EXCLUSIV: Un pariu pierdut de bănci: Cuprul

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 martie 2011

Iese cuprul la vopsea? (Bijuterie din cupru)

Iese cuprul la vopsea? (Bijuterie din cupru)

  • document ataşat Grafice cupru
    apasă aici pentru a descărca.

    Bunăstarea a două oraşe, Baia Mare şi Zalău, va fi decisă de judecătorul care la data de 9 martie se va pronunţa asupra planului de reorganizare a întreprinderii Cuprom, altădată cel mai mare producător de cupru din ţară, care susţinea activitatea economică locală.

    Şapte bănci care au mizat pe finanţarea celui mai mare producător de cupru din ţară, "Cuprom", riscă să nu-şi mai recupereze sumele integrale

    Planul de reorganizare al companiei, aflată în insolvenţă, prevede plata unor creanţe de 13,2 milioane euro, de zece ori mai puţin decât solicită creditorii

    O afacere care părea o adevărată mină de aur, finanţarea celui mai mare producător de cupru din ţară, Cuprom, s-a transformat într-un coşmar pentru creditori.

    Şapte bănci care s-au întrecut, anii anteriori, să acorde Cuprom-ului credite de zeci de milioane de euro riscă să nu-şi mai recupereze investiţiile, după ce compania a intrat în insolvenţă, în 2008.

    Planul de reorganizare al Cuprom, obţinut de ziarul "BURSA", prevede plata unor creanţe de circa 13,2 milioane euro - aproape de zece ori mai puţin decât suma solicitată de creditori, în valoare de 124 milioane euro.

    În timp ce statul a acceptat oferta Cuprom din planul de reorganizare, ceilalţi creditori privaţi, revoltaţi de situaţie, au depus o contestaţie şi aşteaptă, pe 9 martie, decizia instanţei de judecată.

    Bancheri de-o parte şi de alta...

    Cele şapte bănci care au creditat dezvoltarea Cuprom şi care se tem că nu-şi mai recuperează, în totalitate, banii sunt Unicredit, Bancpost, Royal Bank of Scotland, Raiffeisen, Banca Comercială Română, Alpha Bank şi Citibank.

    Din informaţiile noastre, o parte dintre acestea şi-au făcut deja provizioane.

    Cuprom a luat credite de la aces-tea, în 2007 şi 2008, în valoare de circa 89 de milioane euro.

    În perioada 2004-2008, compania realizase alte investiţii de 70 milioane dolari, banii provenind în mare parte tot de la bănci.

    Debitoarea Cuprom este controlată - coincidenţă sau nu - de doi foşti bancheri - Horia Simu şi Horia Pitulea. Cei doi au fost vicepreşedinţi ai Citibank, instituţie care are acum de recuperat bani de la Cuprom.

    Planul de reorganizare al Cuprom a fost realizat de către însuşi preşedintele companiei, Horia Simu, în calitate de administrator special. Acest lucru a stârnit, încă din start, unele suspiciuni ale creditorilor cu privire la obiectivitatea demersului.

    Cum s-a redus de zece ori suma datorată

    Creditorii au solicitat Cuprom plata unor creanţe în valoare totală de 563,3 milioane lei (circa 124,7 milioane euro).

    Prima surpriză pe care au avut-o a fost că datoria recunoscută de administratorul judiciar şi de judecătorul sindic a fost de două ori mai mică, de 291,6 milioane lei (67,8 milioane euro).

    A doua surpriză: creanţele recunos-cute în procesul insolvenţei, de 291,6 milioane lei, au fost strucurate în patru categorii (n.r. - salariale, bugetare, garantate şi negarantate). Din cele patru categorii, creanţele negarantate (chirografare), care, de regulă, sunt foarte greu de recuperat de către creditori, au o pondere de 83,1% (n.n. 241,8 milioane lei). Diferenţa de 16,9% o constituie celelalte trei categorii de creanţe (cu şanse mai mari de recuperare), a căror valoare este de doar 49,4 milioane lei.

    În categoria creanţelor negarantate (chirografare) au fost trecuţi nu mai puţin de 83 de creditori, iar în celelalte trei categorii doar opt.

    Lucrurile nu se opresc aici: creanţele negarantate (chirografare), depind de valoarea patrimoniului. Cum patrimoniul s-a depreciat odată cu prăbuşirea pieţei imobiliare, planul de reorganizare a propus ca tipul acesta de datorii să fie rambursat doar în proporţie de 2,62%. Cu alte cuvinte, din cele 241,8 milioane lei, să fie achitate efectiv doar 6,37 milioane lei.

    Însumând toate cele patru categorii de creanţe, calculul ne arată că din cele 563,3 de milioane lei cerute de creditori doar 55,7 milioane lei le-a propus planul de reorganizare.

    Aproape de zece ori mai puţin.

    Creditorii se tem că nu-şi recuperează nici a zecea parte din bani

    Creditorii susţin că nici măcar în condiţiile actuale, în care li s-a propus la plată o sumă de aproape zece ori mai mică decât cea solicită, nu au nicio garanţie că îşi vor primi banii.

    Asta din cauză că plata creanţelor se bazează, în principal, pe obţinerea de fonduri din lichidarea activelor şi dintr-o asociere în participaţiune care, în opinia lor, nu prezintă garanţii concrete.

    Băncile, şi ceilalţi creditori, reclamă că activele societăţii ar fi fost sub-evaluate tocmai pentru a reduce cât se poate plata datoriilor. Bancherii arată că raportul de evaluare a fost întocmit la comanda Cuprom, fără aprobarea lor şi sunt nemulţumiţi şi de faptul că judecătorul sindic (Mircea Moldovan) l-a omologat.

    În privinţa asocierii în participaţiune, creditorii consideră că afacerea ridică mai multe semne de întrebare.

    Unul dintre acestea face referire la faptul că firma cu care se va asocia Cuprom - consorţiul german DOFI South East Holding Gmbh. , este un fond de investiţii şi a fost preferat în locul unei licitaţii publice sau în detrimentul unei companii specializate din Italia, IRCE, care ar fi avut o ofertă concretă de preluare a uzinei Cuprom de la Zalău.

    Creditorii arată că între Cuprom şi DOFI a mai existat o asociere la Institutul de Inginerie Consultanţă şi Proiectare pentru Metalurgia Neferoasă "IPRONEF" care, potrivit lor, a generat o serie de tranzacţii, în perioada premergătoare intrării Cuprom în insolvenţă, care fac obiectul unui dosar în instanţă.

    Creditorii susţin, astfel, că prin planul de reorganizare al Cuprom s-ar urmări, de fapt, doar evitarea plăţii datoriilor şi continuarea temporară a afacerii sub umbrela DOFI, pentru o valorificare ulterioară a tuturor activelor la un preţ mai bun după închiderea procedurii de insolvenţă, şi nu reluarea producţiei pe termen lung.

    Reprezentanţii Cuprom ne-au comunicat că domnul Horia Simu nu a dorit să comenteze situaţia.

    Presa din 2008 îl indica pe Horia Simu drept proprietar al Cuprom.

    Ce mai obiectează creditorii la planul de reorganizare

    - Cheltuielile cu avocaţii disproporţionate (1,59 milioane euro);

    - Planul de reorganizare nu distribuie creditorilor profitul estimat;

    - Existenţa a două modalităţi de plată, în funcţie de votul creditorului de stat, ceea ce, în opinia creditorilor, este nelegal, întrucât programul de plăţi nu poate fi schimbat după cum votează unul dintre creditorii minoritari;

    - Asocierea cu DOFI, în locul organizării unei licitaţii publice;

    - Aprobarea planului de către administratorul judiciar doar cu votul pozitiv a doi creditori minoritari, ignorând voturile negative ale celorlalţi creditori.

    Bancherii cuprului, cuprul offshore-urilor

    Doi dintre şefii Cuprom au fost la rândul lor bancheri, deţinând în trecut funcţia de vicepreşedinţi ai Citibank. Este vorba despre Horia Simu (administratorul special al societăţii) şi despre Horia Pitulea, membru în consiliul de administraţie.

    Din acţionariatul societăţii a mai făcut parte din Ionuţ Costea, actualul preşedinte al Eximbank. În trecut s-a vehiculat că societatea ar fi dorit să obţină garanţii de stat de la Eximbank pentru creditele bancare.

    Cuprom este deţinut de patru offshore-uri, conform informaţiilor de la Registrul Comerţului. Trei dintre off-shore-uri au calitatea de acţionar minoritar şi sunt înregis-trate în Cipru: Wesbroom Limited (cu 20% din capitalul social), Kelveich Limited şi Teletrex Limited (ambele cu câte 15% din capitalul social). Cel de-al patrulea acţionar, cu 50% din titluri, este Eastern European Activity Fund, societate înregistrată în Olanda. Cuprom nu are acţionari persoane fizice.

    Prăbuşirea unui colos

    "Cuprom" şi-a dezvoltat afacerea pe credite şi a devenit unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa cuprului din regiune.

    Pentru bancheri, un client de talia "Cuprom" părea o adevărată mină de aur, în contextul în care cifra de afaceri a companiei crescuse fulminant - de la 321 milioane lei în 2005, la 581 milioane lei în 2006, până la nivelul record de 824 milioane lei în 2007 - ,iar comenzile totalizau între 33% şi 61% din piaţa produselor de cupru din ţară.

    Declanşarea crizei, datoriile scadente nereeşalonate şi scăderea drastică a cotaţiei cuprului la London Metal Exchange în decurs de câteva luni (iulie-decembrie 2008), de la 8.985 dolari/tona la 2.770 dolari/tona, au pus societatea pe butuci şi au dat peste cap toate calculele de profit ale băncilor în acest caz.

    Cifra de afaceri a scăzut brusc la 685 milioane lei în 2008 şi la 190,4 milioane lei în 2009, societatea înregistrând piederi nete (la finele lui 2008 de 208 milioane lei, iar în 2009 de 50 milioane lei).

    În 2008, Cuprom a sistat activitatea fabricii Phoenix Baia Mare şi a preferat să importe materia primă din Germania pentru fabrica de la Zalău.

    Numărul de salariaţi s-a redus sever, de la 665 de persoane în 2009, la numai 111 la jumătatea lui 2010.

    Cuprom a intrat în insolvenţă la cererea firmei de consultanţă Expert Consultancy Inc., în 2008.

    Actualul administrator judiciar al societăţii este BDO Conti Insolvency SPRL, după ce, în această calitate, s-a aflat, până în 2009, Activ Lichidator IPURL.

    Activele Cuprom, în şapte zări

    Creditorii au reclamat că activele Cuprom au fost subevaluate. Prezentăm, în continuare, modalitatea prin care Cuprom încearcă să facă rost de bani să-şi plătească creditorii.

    Fabrica de la Zalău şi asocierea cu nemţii

    Pentru plata creanţelor garantate, în valoare de 27,7 milioane lei, în planul de reorganizare al Cuprom s-a propus vânzarea în bloc a activelor "Cuprom" Zalău la un preţ de 6,2 milioane euro.

    Fondul de investiţii german DOFI South East Holding Gmbh a depus deja o ofertă de preluare în acest sens. Dacă afacerea va fi parafată, atunci DOFI şi Cuprom vor parafa o asociere în participaţiune, fondul de investiţii german urmând să obţină 81,49% din beneficii şi pierderi, iar "Cuprom" (18,5%), diferenţa de până la 100%.

    Activele din Baia Mare, predate Consiliului local

    Pentru plata datoriilor la bugetul de stat, în valoare de 20,1 milioane lei, planul de reorganizare prevede predarea activelor care nu contribuie la activitatea comercială a societăţii către Consiliul local din Baia Mare. Creditorii reclamă, însă, că programul de plăţi nu prevede o asemenea tranzacţie.

    Activele din Capitală, scoase la vânzare

    Creanţele negarantate (chirografare), în valoare de 6,39 milioane lei, urmează să fie achitate, în principal, prin valorificarea activelor Cuprom din Baia Mare şi prin valorificarea activelor din Bucureşti.

    Opinia Cititorului ( 16 )

    1. Bravo baieti. Le-ati aratat cum e ...U.E. la tot bancheru'....Asa le trebuie mizerabililor care s-au hapsinit dincolo de orice limita. Sa provizioneze, ca si noi provizionam acasa, in fiecare zi...

      1. Totdeauna o afacere se face intre un excroc si un fraier.

        Pentru inceput sa nominalizam fraierii: 

        -indienii de la Allied Deals, pacaliti foarte dubios la trecerea cuprului in miinile lui Ionut Costea si celor doi Horia 

        -angajatii din firma binecuvintati prin miscari subtile de "rentabilizare" (reduceri de personal, negocieri interesante, neplata salariilor compensatorii) 

        -bancherii, tzepuitzi prin giumbuslucuri gen tranferuri in Cipru, scoaterea profitului prin firmele din Buzau, abureli cu Dofi, supra si sub evaluari, controlul insolventei, fraierirea bancilor prin toate tehnicile brevetate si nebrevetate ale domeniului 

        -sistemul care i-a mandatat sa-i faca avere, care este, si o sa descopere foarte curind ca totul s-a evaporat si nu mai au pe nimenea in top 300 

        -Statul Roman, in calitate de actionar al industriei cuprului de la Baia Mare, Zlatna, Zalau, Abrud, Moldova Noua 

        -DNA, care a permis fara permis topirea unei mari cantitati de material de studiu("cupru autosesizabil")

        -...altii pe care ii poate lista gugalul lui Vanghelie.  

      oare pe ce loc e horia simu in top 100?la ce tunuri a dat, merita!

      Partea frumoasa aici e ca bancile au fost "aranjate" de catre fosti bacheri...sa fie asa, ceva "din partea casei"...:)))

      Oare actionarii nu erau societati pe linga cei care vroiau distrugera Cuprom?

      cuprom sa a luat fiinta prin fraudarea sc.elcond sa zalau, unde si statul roman este actioinar.fraudarea s-a facut cu ajutorul statului.cunostea acest lucru ,avas, dar nu a intreprins nimic,deoarece unul dintre actionarii persoane fizice la vremea respectiva 2004-2005, era si dl ionut costea cumnatul d-lui geoana. s-a infiintat cuprom bucuresti pe creantele din iugoslavia ale sc.elcond sa zalau, apoi au facut punct de lucru in incinta sc.elcond sa zalau, au vandut intrega productie de sarma de cupru obtinuta de sc.elcond sa zalau, prin cuprom sa bucuresti in anul 2004,2005.Vanzarea catre cuprom s-a facut la preturi mai mici decat costurile realizate, iarcuprom fara nici un salariat existent in anul 2003, din vanzarea sarmei sc.elcond sa zalau catre, clientii acesteia, realizeaza profit, la finele anului, fara sa aiba macar un salariat angajat, iar sc. elcond sa zalau, realizeaza pierderi.desi sunt indicii grave de devalizare si fraudare a sc. elcond sa zalau,de catre administratorul horia schiopu simu si gasca sa,horia pitulea si ionut costea, primul din postura de administrator si la sc.elcond sa zalau si la cuprom sa, statul roman prin avas bucuresti nu a luat nici o masura in acest sens desi a fost sesizat cu aceasta situatie de actionarii minoritari.bravo stat roman.

      cuprom bucuresti nu afurat doar statul a furat si 7000 de actionari minoritari,atentie justitie, ca se umbla cu mituirea organelor de cercetare penala de catre cel vinovat de devalizarea elcondului.

      1. elcond radiata cica lipsesc documente din arhiva

        initial procurorul si politia economica aleg expertul 1 exact lichidatorul judiciar al elcond 

        "expertul 2" nu poate face expertiza neavind acces la arhiva elcond  

        expertul 2 trimis la plimbare

        "expertul 3" deja are varianta lichidatorului judiciar 

      De ce nu se intervin organele abilitate, in acest grandios caz de coruptie ? Chiar nu exista oameni cinstiti in aceasta tara?!

      De ce nu se intervin organele abilitate, in acest grandios caz de coruptie ? Chiar nu exista oameni cinstiti in aceasta tara?!

      1. DNA din Cipru: autosesizeaza-te !!!

        Absolut hillar, dnaul din romania e partas la excrocheriile agentiei cuprom. Pina si Basescu stie, dar tace explicabil !  

        Statul Roman este prejudiciat in acest caz, de inginerii financiare, dovedite concret in instanta. Culmea culmilor: un elicopter negru cu horia simu la bord aterizeaza pe aceasta. Urmarea e fireasca. Ghiciti cine ajunge expert intr-un dosar al cauzei ? De ce oare a acceptat, stiind ca se afla in conflict de interese ?! Avea interese, nu si conflicte. 

        Ce se mai aude de dosarul minei Abrud ?

        De ce Geoana a facut 2 vizite la Moskva pe niznaiu ? Oare cu ce se ocupa Ionut Costea la Eximbank ? 

        Intradevar , se zvoneste prin urbea de la poalele Mesesului , ca a fost desemnat sa faca expertiza contabila in dosarul penal ELCOND , tocmai administratorul judiciar al firmei ! Daca este adevarat trebuie sa se afle cine a facut numirea , cine a aprobat si cum explica acest lucru procurorul de caz ? Face cineva lumina in acest caz de mare coruptie din Romania , in urma caruia a fost falimentata o firma (ELCOND) , alta este in stare de insolventa (CUPROM) , iar administratorul lor (Simu Horia) este in topul bogatilor din ROMANIA?!!!

      Daca stie cineva ce a hotarat azi ,09-03-2011,domnul Moldovan, judecatorul sindic(omul lui Simu !),este rugat sa scrie aici !

      1. S-a amanat aprobarea planului de reorganizare pana in iunie,iar pronuntarea in privinta ridicarii dreptului de administrare a lui simu s-a amanat pana in 16.03.2011.!

        Oare judecatoarea Ionescu , care a hotarat radierea Elcondului , doarme linistita cand stie cate ilegalitati s-au savarsit in aceasta societate ?!

        Sigur doarme linistita , pentru ca a dormit si in timp ce a deliberat ! Altfel nu ar fi dat o astfel de sentinta ! Sau cine stie ce interese au calauzit-o ! Justitia romana...!!!

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb