Reporter: Cum este afectat bugetul naţional al Republicii Islamice Iran de criza provocată de pandemia de Covid 19?
E.S. Morteza Aboutalebi: Până în luna februarie a anului acesta, era imprevizibil nu numai în Iran, dar oriunde în lume că noul coronavirus va intra în vieţile noastre şi va avea un impact atât de sever asupra economiei globale. Un virus mic şi nevăzut, care are consecinţe mari asupra economiei globale. Stagnarea întreprinderilor şi închiderea centrelor economice de producţie nu numai în Iran, dar în multe ţări din întreaga lume, atât dezvoltate, cât şi în curs de dezvoltare, au dus la o încetinire a creşterii economice şi la o creştere negativă a economiilor.
Stagnarea întreprinderilor, pe lângă creşterea şomajului şi pierderea mijloacelor de trai ale multor lucrători, a dus la evaziune fiscală de la contribuabilii care obişnuiau să-şi plătească impozitele înainte de pandemie. Amânarea colectării impozitelor acestor grupuri active din punct de vedere economic în următoarele luni sau neprimirea impozitelor de la sindicate şi actori economici de piaţă va umbri o mare parte din finanţarea guvernului. Este de aşteptat ca noul coronavirus să aibă impact asupra celor două arii ale veniturilor, atât fiscale, cât şi ale daunelor. În ceea ce priveşte prevalenţa coronavirusului până la sfârşitul lunii iunie 2020, estimările arată o scădere ale ambelor sub-sectoare de 20% din veniturile guvernamentale, precum şi cu o creştere de 20% a cheltuielilor guvernamentale.
Reporter: Cum a încercat guvernul iranian să stabilizeze deficitul bugetar?
E.S. Morteza Aboutalebi: Dacă considerăm că noul coronavirus are o prevalenţă ridicată până în iunie a acestui an, iar întreprinderile sunt obligate să îşi închidă sau să micşoreze capacitatea de muncă până când vremea se va încălzi, aproape 2,6 miliarde dolari din veniturile fiscale guvernamentale nu vor fi colectate până la sfârşitul anului. Stabilizarea deficitului bugetar al guvernului prin intermediul pieţei bursiere este de preferat decât prin împrumuturi de la banca centrală. Stabilizarea deficitului bugetar al guvernului de la banca centrală înseamnă extinderea bazei monetare şi creşterea inflaţiei în economie. Dar activarea pieţei de capital şi a pieţei bursiere este prea importantă, cu condiţia ca piaţa să fie gestionată corespunzător, ştiinţific şi economic. Cu toate acestea, dacă guvernul, cu o gestionare adecvată a lichidităţilor, este capabil să-şi acopere deficitul bugetar investind capital mic sau mare pe piaţă, a ales cea mai bună şi mai sensibilă cale de a face acest lucru. Finanţarea unei părţi din bugetul guvernului prin intermediul pieţei bursiere înseamnă atragerea de capital social şi lichiditate rătăcită. Controlul pieţelor paralele în care speculaţiile joacă un rol esenţial, cum ar fi pieţele de aur, moneda grea, automobile şi imobiliare, va conduce lichiditatea societăţii către activităţi productive şi beneficii proprii.
Reporter: Cum încearcă guvernul iranian să ţină sub control inflaţia?
E.S. Morteza Aboutalebi: Intrarea pe piaţa bursieră are o regulă şi o lege potrivit căreia guvernul şi actorii din acest domeniu, educând şi informând investitorii mici şi noi pe piaţa bursieră, ar trebui să prevină bulele şi incertitudinea oamenilor de pe această piaţă. Însă dacă tragem o linie în jurul pieţei bursiere ca să ajute la finanţarea lichidităţilor guvernamentale, de exemplu, avem noi baze semnificative de impozitare ale căror venituri şi impozite nu au fost calculate şi guvernul nu a încercat să elimine evazioniştii şi scutirile inutile de impozite. Canalul bursier este antiinflaţionist, iar direcţionarea capitalului către acest loc este în interesul economiei Iranului şi reduce incidental inflaţia, iar pe de altă parte, gestionarea adecvată a pieţei bursiere poate ajuta semnificativ la atingerea ţintei anuale a program economic.
Reporter: Vă mulţumesc!