EXCELENŢA SA, OMER BERZINJI, AMBASADORUL IRAKULUI, ÎN EXCLUSIVITATE PENTRU ZIARUL BURSA: "«Statul Islamic» vrea să ucidă toţi irakienii"
PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 august 2014
• "Teroriştii din aşa-zisul Stat Islamic sunt împotriva tuturor statelor şi popoarelor, cu excepţia celor care sunt de partea lor"
• "I-am învins în multe locuri, iar victoriile armatei irakiene împreună cu forţele kurde continuă"
• "În săptămânile şi lunile următoare, sperăm să punem capăt prezenţei teroriste în Irak"
Excelenţa Sa, domnul Omer Berzinji, Ambasadorul Irakului la Bucureşti, a declarat, într-un interviu pentru ziarul BURSA, că teroriştii din Statul Islamic (ISIS) vor să ucidă toţi creştinii şi yazidiţii din Irak, pe toţi cei de altă credinţă decât cea musulmană, pe cei care refuză convertirea la islam sau care nu sunt de partea lor. Domnia sa ne-a declarat: "Din păcate, ISIS a pătruns în zona Sinjar şi a alungat zeci de mii localnici aparţinând minorităţii yazidite, care au fost nevoiţi să se refugieze pe muntele Sinjar, unde mulţi copii şi bătrâni şi-au pierdut viaţa. Însă, loviturile primite din partea forţelor kurde (peşmerga), a aviaţiei irakiene, dar şi americane au fost puternice, determinându-i pe terorişti să se retragă. În viziunea ISIS, ei trebuie să supună întreaga lume şi acţionează în acest sens ori de câte ori li se oferă ocazia. Cel care nu le împărtăşeşte ideologia nu merită să trăiască, iar războaiele sale nu au sfârşit. În momentul de faţă, Irakul înfruntă teroriştii ISIS în numele întregii omeniri. Pe această cale, adresez un apel comunităţii internaţionale, pentru a fi alături de noi şi doresc să subliniez, încă o dată, că acest fenomen terorist este departe de ideea de islam".
Excelenţa Sa apreciază că retragerea totală a aşa-zisului ISIS de pe teritoriul Kurdistanului se va produce după formarea noului guvern irakian.
Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la recentul conflict din Kurdistanul irakian, între kurzi şi teroriştii ISIS?
Omer Berzinji: Încă de la început, doresc să subliniez că teroriştii din aşa-zisul Stat Islamic sunt împotriva întregului Irak, dar şi împotriva întregii zone. Ideologia şi planurile lor contravin tuturor cutumelor, tuturor tradiţiilor. Ei se folosesc de islam, dar într-un mod propriu şi au o înţelegere particulară a religiei islamice. Această interpretare nu lasă loc dialogului cu absolut nimeni. Ei propovăduiesc uciderea tuturor celor care nu sunt de partea lor. Aceşti terorişti au venit din Siria, au pătruns în Irak în unele zone precum Mosul şi Tikrit, apoi în provinciile Diyala şi Anbar şi au încercat să se extindă spre zona Kurdistanului irakian.
Ei pretind că sunt adevăraţii musulmani, iar pe cei de altă credinţă îi consideră necredincioşi, astfel că pe creştini şi pe yazidiţi i-au tratat într-un mod cu totul şi cu totul barbar. Teroriştii i-au pus să aleagă între convertirea la islam, dar islamul pe care-l concep ei, să plătească o taxă sau să părăsească zona. În caz contrar, îi aştepta condamnarea la moarte. Majoritatea a ales ultima variantă, respectiv să părăsească zona. Teroriştii au ucis numeroşi bărbaţi, iar femeile au fost luate ca sclave, după un obicei extrem de vechi. Dar epoca sclaviei a apus demult, iar Proclamaţia Universală a Drepturilor Omului din anul 1948 stipulează libertatea individului, un principiu valabil în întreaga lume. Atunci când a apărut islamul, în urmă cu 1400 de ani, sclavia exista. La vremea respectivă, islamul a introdus conceptul de eliberare a sclavilor. Pentru a încuraja acest principiu, cei care comiteau crime erau obligaţi să cumpere sclavi, pentru a-i elibera ulterior şi a scăpa, astfel, de pedeapsă. Putem vorbi, aşadar, de un prim act de acest gen odată cu apariţia islamului, această religie venită în întâmpinarea intereselor individului.
Reporter: Vă rog să ne faceţi o scurtă descriere a Statului Islamic.
Omer Berzinji: Este vorba despre o grupare de terorişti provenind din lumea întreagă, care s-au desprins din rândurile Al-Qaida şi s-au autointitulat, iniţial, "Statul Islamic în Irak şi Siria", iar ulterior "Statul Islamic", proclamându-şi în acelaşi timp conducătorul "calif". Aceştia nu au absolut nicio legătură cu preceptele islamice. Avem de-a face cu nişte terorişti, un exemplu în acest sens fiind faptul că ei tratează femeile creştine şi yazidite ca pe nişte sclave, pe care le pot oricând vinde sau cumpăra. Aceştia au profitat de existenţa unor divergenţe de natură politică şi confesională, pentru a pătrunde în unele zone din Irak, după cum au încercat să pătrundă şi în Kurdistan, subestimând, se pare, capacitatea de luptă a forţelor peşmerga (n.r. armata Kurdistanului irakian), cu o îndelungată istorie de luptă împotriva fostului regim. Vreme de 35 de ani, acesta a încercat să lichideze kurzii, recurgând la toate mijloacele, inclusiv arma chimică, dar, în final, forţele kurde au ieşit învingătoare. De aceea, peşmerga nu capitulează, iar teroriştii regretă, acum, pasul pe care l-au făcut. Ei au suferit numeroase pierderi, forţele kurde înregistrând fapte de eroism, cu sprijinul forţelor aeriene irakiene şi al aviaţiei americane, câştigând astfel respectul întregii lumi. În acest context, putem vorbi de o susţinere generală pentru Irak şi, în special, pentru forţele peşmerga, din partea comunităţii internaţionale. Ca urmare a loviturilor primite, teroriştii au început deja să se retragă şi apreciez că, în lunile următoare, vom reuşi să-i alungăm din zonă, în special după formarea noului guvern irakian. Doresc să menţionez că, în luna aprilie, au avut loc alegeri, din care a rezultat noul parlament, în care sunt reprezentate toate zonele, precum şi întreg spectrul populaţiei irakiene. Toate confesiunile religioase şi toate etniile au reprezentanţi în parlament. A fost aleasă conducerea parlamentului, preşedintele Legislativului fiind sunit, cu doi vicepreşedinţi, un kurd şi un şiit. A fost ales, de asemenea, preşedintele Republicii, domnul Fuad Masum, care, conform Constituţiei, este desemnat din rândul etniei kurde. După cum ştiţi, mandatul de preşedinte al Statului a fost deţinut anterior, în două rânduri consecutiv, de către domnul Jalal Talabani, considerat "Înţeleptul Irakului". Totodată, a fost ales şi primul-ministru, în persoana domnului Haydar Al-Abadi, iar conform algoritmului acesta este şiit.
Reporter: Care sunt prevederile Constituţiei irakiene în legătură cu alegerea conducerii acestor instituţii?
Omer Berzinji: Constituţia nu stipulează că preşedintele trebuie să aparţină unei anumite confesiuni sau etnii, dar cutuma s-a instaurat, astfel încât preşedintele Republicii este kurd, preşedintele Parlamentului este sunit, iar şeful Guvernului, şiit. Noul premier este un om raţional, de care irakienii îşi leagă multe speranţe, iar pe parcursul următoarelor două săptămâni va fi constituită echipa de guvernare. În prezent, relaţia dintre politicienii şiiţi şi suniţi este bună, precum şi cea dintre aceştia şi kurzi. Toţi simpatizează cu minorităţile religioase, astfel că putem vorbi de un progres considerabil al situaţiei de securitate. Aşa cum am spus mai devreme, sperăm ca, în lunile următoare, să deţinem un control total asupra tuturor regiunilor Irakului.
Reporter: Comunitatea internaţională nu a avut o reacţie consistentă în cazul conflictului din Fâşia Gaza, dintre Israel şi Hamas. Pe de altă parte, câteva ţări au declarat că vor trimite arme în Irak, pentru a susţine forţele kurde. Cum comentaţi această situaţie?
Omer Berzinji: Aşa cum am spus, Irakul înfruntă ISIS în numele întregii omeniri. În cazul Fâşiei Gaza, conflictul se rezumă la o singură zonă. Cât despre războiul pe care îl duce ISIS, acesta poate fi întâlnit oriunde în lume. Ei ameninţă în mod public Statele Unite, ameninţă Europa, întreaga planetă. În Palestina este vorba despre un conflict la nivel local, iar cauza palestiniană necesită o soluţie justă, fiindcă asistăm la încălcări ale drepturilor omului, ocupare de teritorii şi crime comise cu sălbăticie.
Reporter: Care este soluţia pe care dumneavoastră o propuneţi pentru Fâşia Gaza?
Omer Berzinji: Oamenii trebuie să trăiască în pace, nu să fie asupriţi şi nedreptăţiţi. În acest caz, ar trebui să existe o soluţie politică la nivel internaţional, drepturile cetăţenilor să fie respectate, iar teritoriile răpite să se întoarcă la stăpânii de drept. În momentul în care fiecare îşi recapătă drepturile, conflictul ia sfârşit. Când vorbim despre ISIS, nu vorbim despre o singură problemă, deoarece agenda sa nu are limite. ISIS nu recunoaşte frontierele. Dar nu putem să copiem ceea ce s-a întâmplat în urmă cu sute de ani, fiindcă fiecare epocă are particularităţile sale, împrejurările sunt altele, viaţa s-a schimbat. Asistăm la o deformare a religiei islamice. Eu, ca musulman, mă aştept ca oamenii să privească la mine cu respect şi să mă preţuiască, nu altfel. Îmi doresc ca, prin intermediul publicaţiei dumneavoastră, fiecare cititor să ne fie alături în aceste momente, mai ales că Guvernul României şi-a exprimat susţinerea faţă de ţara mea.
Reporter: În cazul escaladării conflictului din Irak, care credeţi că sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru detensionarea situaţiei?
Omer Berzinji: În momentul de faţă, înregistrăm victorii însemnate. Diagnosticul a fost pus şi am început tratamentul. Ne bucurăm de susţinere populară în plan local, dar şi internaţional, din partea Statelor Unite şi a Europei. Modul de acţiune al ISIS este sinucigaş, iar acest lucru a devenit o chestiune ce priveşte întreaga comunitate internaţională. Este inacceptabil să laşi mii de oameni înfometaţi şi însetaţi, fără adăpost, pe un munte. Această situaţie nu poate continua. Teroriştii au suferit înfrângeri şi se află în retragere. Noi înregistrăm victorii, reuşind să recuperăm multe dintre poziţiile pe care le-au ocupat aceştia. Am reuşit să preluăm controlul asupra marelui baraj de la Mosul, să recuperăm oraşele Makhmur, Gwer şi Jalawla, precum şi alte poziţii din guvernoratele Salahuddin, Anbar şi Kirkuk. Aşadar, putem spune că victoria va aparţine Irakului !
Reporter: Vă mulţumesc!