EXCLUSIVITATE EAU reinvestesc venitul din petrol, în sectoare non-petroliere, pentru reducerea dependenţei

MARCELA GANEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 decembrie 2015

EAU reinvestesc venitul din petrol, în sectoare non-petroliere, pentru reducerea dependenţei

Autorităţile EAU au intenţia să devină independente de petrol şi fac eforturi concertate în acest sens în sectorul energiilor regenerabile şi al tehnologiilor avansate, ne-au declarat, recent, Excelenţa Sa Sheikha Lubna bint Khalid bin Sultan Al Qasimi, ministrul comerţului exterior din EAU şi fost ministru al economiei, şi Excelenţa Sa Suhail Mohamed Faraj Al Mazrouei, ministrul energiei din EAU, în cadrul unor interviuri acordate în exclusivitate pentru ziarul BURSA, la 29 noiembrie, la Abu Dhabi. Le mulţumim pe această cale pentru amabilitate şi pentru disponibilitate!

Excelenţa Sa, Sheikha Lubna bint Khalid bin Sultan Al Qasimi, ministrul comerţului exterior din Emiratele Arabe Unite (EAU), îşi aminteşte că, în 2004, pe când era ministrul economiei, avea planuri mari şi toate s-au realizat, ceea ce dovedeşte creşterea economică excelentă a EAU: "Astăzi avem cel mai mare aeroport al lumii, Dubai, cele mai mari mall-uri din lume în Abu Dhabi, unul din cele mai mari combinate de aluminiu, la Jebel Ali, în emiratul Abu Dhabi...Am reuşit să excelăm în multe domenii, graţie viziunii liderilor noştri".

De interes este afirmaţia care sintetizează intenţiile EAU privind viitorul sectorului petrolier.

"Îmi amintesc o discuţie cu premierul nostru, Şeicul Mohamed", spune Şeica Lubna, adăugând: "Când l-am întrebat cum va fi oare când nu vom mai fi ţară exportatoare de petrol, acesta a răspuns: "În ziua în care vom exporta ultimul baril de petrol, nu vom fi trişti, ci vom sărbători în stil mare".

Autorităţile EAU au intenţia să devină independente de petrol şi fac eforturi concertate în acest sens în sectorul energiilor regenerabile şi al tehnologiilor avansate cu ajutorul cărora să se obţină economii şi eficientizare, pe de o parte, şi soluţii operaţionale inteligente în toate domeniile.

EAU sunt al 6-lea cel mai mare producător de petrol din lume, deţin 10% din rezervele de petrol ale lumii, sunt al doilea cel mai mare producător din cadrul OPEC şi al 7-lea cel mai mare deţinător de rezerve de gaze naturale din lume. Sunt al 4-lea exportator de petrol din lume, cu 2,9 milioane barili pe zi, aproximativ 15% din producţia totală a OPEC.

În 2005, EAU au devenit prima ţară producătoare de petrol care a semnat acordul de la Kyoto privind schimbările climatice şi a început orientarea către surse alternative de energie, reducerea poluării şi economisirea de energie.

Excelenţa Sa, Suhail Mohamed Faraj Al Mazrouei, ministrul energiei din EAU, a subliniat pe scurt principalele orientări ale politicii energetice ale EAU în prezent: "Dorim inovare, până în 2021 vom investi 300 miliarde AED (78 miliarde de euro) pentru inovare, pentru ca EAU să intre în rândul marilor naţiuni inovatoare şi să nu mai fie importator, ci producător de produse marca EAU. Am lansat noi proiecte în energie, un exemplu în acest sens fiind proiectul de desalinizare bazat pe ultimele tehnici în domeniu, la care iau parte MASDAR şi patru companii private. La 23 noiembrie a început proiectul pilot al Masdar în Ghantoot, lângă Abu Dhabi, care va produce 1500 m3/zi de apă potabilă în următoarele 15 luni cu ajutorul unor tehnologii unice pe bază de energie regenerabilă. Se ştie că EAU consumă multă energie pentru a produce apă potabilă, din apa sărată a mării. În EAU nu există apă. Vrem să liberalizăm preţul petrolului, motorinei, tuturor combustibililor, deoarece, conform studiilor făcute de Ministerul Energiei, acest lucru va schimba mentalitatea consumatorilor în sensul economisirii de energie. Am lansat iniţiative de economisire a energiei şi apei şi chiar am creat un premiu pentru a încuraja acest lucru. Căutăm alternative pentru transportul în comun, pentru a reduce amprenta de carbon. Vom proceda la modificări legislative pentru a reduce emisiile de CO2, consumul de materiale de construcţii etc, şi vom crea astfel un model de raţionalizare.

Cooperarea în cadrul GCC - Consiliul de Cooperare al Golfului este maximă în domeniile energie, apă şi petrol. Să ştiţi că noi reinvestim venitul din petrol în sectoare non-petroliere, tocmai pentru a reduce dependenţa de petrol. Economia noastră astăzi se bazează pe turism şi cunoaştere, pe sectoare non-petroliere. În sectorul energetic, ne bazăm mult pe nuclear, de exemplu am iniţiat un proiect de producere a energiei nucleare cu Rusia în valoare de 1,8 miliarde USD. Proiectul energiei nucleare avansează conform planului. În 2017 vom da în folosinţă prima unitate de producţie a energiei nucleare. Centrala nucleară a EAU va fi unicat în lume, va avea 4 unităţi care vor folosi aceeaşi tehnologie! Şi va fi un mega-proiect care va fi dat în folosinţă la timp, conform termenului stabilit".

Rusia a confirmat că va furniza uraniu îmbogăţit EAU, ca urmare a contractului comercial pe 15 ani semnat între Rusia şi EAU. Conform ENEC - Corporaţia de Energie Nucleară a EAU, şase furnizori internaţionali de uraniu îmbogăţit vor acoperi necesităţile EAU, printre care firma rusă Tenex, parte a Rosatom, care va furniza uraniu îmbunătăţit, servicii de conversie şi uraniu îmbogăţit.

EAU fac eforturi pentru a construi facilităţi de producere a energiei solare la capacităţi din ce în ce mai mari, mai spune Excelenţa Sa Suhail Mohamed Faraj Al Mazrouei, ministrul energiei din EAU, precizând: "Avem deja 200 MWatt, se licitează în prezent producţie pentru încă 500 Mwatt, iar până în 2021 sperăm să producem 1.000 MWatt, adică să avem cel puţin 5% energie solară. Preţul este de 5,8 cenţi pe kwatt oră, ceea ce face acest tip de energie viabilă. Nu cred că trebuie să facem ca Europa, să subvenţionăm acest tip de energie. Dar categoric, aici, în Golf, energia solară va fi principala sursă de energie în viitor!"

În ceea ce priveşte preţul petrolului, Excelenţa Sa, Suhail Mohamed Faraj Al Mazrouei, spune că acesta nu este fixat de GCC- Consiliul de Cooperare al Golfului, ci la nivelul OPEC, care caută soluţii convenabile pentru întreaga lume: "Ministerul Energiei din EAU este organ legislativ! Nu impune preţuri, nu decide preţuri. Investiţiile depind de firmele private. Nu există reuniuni la nivelul GCC care să decidă preţuri. Mai mult chiar, am hotărât să lăsăm piaţa să se echilibreze singură. Numai OPEC ia decizii şi asta în interesul întregii lumi. Iar preţul este decis de piaţă, nu de noi! GCC este parte din OPEC, GCC nu ia decizii de una singură. În ceea ce priveşte preţul, trebuie să înţelegeţi că acesta depinde de mulţi factori, în primul rând de locul de unde se face extracţia petrolului, de exemplu, platforma petrolieră marină este greu de întreţinut, deci petrolul extras de acolo va fi mai scump".

Gazele naturale sunt văzute ca având o evoluţie favorabilă: "Viitorul gazului natural în Marea Mediterană arată bine şi asta aduce beneficii ţărilor riverane", consideră Al Mazrouei, ministrul energiei din EAU.

Făcând aluzie subtil la situaţia instabilă din Orientul Mijlociu, Excelenţa Sa, Suhail Mohamed Faraj Al Mazrouei a concluzionat: "Nu trebuie să vedem lumea arabă în termeni pesimişti pentru că asta ne afectează performanţele".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb