• Cartofi: + 21, 67%
Produsele care au suferit cele mai mari creşteri de preţ au fost şi la cele alimentare, locul "fruntaş" în topul scumpirilor ocupându-l cartofii. Aceştia au costat mai mult în aprilie faţă de decembrie, când încă nu apăruse noul Coronavirus, cu 21,67%. În luna aprilie comparativ cu martie, preţul cartofilor a crescut cu 5,84%, în medie, potrivit INS. De la magazin la magazin, dar şi de la oraş la oraş, preţul cartofilor a cunoscut creşteri diferite. Cert este că imediat după ce a început pandemia, preţul cartofilor a explodat în unele supermarketuri şi pieţe, depăşind pragul de 10 lei pe kg, de la doar 2-3 lei cât costau înainte să intrăm în starea de urgenţă.
• Fasole: + 10,41%
A doua cea mai mare creştere de preţ în contextul crizei produs de noul coronavirus a fost înregistrată la fasole boabe şi alte leguminoase.
În contextul în care cei mai mulţi dintre oameni şi-au făcut provizii încă înainte de intrarea în starea de urgenţă, printre cumpărături numărându-se şi cantităţi importante de fasole boabe, aceasta s-a scumpit cu 10,41%, în aprilie 2020 faţă de decembrie 2019, respectiv cu 5,84% luna trecută faţă de martie, conform INS.
Produsele de morărit şi panificaţie, precum şi uleiul, slănina şi grăsimile, dar şi laptele şi produsele lactate s-au scumpit cu o medie de peste 2% în aprilie comparativ decembrie şi cu mai puţin de 0%, luna trecută faţă de cea precedentă.
• Conserve legume: + 15,17%
Stocurile pe care mulţi dintre noi ni le-am făcut s-au bazat, în principal, pe conserve şi produse neperisabile.
În acest context, unele legume şi conservele de legume au fost printre produsele alimentare care au cunoscut creşteri de preţ după ce a fost declarată pandemia de Covid 19.
Această categorie de mărfuri a înregistrat creşteri de preţ de 15,17% în aprilie faţă de decembrie, respectiv de 4,45%, în aprilie comparativ cu martie, după cum arată statisticile referitoare la inflaţie.
• Fructe: + 17,31%
Frucele proaspete au resimţit şi ele creşteri ale preţurilor, în primele patru luni ale anului în curs, proporţia cu care s-au majorat acestea făcându-le să stea pe locul al treilea în topul scumpirilor din acest an.
Astfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică, fructele proaspete s-au scumpit cu 17,32% în aprilie faţă de ultima lună a anului trecut şi cu 4,75%, de la lună la lună.
Citricele şi alte fructe meridionale au cunoscut creşteri de preţ de 8,2% în aprilie faţă de decembrie, respectiv 3,29% în aceeaşi lună faţă de cea precedentă.
• Peşte: + 2,19%
Peştele şi conservele de peşte s-au scumpit, de asemenea, în această perioadă de criză sanitară, după cum a anunţat INS în comunicatul privind evoluţia preţurilor de consum. Această categorie de produse alimentare a înregistrat creşteri de preţ cu 2,19%, luna trecută faţă de ultima lună a anului 2019 şi cu 0,53% în aprilie comparativ cu martie.
Alte produse alimentare s-au scumpit mai puţin sau deloc, ouăle cunoscând chiar un trend descrescător al preţurilor.
Per total, creşterea preţurilor în sectorul alimentar a fost de 4,42%, luna trecută faţă de decmbrie, şi cu 0,53% în aprilie comparativ cu martie.