EximBank a acordat companiei Romelectro SA, contractor general pentru proiecte energetice, un plafon de finanţare multiprodus în valoare de 63 milioane de lei, destinat unui proiect pe care compania îl va derula în Egipt.
Romelectro este lider de consorţiu, împreună cu alte două firme româneşti, pentru montajul şi punerea în funcţiune a unui bloc de 1200 MW la termocentrala în ciclu combinat pe gaze naturale de la Burullus, în Egipt, valoarea contractului fiind de circa 30 de milioane de euro.
Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank, a declarat: "Acordul pe care l-am încheiat cu Romelectro va asigura companiei finanţarea necesară pentru derularea acestui important contract extern şi, în acelaşi timp, va permite derularea tranzacţiilor comerciale în deplină siguranţă având în vedere faptul că EximBank a acordat societăţii şi o asigurare în numele şi contul statului român pentru exporturi în Egipt, în valoare de 18 milioane de euro".
Viorel Gafiţa, preşedintele Romelectro, a menţionat: "Ne bucurăm că regândirea strategiei corporative, cu focus pe consolidarea prezenţei noastre pe plan internaţional, începe să dea roade, Romelectro revenind iată în forţă pe pieţele externe. Sunt ţări şi regiuni pe glob care promovează portofolii generoase de proiecte, marea majoritate investiţii noi, cu finanţare asigurată. Noi am analizat la detaliu aceste pieţe şi acolo unde analizele de risc şi de capabilitate au corespuns, am lansat campanii de intrare pe acele pieţe. Vom continua aşadar să participăm şi la alte licitaţii externe ce presupun lucrări complexe, concentrând pentru implementarea acestor proiecte resurse din cât mai multe companii româneşti şi, sperăm, având în continuare suportul EximBank pentru derularea lor".
Proiectul la care va participa Romelectro în Egipt este parte a unui amplu program al autorităţilor egiptene de creştere a capacităţilor de producere a energiei electrice, care să acopere consumul în creştere. Astfel, proiectul prevedere dezvoltarea a trei termocentrale greenfield (4.800 MW fiecare) la Beni Suef, Burullus şi New Capital, termenul de finalizare fiind sfârşitul lui 2018, cu faze intermediare de finalizat în 2017. Furnizorul echipamentelor principale este Siemens AG, care a semnat în toamnă un contract de 9 miliarde de dolari pentru care Deutsche Bank AG, HSBC Middle East şi KfW Ipex Bank GmbH au fost mandatate pentru finanţare. În cadrul acestui proiect, Romelectro, lider de consorţiu, împreună cu alte două firme româneşti, au subcontractat o parte din lucrările aferente montării unei centrale pe gaz de 1.200 de MW.
Romelectro SA este investitor şi dezvoltator de proiecte complexe de energie: producere (termo, hidro, regenerabile), transport şi distribuţie ale energiei electrice, precum şi de proiecte de infrastructură şi din industriile neenergetice. Din Grupul ROMELECTRO mai fac parte ISPE, CELPI şi Electromontaj Sibiu. ISPE (Institutul de Studii şi Proiectări Energetice) a fost înfiinţat în anul 1949 cu misiunea de a realiza ingineria pentru planul naţional de electrificare; ISPE a fost proiectantul general al Sistemului Energetic Naţional din România, de la concept, la ingineria de detaliu, pentru toate termocentralele, staţiile şi liniile electrice şi sistemul în ansamblu. CELPI este contractor de producţie, montaj şi testări mecanice a structurilor metalice pentru stâlpi de energie electrică şi telecomunicaţii, iar Electromontaj Carpaţi Sibiu este contractor de lucrări de montaj instalaţii electrice şi de automatizare.