EXCLUSIVITATE Ufuk Tandogan: "Sistemul bancar autohton se va consolida prin fuziuni, achiziţii, reorganizări de afaceri"

Interviu realizat de Veronica Plăcintescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 septembrie 2013

Ufuk Tandogan: "Sistemul bancar autohton se va consolida prin fuziuni, achiziţii, reorganizări de afaceri"

"Sunt sigur că nimeni nu a spus înainte de 2008 că sistemului bancar îi lipsesc creativitatea şi specializarea"

Interviu cu Ufuk Tandogan, CEO Garanti Group România

Domnul Ufuk Tandogan se află în fruntea Garanti Group România de mai puţin de un an, însă consideră că are toate motivele să continue să obţină rezultate promiţătoare, cu atât mai mult cu cât banca a împlinit anul acesta 15 ani de când este prezentă la nivel local.

"Inovaţia face parte din ADN-ul nostru şi vom continua să construim în jurul acestui atribut în următorii ani", ne-a precizat domnia sa.

Reporter: În acest an, Garanti Bank aniversează 15 ani de prezenţă pe piaţa românească. Cum aţi descrie evoluţia sectorului bancar în toţi aceşti ani? Cum sărbătoriţi această aniversare în România?

Ufuk Tandogan: Această perioadă ne-a adus multe provocări, au fost multe lucruri pe care le-am învăţat şi depăşit, dar am avut şi satisfacţii mari. Privind în urmă, de când Garanti Bank România a fost înfiinţată, în anul 1998, vedem că piaţa era foarte diferită faţă de cea de astăzi, din toate punctele de vedere: dezvoltarea economică, nivelul de trai, venitul pe cap de locuitor, dezvoltarea sectorului privat etc. Sectorul bancar în sine era mai puţin dezvoltat, cu mai puţini jucători, mai puţine reglementări, era începutul a ceea ce numim astăzi o adevărată piaţă bancară.

Garanti Bank a evoluat, de asemenea, odată cu piaţa: în primul rând, de la sucursala unei bănci străine, înfiinţată în 1998, care opera în special pe segmentul corporate, Garanti a devenit bancă universală în 2007, diversificându-şi produsele şi serviciile pentru toate segmentele de piaţă. De la o bancă de dimensiune mică a evoluat la o bancă de dimensiuni medii, clasându-se în prezent pe locul 13, după active. Iar acum, nu ne referim doar la o bancă - Garanti Bank - ci la un Grup financiar complex, în care, din 2010, fac parte alte trei companii: Garanti Leasing (marca sub care funcţionează Motoractive IFN SA), Garanti Credite de Consum (marca sub care funcţionează Ralfi IFN SA) şi Garanti Credite Ipotecare (marca sub care funcţionează Domenia Credit IFN SA).

Aşadar, avem foarte multe lucruri de sărbătorit în acest an, suntem o echipă mare şi vom continua să ne dezvoltăm.

Reporter: Care sunt aşteptările dumneavoastră pentru acest an, în ceea ce priveşte Garanti Bank România?

Ufuk Tandogan: Ultimii ani au adus foarte multe provocări, întregul sistem bancar românesc făcând eforturi mari pentru a menţine nivelul de performanţă şi, în acelaşi timp, pentru a ţine pasul cu nevoile clienţilor. Cu siguranţă, această tendinţă continuă şi în 2013, dar s-a şi intensificat - ceea ce a început în anii trecuţi ca un proces de "curăţare", în ceea ce priveşte portofoliile, s-a transformat deja într-o reconfigurare a sistemului bancar, pentru a întâmpina mai bine nevoile clienţilor. Aceasta este cea mai mare provocare din acest an: să găsim soluţiile potrivite prin care să venim în întâmpinarea clienţilor şi sa le oferim cele mai potrivite produse şi servicii, în mediul actual de piaţă extrem de volatil.

Recent am extins platforma noastră de credite, iLoanU, integrând-o şi în Garanti Online. Astfel, oferim utilizatorilor săi, singurul serviciu de internet banking din piaţă, prin care clienţilor li se pot pre-aproba, în timp real, solicitări de credit.

Lista va continua în acest an cu alte proiecte inovatoare, pe care le vom anunţa în scurt timp.

Reporter: Care consideraţi că este cea mai mare provocare pentru Garanti Bank de la intrarea sa pe piaţa românească?

Ufuk Tandogan: Toate perioadele au avut provocări specifice, piaţa românească fiind una supusă la numeroase transformări, iar condiţiile sociale şi economice au variat foarte mult. Suntem mândri că, în ciuda tuturor schimbărilor, am reuşit să creştem de la an la an, în special în ultimii patru ani. Performanţa Garanti Bank România a fost recunoscută de către instituţii internaţionale de evaluare financiară, precum Fitch, care a îmbunătăţit ratingul pe termen lung acordat Garanti Bank România, la sfârşitul anului 2012, la "BBB-" cu perspectivă stabilă - unul dintre cele mai bune de pe piaţa bancară românească.

Reporter: Sistemul bancar românesc a înregistrat pierderi, per ansamblu, în 2012. Credeţi că 2013 va însemna, de asemenea, pierderi sau redresare?

Ufuk Tandogan: Sistemul bancar românesc este unul dintre cele mai stabile sisteme bancare din regiune. Astfel, în pofida rezultatelor care ar putea fi înregistrate în acest an pe piaţă, râmâne încă foarte stabil şi de încredere. În 2013, ne aşteptăm să se continue consolidarea acestuia, fie prin fuziuni, achiziţii, reorganizări de afaceri etc. S-au luat deja mai multe măsuri în acest sens.

Reporter: Potrivit unor opinii, sistemului bancar românesc îi lipsesc creativitatea şi specializarea. Ce credeţi despre asta?

Ufuk Tandogan: Este necesar să evaluăm un sistem în contextul în care acesta se află. Românii au cunoscut o perioadă de boom înainte de 2008, atunci când, bazându-ne pe rezultatele de pe piaţa bancară şi avântul procesului de creditare, sunt sigur că nimeni nu a spus că sistemului îi lipsesc creativitatea şi specializarea. Ceea ce a urmat se încadrează într-o altă categorie - şi nu vorbim despre lipsa creativităţii sau specializării, ci despre nivelul real al pieţei.

Indicatorii macro descriu cel mai bine modul în care societatea şi economia românească a evoluat - aceştia sunt încă în curs de dezvoltare şi sunt sigur că vom vedea multă creativitate şi multe noutaţi de acum încolo. Este suficient să ne uităm la tehnologia care ia cu asalt domeniul bancar şi vom avea o imagine mai bună a modului în care viitorul nostru va arăta, inclusiv aici, în România.

Reporter: Ce investiţii în tehnologie va face Garanti Bank până la sfârşitul anului?

Ufuk Tandogan: Foarte curând vom lansa un proiect inovator mult-aşteptat, bazat în întregime pe cele mai noi tehnologii. Mai multe informaţii în această direcţie, însă, vom putea oferi la momentul potrivit.

De altfel, acesta este modul prin care Garanti Bank se diferenţiază pe piaţă, datorită serviciilor inovatoare pe care le oferim şi calitatea relaţiilor cu clienţii. În paralel cu dezvoltarea afacerilor, banca a dezvoltat un portofoliu larg, bazat pe produse şi servicii personalizate, o formulă câştigătoare deja testată şi care se dovedeşte de succes şi în România. Inovaţia face parte din ADN-ul nostru şi vom continua să construim în jurul acestui atribut în următorii ani, ca fiind principalul diferenţiator în piaţă.

Reporter: V-aţi început mandatul de CEO al Garanti Group Romania acum mai puţin de un an. Cum caracterizaţi această experienţă, în comparaţie cu experienţa dumneavoastră profesională anterioară?

Ufuk Tandogan: Venirea mea în România este o experienţă cu totul diferită de trecutul profesional, nu aş face o paralelă între ele. Cu siguranţă este o provocare sa fiu aici şi voi continua să conduc Grupul Garanti spre succes.

Reporter: Ce părere aveţi despre criptomoneda digitală Bitcoin? O consideraţi o ameninţare pentru activitatea bancară din lume?

Ufuk Tandogan: Monedele virtuale, precum Bitcoin, vor continua să apară şi există deja mai multe astfel de monede în întreaga lume. Cu toate acestea, până când ele îşi dovedesc viabilitatea - care provine în principal din nivelul de siguranţă pe care îl oferă şi care lipseşte în prezent - nu vor fi o ameninţare reală pentru orice activitate.

Reporter: Vă mulţumesc!

Grupul Garanti România a înregistrat, în primul semestru, un profit net consolidat de 19,8 milioane euro, peste dublul valorii consemnate în perioada similară a anului trecut, iar activele totale au scăzut uşor faţă de finele anului trecut, de la 1,8 miliarde euro la 1,75 miliarde euro. Veniturile nete consolidate ale grupului financiar au urcat la 64,8 milioane euro, toate entităţile grupului înregistrând profit în prima jumătate a anului.

Garanti Bank a avut un profit net de 17,1 milioane euro, în creştere de patru ori faţă de intervalul ianuarie-iunie 2012, Garanti Leasing - 1,3 milioane euro, Garanti Credite de Consum - 0,9 milioane euro şi Garanti Credite Ipotecare - 0,5 milioane euro.

Grupul Garanti este deţinut de către Turkyie Garanti Bankasi, care, la şase luni, a consemnat un profit net consolidat de 2,2 miliarde de lire turceşti (echivalentul a 890 milioane de euro) şi active totale de 197,4 miliarde de lire turceşti (echivalentul a 80 miliarde de euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb