EVOLUŢIA PREŢURILOR ÎN APRILIE FAŢĂ DE DECEMBRIE

Ziarul BURSA #Companii / 18 mai 2020

EVOLUŢIA PREŢURILOR ÎN APRILIE FAŢĂ DE DECEMBRIE

Cartofi: + 21, 67%

Produsele care au suferit cele mai mari creşteri de preţ au fost şi la cele alimentare, locul "fruntaş" în topul scumpirilor ocupându-l cartofii. Aceştia au costat mai mult în aprilie faţă de decembrie, când încă nu apăruse noul Coronavirus, cu 21,67%. În luna aprilie comparativ cu martie, preţul cartofilor a crescut cu 5,84%, în medie, potrivit INS. De la magazin la magazin, dar şi de la oraş la oraş, preţul cartofilor a cunoscut creşteri diferite. Cert este că imediat după ce a început pandemia, preţul cartofilor a explodat în unele supermarketuri şi pieţe, depăşind pragul de 10 lei pe kg, de la doar 2-3 lei cât costau înainte să intrăm în starea de urgenţă.

Fasole: + 10,41%

A doua cea mai mare creştere de preţ în contextul crizei produs de noul coronavirus a fost înregistrată la fasole boabe şi alte leguminoase.

În contextul în care cei mai mulţi dintre oameni şi-au făcut provizii încă înainte de intrarea în starea de urgenţă, printre cumpărături numărându-se şi cantităţi importante de fasole boabe, aceasta s-a scumpit cu 10,41%, în aprilie 2020 faţă de decembrie 2019, res­pectiv cu 5,84% luna trecută faţă de martie, conform INS.

Produsele de morărit şi panificaţie, precum şi uleiul, slănina şi grăsimile, dar şi laptele şi produsele lactate s-au scumpit cu o medie de peste 2% în aprilie comparativ decembrie şi cu mai puţin de 0%, luna trecută faţă de cea precedentă.

Conserve legume: + 15,17%

Stocurile pe care mulţi dintre noi ni le-am făcut s-au bazat, în principal, pe conserve şi produse neperisabile.

În acest context, unele legume şi conservele de legume au fost printre produsele alimentare care au cunoscut creşteri de preţ după ce a fost declarată pandemia de Covid 19.

Această categorie de mărfuri a înregistrat creşteri de preţ de 15,17% în aprilie faţă de decembrie, respectiv de 4,45%, în aprilie comparativ cu martie, după cum arată statisticile referitoare la inflaţie.

Fructe: + 17,31%

Frucele proaspete au resimţit şi ele creşteri ale preţurilor, în primele patru luni ale anului în curs, proporţia cu care s-au majorat acestea făcându-le să stea pe locul al treilea în topul scumpirilor din acest an.

Astfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică, fructele proaspete s-au scumpit cu 17,32% în aprilie faţă de ultima lună a anului trecut şi cu 4,75%, de la lună la lună.

Citricele şi alte fructe meridionale au cunoscut creşteri de preţ de 8,2% în aprilie faţă de decembrie, respectiv 3,29% în aceeaşi lună faţă de cea precedentă.

Peşte: + 2,19%

Peştele şi conservele de peşte s-au scumpit, de asemenea, în această perioadă de criză sanitară, după cum a anunţat INS în comunicatul privind evoluţia preţurilor de consum. Această categorie de produse alimentare a înregistrat creşteri de preţ cu 2,19%, luna trecută faţă de ultima lună a anului 2019 şi cu 0,53% în aprilie comparativ cu martie.

Alte produse alimentare s-au scumpit mai puţin sau deloc, ouăle cunoscând chiar un trend descrescător al preţurilor.

Per total, creşterea preţurilor în sectorul alimentar a fost de 4,42%, luna trecută faţă de decmbrie, şi cu 0,53% în aprilie comparativ cu martie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb