EXECUTIVUL ŞI-A ASUMAT RĂSPUNDEREA PE PROIECTUL PRIVIND ALEGEREA PRIMARILOR ÎN DOUĂ SCRUTINE Guvernul Orban, între moţiunea de cenzură şi sesizarea Curţii Constituţionale

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 30 ianuarie 2020

Guvernul Orban, între moţiunea de cenzură şi sesizarea Curţii Constituţionale

Alegerea primarilor în două tururi, contestată de PSD şi UDMR

Partidul Naţional Liberal (PNL) a intrat în febra alegerilor, odată cu pasul făcut ieri de Guvernul Orban, care şi-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Chiar dacă moţiunea de cenzură cu care PSD şi UDMR ameninţă Cabinetul Orban va trece de votul Parlamentului, liberalii vor fi avantajaţi. Conform liderilor PNL, Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă privind alegerile locale, iar liberalii vor avea primarii aleşi în două tururi de scrutin şi vor intra în procedura privind alegerile parlamentare anticipate.

În faţa deputaţilor şi senatorilor, premierul Ludovic Orban a spus, ieri, că noul act normativ oferă fiecărei comunităţi locale posibilitatea să îşi aleagă primarul prin majoritate de 50% plus unu din numărul total al votanţilor, fapt care le va conferi viitorilor edili o legitimitate mai mare şi le va asigura o majoritate în consiliul local, pe baza căreia să îşi poată implementa proiectele promise în campania electorală.

Ludovic Orban a precizat: "Actualul sistem, pe baza căruia au avut loc alegerile locale din 2016, a dus la alegerea unor primari care nu au obţinut nici măcar 30% din voturi. Aproape 50 de candidaţi au fost aleşi cu mai puţin de 30% din voturile cetăţenilor prezenţi la urne. Avem situaţii în care un primar a fost ales de doar 10% dintre voturile cetăţenilor. Mecanismul de alegere a primarilor trebuie să permită cetăţenilor să aibă o minimă garanţie asupra unei guvernări locale performante. Mecanis­mul de alegeri cu 50% plus unul permite negocierea unor alianţe politice transparente între partide, alianţe care conferă şi majorităţi în consiliile locale".

Referitor la moţiunea de cenzură pe care parlamentarii PSD şi cei ai UDMR au anunţat că o vor depune împotriva Guvernului după asumarea răspunderii pe acest proiect de act normativ, şeful Executivului a spus că nu înţelege care sunt motivele pentru care social-democraţii se opun alegerii primarilor cu 50% plus unu din numărul voturilor valabil exprimate.

Premierul Ludovic Orban a spus: "Peste 1500 dintre primarii care au câştigat alegerile în 2016 au avut peste 50% din voturile exprimate. Poate că lor le este teamă că nu şi-au făcut treaba cum trebuie, că nu vor reuşi să obţină procentele necesare, deşi PSD a pompat resurse importante din bugetul de stat în proprii primari. Cei de la PSD pot să introducă şi 10 moţiuni de cenzură, dar nu vor putea să schimbe punctul nostru de vedere şi al celor pes­te 80% dintre cetăţeni care vor alegeri în două tururi pentru primari. Alegerea în două tururi arată cu adevărat respectul pentru democraţie şi votul cetăţenilor. Noi punem pe masă mandatul Guvernului pentru acest obiectiv".

Amintim că, înaintea procedurii de asumare a răspunderii, cabinetul Orban a aprobat în şedinţa de marţi proiectul de act normativ privind alegerea primarilor cu 50% plus unu din voturile exprimate, lege în care au inclus şi mai multe amendamente propuse de formaţiunile politice care susţin în Parlament actuala guvernare.

Principalele amendamente se referă la perioada pentru care este permis votul persoanelor cu viza de flotant - 60 de zile, reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturilor de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă, reprezentarea în birourile electorale şi acreditarea observatorilor.

Imediat după asumarea răspunderii guvernului, Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD a declarat că, astăzi, parlamentarii social-democraţi vor depune moţiunea de cenzură împotriva cabinetului Orban.

Marcel Ciolacu a spus:"Opoziţia se bucură de fiecare dată când puterea îi oferă motive de a depune moţiuni de cenzură. Nu avem matematic numărul de voturi necesar pentru a trece moţiunea, dar nici guvernul Orban nu avea matematic voturile la învestire. Noi dorim să treacă moţiunea de cenzură. Constituţional există posibilitatea de a se ajunge la anticipate dacă trece moţiunea, dar sunt paşi mulţi. Nimeni în UE nu şi-a permis să încalce recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi ale CCR cu 6 luni înaintea alegerilor. E o linie roşie a democraţiei".

Liderul PSD a menţionat că social-democraţii vor sesiza şi Curtea Constituţională cu privire la asumarea răspunderii Executivului pe modificarea legii alegerilor locale.

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, potrivit Constituţiei, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, a fost votată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Moţiunea anunţată, ieri, de Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, este susţinută de UDMR, al cărei lider - Kelemen Hunor - a declarat că în acest caz parlamentarii minorităţii maghiare se fac fraţi şi cu dracul pentru a opri intrarea în vigoare a actului normativ. Moţiunea mai este susţinută şi de cei patru parlamentari din noua formaţiune politică al cărei lider este Teodor Meleşcanu.

Dacă parlamentarii social-democraţi împreună cu cei de la UDMR depun moţiunea de cenzură anunţată, aceasta va fi supusă la vot în cursul săptămânii viitoare. În cazul în care moţiunea nu întruneşte numărul de voturi necesare pentru demiterea Guvernului - 233, PSD mai poate contesta actul normativ la Curtea Constituţională. Dacă legea asumată trece de controlul de constituţionalitate, actul normativ este trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Surse din cadrul PNL susţin că, dacă vor avea indicii că moţiunea de cenzură va trece de votul Parlamentului, în ziua şedinţei de plen Guvernul Orban va adopta o ordonanţă de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că Guvernul îşi doreşte ca alegerile locale şi parlamentare să fie organizate împreună, la interval de o zi sau de o săptămână distanţă, în jurul datei de 28 iunie.

Amintim că, în legătură cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin asumată de guvern, PSD a sesizat Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Comisia de la Veneţia şi Parlamentul European, susţinând că modul în care cabinetul Orban a schimbat legislaţia electorală, cu patru luni înaintea organizării alegerilor locale, contravine regulilor democratice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. d-le Orban...fa istorie...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb