• Bursa aşteaptă de peste patru ani ca Guvernul să aprobe o hotărâre prin care obligaţiunile "Rompetrol", emise în contul datoriilor bugetare, să poată fi tranzacţionate pe piaţa de capital
• Măsura ar fi putut aduce mai repede bani în contul statului, dar ar fi dispersat creditorii "Rompetrol Rafinare"
Statul şi-ar fi putut recupera măcar o parte din banii pe care îi datorează compania Rompetrol Rafinare (fosta Petromidia) încă din 2005, dacă Guvernul ar fi aprobat o hotărâre prin care obligaţiunile emise în contul datoriei de 603 milioane de dolari să poată fi tranzacţionate pe piaţa de capital. Chiar legea prin care datoriile fostei Petromidia au fost convertite în obligaţiuni impunea Guvernului, în aprilie 2005, ca în termen de şase luni să aprobe o hotărâre prin care obligaţiunile să fie înregistrate la Oficiul de Evidenţă a Valorilor Mobiliare, pentru tranzacţionarea lor pe pieţele reglementate. Cu toate acestea, hotărârea de Guvern nu a fost aprobată nici până astăzi, deşi chiar şi acţionarii companiei au aprobat, la sfârşitul lui 2005, tranzacţionarea obligaţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti, iar CNVM a emis un Regulament în acest sens. Toate au fost însă în zadar în lipsa hotărârii Guvernului. "Nemaifiind emisă acea HG, totul a rămas suspendat în aer, iar obligaţiunile nu au mai fost înregistrate la CNVM", au spus, pentru ziarul Bursa, surse din cadrul CNVM.
Măsura ar fi permis ca statul să recupereze mai rapid măcar o parte din datorie, dar în acelaşi timp ar fi dus la o dispersie a creditorilor companiei "Rompetrol Rafinare". Adică, statul nu ar mai fi rămas unicul creditor, căci orice investitor, persoană fizică sau juridică, ar fi putut cumpăra obligaţiuni de la Bursă.
Istoria obligaţiunilor Rompetrol Rafinare a început în 2003 când Guvernul Năstase a decis, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, transformarea datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia în obligaţiuni în valoare de 603 milioane de dolari, cu o scadenţă iniţială de 20 de ani. Data scadenţei a fost modificată doi ani mai târziu, prin legea nr.89/2005, la şapte ani, termenul fiind septembrie 2010.
La scadenţă, legea permite companiei "Rompetrol Rafinare"să opteze pentru răscumpărarea obligaţiunilor de la stat sau să opereze conversia lor în acţiuni. Exact această prevedere pune în altă lumină gestul ultimelor guverne de a bloca tranzacţionarea obligaţiunilor pe piaţa de capital, pentru că, în cazul în care, compania va opta pentru conversie, atunci doar statul va putea deveni acţionar.
• Obligaţiunile au avut scadenţă iniţială pe 20 de ani
Ordonanţa adoptată de Guvernul Năstase prevedea că obligaţiunile vor avea o valoare nominală de 25 de euro şi că vor fi purtătoare de dobândă egală cu EURIBOR pentru 12 luni plus 1,5% pe an. În cazul în care rata anuală a profitului realizată de către emitent în anul anterior este de peste 10%, dobânda va fi EURIBOR pentru 12 luni, plus 2%, pentru anul curent, potrivit ordonanţei citate.
1. unde e noutatea?
(mesaj trimis de cine plateste? în data de 03.03.2010, 07:22)
voi abia acum ati aflat si spuneti ca e o noutate? Offf ziarul vietiii.....
Oare de ce va mai citesc?
Imi pierd timpul degeaba.
Asta nu mai este stire, ci doar asa o amintire... obligatiunile vor fi rascumparate in toamna.
chiar si voi ati scris. Ati uitat?
Statul nu vrea sa fi majoritar la o companie care ii aduce pierderi,
2. unde e noutatea? 2
(mesaj trimis de cine plateste? în data de 03.03.2010, 07:27)
Si cel mai important lucru pe care cred ca l-ati scapat din vedere. Baselu este acum in Kazahstan. Oare ce mai vb el acolo si nu stim noi? hmmmmm
2.1. eu platesc (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de make în data de 03.03.2010, 10:49)
Citeste "Cum poate ajunge petrolul kazah în România" si " Kazahstan-ul, gata să colaboreze cu România în domeniul energetic" din aceeasi edititie si nu te mai vaicari degeaba. Invata sa citesti.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de mihaela în data de 03.03.2010, 11:59)
uite eu nu stiam. poate ca n-ar fi avut succes cu tranzactionarea, dar daca legea ii obliga e foarte curios ca nu au facut-o. inteleg ca stirea e cand afli ceva nou, chiar daca a fost si acum o suta de ani, asa ca nu sunt de acord cu tine. faptul ca de patru ani au ascuns hotararea aia de Guvern trebuie sa aiba o motivatie reala. as fi curioasa sa o stiu
3. legea
(mesaj trimis de sorin în data de 03.03.2010, 11:22)
inteleg ca Guvernul era obligat de lege sa permita tranzactionarea. care sunt sanctiunile ca de patru ani nu s-a permis acest lucru? nu trebuiau sa modifice legea?