem la îndemână instrumentele de care am putea avea nevoie în cazul unui incident grav", a explicat ea. "În ceea ce priveşte securitatea, sitruaţia este extrem de stabilă", a asigurat pentru AFP Ebba Adielsson, producătorul executiv al evenimentului pentru SVT.