Libertăţi şi drepturi limitate, plafonarea preţurilor la produsele farmaceutice, reducerea programului de muncă, folosirea pe scară largă a telemuncii, suspendarea graduală a transportului în comun, închiderea graduală a restaurantelor, barurilor, hotelurilor şi cluburilor, supravegherea atentă a mediului online pentru eliminarea rapidă a fake-news-urilor reprezintă melanjul numit stare de urgenţă. Stare decretată, ieri, de preşedintele Klaus Iohannis care a menţionat că toate aceste măsuri, introduse pentru 30 de zile, sunt necesare pentru combaterea eficientă a răspândirii epidemiei de coronavirus şi pentru tratarea în cele mai bune condiţii a persoanelor care sunt deja infectate cu respectivul virus gripal. În toată această perioadă, cetăţenii ar trebui să continuie să îşi desfăşoare, sub noile restricţii, activităţile cotidiene.
Klaus Iohannis a declarat: "Pandemia cauzată de răspândirea infecţiilor cu noul coronavirus nu poate fi stopată decât prin măsuri excepţionale, care au dovedit că au efecte pozitive în ţările grav afectate de evoluţia virusului. Aceste măsuri vizează sănătatea publică, domenii sociale şi economice, dar vizează, deopotrivă, şi îngrădirea exercitării unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări, aceasta este singura cale prin care salvăm vieţile celor dragi nouă, vieţile celor de lângă noi. (...) Instituirea stării de urgenţă permite autorităţilor responsabile să adopte gradual, adică pe rând, sau imediat, dacă se impune, măsuri precum închiderea punctelor de trecere a frontierei de stat, închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi şi alte locuri publice. De asemenea, poate, atenţie, poate fi interzisă gradual, adică atunci când se impune, circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială sau aeriană pe diferite rute şi a metroului".
Conform decretului prezidenţial, activitatea din învăţământul preuniversitar şi universitar se suspendă pe perioada stării de urgenţă. Totodată, dacă va fi nevoie, se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică, cum ar fi energia electrică şi termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanţi, în limita preţului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgenţă.
Preşedintele ţării a precizat că serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus şi a complicaţiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României şi se suportă din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Pentru persoanele izolate la domiciliu, se vor stabili măsuri de sprijinire, care vor fi puse în aplicare de autorităţile administraţiei publice locale. De asemenea, ca măsură de primă urgenţă cu aplicabilitate graduală, vor fi identificate şi rechiziţionate stocurile, capacităţile de producţie şi distribuţie, de echipamente de protecţie, dezinfectanţi şi medicamente utilizate în tratarea Covid-19.
Klaus Iohannis a mai arătat: "Am dispus ca în structurile Ministerului Afacerilor Interne, în unităţile sanitare şi în serviciile de asistenţă socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărute. De asemenea, am dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de materiale, echipamente şi medicamente în perioada pandemiei prin procedura de achiziţie directă. Am simplificat procedurile de decontare şi alocare a banilor, astfel încât în domeniul sanitar să se poată realiza rapid toate operaţiunile necesare".
În domeniul economic, angajatorii şi angajaţii afectaţi de efectele crizei Covid-19 vor fi sprijiniţi prin derogări de la prevederile legale în vigoare. Angajaţii şi familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau chiar oprită total sau parţial pe perioada stării de urgenţă prin decizii ale autorităţilor publice, vor beneficia de protecţie socială. Pe perioada stării de urgenţă, prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, nu se aplică angajaţilor sistemului naţional de apărare, angajaţilor de penitenciare, personalului din unităţile sanitare publice şi altor categorii stabilite după caz. Aceste categorii de personal au însă dreptul la o majorare a salariului în cuantumul prevăzut de Legea nr. 19/2020, în situaţia în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege.
Tot în sprijinul angajaţilor şi angajatorilor se introduce posibilitatea ca, în instituţiile şi autorităţile statului şi în societăţile cu capital privat, acolo unde se poate, să se lucreze la domiciliu sau în regim de telemuncă.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că Guvernul va adopta, în curând, măsuri de susţinere a operatorilor economici din domeniile afectate de Covid-19 şi a spus că în toată perioada de criză, producţia şi întreaga economie naţională trebuie să fie pregătite să susţină combaterea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus.
Pe parcursul stării de urgenţă se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publică, precum şi funcţionarea optimă a sistemului energetic naţional.
În cele 30 de zile de stare de urgenţă, nu vor mai fi efectuate controale de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă şi nici verificări de către inspectorii ANAF.
Instituirea stării de urgenţă va produce efecte şi în domeniul justiţiei. În această perioadă, activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgenţă deosebită. Lista acestor cauze va fi stabilită de conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de colegiile de conducere ale curţilor de apel, iar Consiliul Superior al Magistraturii va da îndrumările necesare asigurării unor practici unitare. Pentru judecarea proceselor, instanţele pot da termene scurte, de la o zi la alta sau chiar în aceeaşi zi, şi vor dispune măsurile necesare pentru desfăşurarea şedinţelor de judecată prin videoconferinţă.
În domeniul comunicării informaţiilor, autorităţile pot opri, în perioada stării de urgenţă, site-urile care propagă informaţii false şi pot bloca accesul utilizatorilor la conţinut care promovează ştiri false cu privire la evoluţia Covid-19.
Conform procedurii constituţionale, decretul prezidenţial de instituire a stării de urgenţă, semnat de preşedintele Klaus Iohannis şi contrasemnat de premierul Ludovic Orban va fi supus aprobării Parlamentului joi, la ora 12, în următoarele cinci zile.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2020, 09:43)
Exista starea de urgenta in viata noastra de cand ne-am nascut.
Inca asteptam normalitatea.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2020, 10:29)
Care normalitate, cand președintele, care coordonează lupta împotriva virusului vine si ne spune că pe perioada urgenței evazionisti au liber; nu se vor face controale de către ITM si nici verificări de către ANAF!
ANAFura ei de gândire! l-a depasit pe Iliescu la capitolul Din putul gândirii.
2. State of emergency
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2020, 14:05)
Carantina face justiție : toți,și Regele și Boschetarul să stea ACASĂ ....
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2020, 20:48)
Presedintele da; l-a lovit pandemia.