Evoluţia în W devine realitate în zona Euro

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 noiembrie 2020


Markit: Dinamică estimată a PIB de -7,4% pentru zona Euro în 2020, cu un plus de doar 3,7% în 2021 Ştirile privind vaccinurile propulsează optimismul managerilor de business europeni la maximul ultimilor doi ani şi jumătate

Activitatea economică din zona Euro a revenit puternic pe scădere în luna noiembrie, scenariul unei evoluţii în W confirmându-se pentru principalul partener economic al României după stagnarea la limita recesionară din octombrie şi septembrie, evoluţie ce vine pe fondul continuării declinului sectorului de servicii ca urmare a intensificării pandemiei (valul doi) şi reintroducerii de restricţii pentru contracararea crizei sanitare.

Indicatorii preliminari Purchasing Managers' Index (PMI) pentru industria prelucrătoare europeană (53,6 puncte - motorul economiei europene) şi servicii (41,3 puncte), publicaţi ieri de IHS Markit, şi-au accentuat evoluţia divergentă, astfel că indicatorul compozit a scăzut sever în zona contracţionară pentru prima dată în ultimele şase luni, la 45,1 puncte, minimul din luna mai, când restricţiile începeau să fie relaxate.

În timp ce producţia industrială doar a încetinit în noiembrie - la cel mai scăzut ritm de creştere de la startul revenirii în iulie - pe fondul unei deteriorări a comenzilor noi, serviciile au scăzut pentru a treia lună consecutiv cu un ritm de declin pe noiembrie în accelerare puternică (cel mai sever ritm de declin pe servicii din luna mai încoace).

În octombrie şi septembrie, PMI-ul compozit a înregistrat valori de 50,0 şi 50,4 puncte, însă media PMI de 47,6 puncte de pe perioada scursă din trimestrul al patrulea până acum (octombrie şi noiembrie) este cea mai scăzută medie din trimestrul al patrulea 2012 (din timpul crizei datoriilor suverane) şi indică "un declin abrupt al PIB", după cum arată Markit în raport.

De menţionat că indicatorii PMI comensurează dinamica producţiei, comenzilor noi, stocurilor, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 de puncte separă creşterea de scădere.

Tendinţele divergente din regiune au continuat şi în noiembrie, Germania ieşind din rândul evoluţiei recesionare cu un PMI compozit de 52,0 puncte, în scădere totuşi de la 55,0. Importantul sector manufacturier şi-a dovedit rezilienţa şi a continuat puternic expansiunea cu un PMI de 57,9 puncte (una din cele mai mari valori din istoria sondajelor Markit pentru Germania, în uşoară scădere totuşi faţă de octombrie), însă activitatea a fost trasă în jos de servicii care s-au contractat pentru a doua lună consecutiv, cu cel mai amplu ritm din mai, PMI-ul având o valoare de 46,2 puncte, în scădere de la 49,5.

Evoluţia bună a sectorului manufacturier german este pozitivă pentru ţara noastră deoarece industria română este puternic integrată în lanţurile de aprovizionare ale industriei germane.

Franţa a înregistrat însă o contracţie adâncă a PIB în noiembrie, apropiată de -2% după cum estimează Markit, venită pe fondul lockdown-ului aplicat începând cu finalul lunii octombrie: "PMI-ul compozit preliminar pentru Franţa scade de la 47,5 puncte la 39,9, indicând a treia lună consecutivă de declin în activitatea comercială şi cea mai abruptă scădere din luna mai şi până acum, ceea ce a acţionat ca o frână majoră pentru regiune pe întreg. A treia lună de declin în servicii, cu un ritm în accelerare, a fost acompaniată de o scădere în producţia fabricilor pentru prima dată din luna mai".

Eliot Kerr, economist la IHS Markit, vede ca îmbucurător faptul că declinul activităţii economice a fost "substanţial mai încet decât cel din timpul lockdown-ului anterior", din lunile de primăvară. Asta indică faptul că "unele business-uri franceze au fost capabile să-şi adapteze operaţiunile la noile condiţii" şi sunt astfel "mai puţin susceptibile la contracţii abrupte în activitate când se impun restricţii mai severe".

În majoritatea zonei Euro însă activitatea comercială a scăzut pentru a patra lună consecutiv, ritmul de declin fiind cel mai rapid din mai 2009 şi până acum, excluzând colapsul din martie - iunie.

De menţionat şi faptul că angajatorii germani au adăugat forţă de muncă în noiembrie, aceasta fiind prima lună cu evoluţie pozitivă pe piaţa muncii din februarie încoace. Cu excepţia Germaniei, companiile din zona Euro per total au continuat să reducă din locuri de muncă pentru a nouă lună consecutiv în noiembrie, ritmul fiind în temperare în industria manufacturieră însă în accelerare în sectorul de servicii.

"Cu cerere în scădere, companiile au căutat să majoreze vânzările prin discounturi, cauzând în medie o scădere a preţurilor de vânzare pentru servicii (...) deşi preţurile bunurilor au crescut modest, înregistrând cea mai mare creştere din mai 2019 ca urmare a costurilor mai mari cu input-urile. Producătorii din industrie au raportat cea mai abruptă creştere medie a preţurilor pentru input-uri din ianuarie 2019, de multe ori în legătură cu cererea în creştere şi lipsa generală a multor materii prime cheie", precizează Markit în raport.

Indicatorul aşteptărilor privind evoluţia afacerilor a consemnat totuşi o îmbunătăţire pe întreg, inclusiv în servicii, în timp ce încrederea din industria manufacturieră a atins cel mai ridicat nivel din martie 2018, evoluţii atribuite ştirilor din ultimele săptămâni privind dezvoltarea şi eficienţa vaccinurilor anti-Covid-19.

"Economia zonei Euro s-a cufundat înapoi într-un declin sever în noiembrie ca urmare a eforturilor de contracarare a creşterii infectărilor cu Covid-19. Datele adaugă la probabilitatea ca zona Euro să se contracte din nou în trimestrul al patrulea", adaugă la rândul său Chris Williamson, economist şef la IHS Markit, care notează faptul că declinul economic din trimestrul al patrulea va extinde perioada necesară recuperării pierderilor din zona Euro.

Astfel, după o contracţie a PIB estimată la 7,4% în 2020, Markit prognozează o expansiune de doar 3,7% pentru 2021.

La rândul lor, analiştii Euler Hermes notează într-o analiză că "urmează o lungă iarnă economică în Europa", dubla scădere a zonei Euro în trimestrul al patrulea fiind "aproape sigură" având în vedere al doilea val de restricţii anti-Covid-19. Euler Hermes estimează, la fel ca Markit, un W mai "şchiop" pe scăderea secundară din finalul anului şi începutul lui 2021 - declinul neputând să fie similar cu cel din trimestrul al doilea când lockdown-ul a fost unul general -, cu o curbă de revenire destul de plată în 2021, în linie cu anticipările Markit.

Activitatea economică accelerează puternic în Statele Unite

Activitatea economică în Statele Unite a accelerat puternic în noiembrie, cu cel mai bun ritm din ultimii peste cinci ani, potrivit indicatorilor preliminari publicaţi de IHS Markit. Sectorul manufacturier a înregistrat cea mai rapidă expansiune din septembrie 2014 şi până acum, indicând că economia continuă să facă progrese pentru a completa revenirea din recesiunea Covid-19, în ciuda recrudescenţei crizei sanitare.

Atât PMI-ul pentru industrie (56,7 puncte de la 53,4 puncte în octombrie) cât şi cel pentru sectorul de servicii (57,7 puncte - cel mai ridicat nivel din aprilie 2015 -, în creştere de la 56,9 puncte) au venit cu mult peste aşteptări. Economiştii consultaţi într-un sondaj Reuters prognozau o stagnare a activităţii la nivelurile din octombrie.

Astfel, PMI-ul compozit a înregistrat un maxim al ultimelor 68 de luni de 57,9 puncte, în creştere de la 56,3 puncte în octombrie. Indicatorii PMI de ieri oferă o contrapondere datelor sugerau până recent o încetinire după avansul record din trimestrul al treilea ce a urmat, contracţiei record din trimestrul al doilea cauzată de lockdown.

Potrivit indicatorilor PMI, luna noiembrie a adus de asemenea angajări record şi o creştere "fără precedent" a preţurilor, această din urmă creştere fiind cauzată de o incidenţă de asemenea record a întârzierilor în lanţurile de aprovizionare. Angajările noi, care au marcat cel mai bun ritm lunar din istoria sondajului, au fost în principal în servicii, în timp ce în industrie angajările au încetinit puţin.

Rata de creştere economică din noiembrie a fost de asemenea cea mai ridicată rată lunară din martie 2015, potrivit Markit, evoluţie venită pe fondul unei creşteri abrupte în activitatea sectorului de servicii (cel mai bun ritm din ultimele 26 de luni) acompaniată de altfel de o creştere puternică în producţia industrială.

Companiile au raportat totodată o creştere importantă la capitolul comenzi noi în noiembrie, cu cel mai ritm din aprilie 2018 încoace. Creşterea comenzilor pe total a provenit în mare parte din cererea domestică în condiţiile în care companiile chestionate atât din servicii cât şi din industrie au raportat creşteri marginale la afaceri noi la export.

Majorarea cererii a permis mai multor companii să majoreze preţurile de vânzare în noiembrie cu cel mai ridicat ritm din istoria sondajului. Potrivit Markit, rata inflaţiei a atins un nivel record în sectorul de servicii şi un maxim al ultimelor 25 de luni în sectorul manufacturier. Creşterea preţurilor la input-uri a fost şi ea "fără precedent", potrivit raportului, evoluţie venită din cererea mai mare şi lipsă pe partea ofertei, întârzierile furnizorilor fiind mai generale decât în orice altă lună din ultimii 11 ani.

La fel ca în zona Euro, dezvoltarea soluţiilor medicale a propulsat optimismul managerilor la maximul ultimilor 6 ani şi jumătate.

"Sondajele PMI pentru noiembrie oferă prima imagine a economiei americane post-alegeri şi reprezintă o lectură foarte încurajatoare, deşi creşterea economică mai puternică vine literalmente cu un preţ. (...) Creşterea a reflectat o întărire suplimentară a cererii, care mai departe a încurajat firmele să adauge la staff într-un ritm nemai­întâlnit de la startul sondajului în 2009. Majorarea cererii şi noilor angajări a împins preţurile şi salariile mai sus. (...) Firmele se luptă pe input-uri şi angajaţi pentru a satisface creşterea recentă a cererii şi pentru a satisface comenzile. Aşteptările pentru anul viitor au urcat la cel mai optimist nivel din ultimii şase ani, reflectând combinaţia factorului post-alegeri cu ştirile încurajatoare că ar putea permite o întoarcere la condiţii de business normale în viitorul nu prea îndepărtat", explică Williamson, economistul şef al IHS Markit.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. eu am zis asta de prin martie-aprilie anul asta

    cine m-a ascultat? ciu-ciu. 

    nimeni. 

    ca asa e lumea, asculta de "entitati relevante" 

    :)  

    p.s. nu e nici o suparare, Vali continua sa vada in viitor realitatea care este si adevarul.  

    pentru ca VALI STIE! 

    intre timp toate institutiile si toti oamenii publici relevanti isi pot baga capul inapoi. ..  

    in nisip ca strutii .

    (vedeti ? sunt decent :) nu am zis sa isi bage capul altundeva).  

    1. Asa cum ai prevestit si tesla de la 400 dolari la 2000 dolari, amazon de la 1500 la 3200 si tot asa vb balarii daca asculta lumea de tine ajunge intr-o grota speriata si de umbra ei

      Hai fa pasi ca m-am plictisit de falsi profeti  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb