Evoluţia francului elveţian depinde de euro şi leu

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 martie 2011

Evoluţia francului elveţian depinde de euro şi leu

Francul elveţian (CHF) a înregistrat o scădere la începutul lunii februarie a acestui an, atingând nivelul de 3,2367 lei. Între 10 şi 18 februarie CHF s-a apreciat în raport cu moneda naţională, dar pe 21 februarie a coborât la 3,2699 lei. Spre sfârşitul lunii, moneda elveţiană s-a întărit, fiind tranzacţionată la un curs de 3,2862 lei.

Lucian Anghel, economist şef la Banca Comercială Română, ne-a declarat că francul elveţian (CHF) se va întări în raport cu euro. Domnia sa ne-a precizat că evoluţia francului elveţian depinde de ceea ce se întâmplă pe pieţele externe. Lucian Anghel ne-a spus că în funcţie de stabilitatea monedei naţionale şi de evoluţia euro în raport cu leul, cursul CHF/RON va urca sau va coborî.

Lucian Isar, analist economic, ne-a precizat că evoluţia CHF/RON ar trebui analizată în raport cu evoluţia EUR/RON şi EUR/CHF. Domnia sa ne-a declarat: "În cazul perechii EUR/CHF, cât va mai dura neliniştea din ţările arabe perechea se va mişca între 1,25 lei şi 1,32 lei, pentru ca pe măsură ce lucrurile se normalizează statutul de monedă sigură pentru CHF să nu mai primeze şi perechea să se mişte spre 1,35 lei-1,140 lei".

De aceeaşi părere este şi Ruxandra Andrei, deputy general manager Finzoom, care ne-a declarat că fluctuaţia francului elveţian depinde de diferenţele mari dintre moneda elveţiană şi cea naţională.

Lucian Isar ne-a mai declarat că evoluţia euro/leu este puternic influenţată de intervenţiile băncii centrale. Domnia sa este de părere că pe termen foarte scurt există ordine de vânzare EURO din RON începând cu 4,24 lei şi de cumpărare EURO din RON în zona 4,18 lei - 4,15 lei.

Fluctuaţiile francului elveţian influenţează şi ratele pe care le plătesc cei care au credite în această monedă. Ruxandra Andrei, deputy general manager Finzoom, ne-a declarat că "evoluţia cursului valutar din perioada 2007-2011 a cauzat creşterea proporţională a ratelor lunare, dar a generat şi un paradox: echivalentul în euro al soldului creditului în CHF, astăzi, este o sumă mai mare decât echivalentul în euro al creditului obţinut iniţial. Acest aparent paradox se datorează exclusiv evoluţiei nefericite a cursului de schimb".

Ruxandra Andrei ne-a precizat că este imposibilă refinanţarea creditelor în CHF, deoarece oamenii nu îşi permit o refinanţare în euro, cu o dobândă ceva mai mare decât cea pe care o au acum la creditele în franci elveţieni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb