EXIT-POLL AL ALEGERILOR DIN FRANŢA Emmanuel Macron şi Marine Le Pen - candidaţii din al doilea tur al prezidenţialelor

A.A.
Internaţional / 24 aprilie 2017

 Marine Le Pen, Francois Fillon, Jean-Luc Melenchon şi Emmanuel Macron

Marine Le Pen, Francois Fillon, Jean-Luc Melenchon şi Emmanuel Macron

Actualizare 21:51 Bursele europene au închis în creştere

Principalii indicii bursieri europeni au închis şedinta de tranzacţionare de astăzi în urcare.

Indicele londonez FTSE 100 s-a apreciat cu 2,11%, la nivelul de 7.264.68 puncte.

Indicele CAC 40 al bursei din Paris a crescut cu 4,14%, ajungând la 5.268.85 puncte, iar indicele DAX din Frankfurt a urcat cu 3,37%, până la 12.454.98 puncte.

Indicele FTSE MIB al bursei italiene s-a apreciat cu 4,77%, până la 20.684.41 puncte, iar indicele IBEX 35 din Madrid a înregistrat un avans de 3,76%, până la 10.766.80 puncte.

(A.C.)

--------

Actualizare 21:43 Fillon se retrage din prim-planul scenei politice, după înfrângerea la alegerile prezidenţiale

Candidatul conservator la preşedinţia Franţei, Francois Fillon, care nu a reuşit să intre în al doilea tur de scrutin, a anunţat luni că se va retrage din prim-plan înainte de alegerile parlamentare din luna iunie din Hexagon, relatează Reuters.

Într-un comunicat publicat după o reuniune a conducerii partidului său, Les Republicains, Fillon a spus că alegerile din iunie reprezintă următoarea provocare pentru partidul său şi că este convins că formaţiunea va avea un rezultat bun.

El a subliniat, însă, că el nu va avea un rol de jucat în acest lucru. Nu este clar dacă va continua să facă parte din Parlament sau nu.

"Lupta este în prezent în mâinile voastre", le-a spus el colegilor de partid. "Nu mai am credibilitatea să lupt de partea voastră", a adăugat Fillon.

"Acum voi deveni din nou un simplu activist de partid. Va trebui să mă gândesc la o viaţă diferită", a precizat fostul premier.

Francois Fillon, candidatul Les Republicains, a obţinut 20,01% din sufragii la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, ce a avut loc duminică. El s-a clasat pe a treia poziţie, după Emmanuel Macron (24,01% din voturi) şi Marine Le Pen (21,3%).

Fostul premier în vârstă de 63 de ani a fost favorit la câştigarea alegerilor prezidenţiale până la sfârşitul lunii ianuarie. Şansele sale s-au năruit, însă, după ce s-a aflat că şi-ar fi angajat fictiv soţia şi copiii, pe care i-ar fi plătit din fonduri publice.

Acuzaţiile, pe care le-a respins, i-au afectat credibilitatea, în condiţiile în care propunea măsuri economice dure, precum reduceri ale numărului bugetarilor şi ale drepturilor angajaţilor.

(A.C.)

-----------

Actualizare 20:07 Hollande anunţă că va vota cu Macron în al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor

Preşedintele francez Francois Hollande a anunţat luni că va vota pentru Emmanuel Macron în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, deoarece "prezenţa extremei-dreapta face ca ţara să se confrunte cu riscuri", relatează Le Figaro.

"Este vorba despre istoria sa (a Frontului Naţional - n.r.), despre metodele sale, despre legăturile sale cu grupări extremiste peste tot în Europa, dar sunt, în primul rând, consecinţe ale programului său pentru ţara noastră", a avertizat şeful statului.

"Puterea de cumpărare a francezilor va fi amputată, dacă Marine Le Pen va câştiga" şi va scoate ţara din Zona Euro, a atras atenţia liderul de la Elysee.

Potrivit lui, mii de locuri de muncă ar putea fi desfiinţate şi se va înregistra "o creştere a preţurilor care îi va lovi pe cei mai fragili".

Hollande şi-a exprimat şi îngrijorarea faţă de "pericolul izolării Franţei", în special în Europa.

În faţa ameninţării teroriste, extrema-dreapta ar diviza Franţa şi ar "stigmatiza" o parte dintre cetăţeni, consideră preşedintele. "De aceea, în faţa unui astfel de risc, nu este posibil să tac. Se impune mobilizarea. Eu voi vota cu Emmanuel Macron. El este cel care apără valori care permit unificarea francezilor în această perioadă atât de deosebită", a subliniat şeful statului.

Din punctul său de vedere, miza celui de-al doilea tur de scrutin este simplă: "Unitatea naţiunii, apartenenţa sa la Europa şi locul său în lume". "Intenţionez ca şi în aceste ultime zile să apăr principiile de care sunt ataşat şi care îi fac onoarea Franţei", a conchis el.

(A.C.)

-----------

Actualizare 19:02 Bruxelles-ul respiră uşurat după primul tur a alegerilor din Franţa, chiar dacă sentimentul anti-UE persistă

Liderii europeni au respirat uşuraţi luni, la Bruxelles, după ce proeuropeanul Emmanuel Macron a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa şi s-a calificat pentru cel de-al doilea, deşi votul a evidentiat din nou o neîncredere puternică faţă de UE, relatează AFP.

Uşurarea cu care liderii europeni i-au transmis duminică seară felicitări lui Emmanuel Macron arată îngrijorarea care domneşte faţă de ascensiunea mişcărilor populiste şi eurofobe, după referendumul privind Brexit şi după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Marine Le Pen "urmăreşte distrugerea Europei", a explicat luni purtătorul său de cuvânt, Margaritis Schinas.

"Bruxelles-ul era îngrijorat, există o răsuflare de uşurare", însă "nu trebuie să proclamăm victoria, pentru că al doilea tur nu a avut loc", a subliniat comisarul european al Economiei, francezul Pierre Moscovici (socialist), îndemnând electoratul francez să voteze în favoarea lui Macron.

------------

Actualizare 17:40 Macron acceptă să participe la o dezbatere electorală cu Le Pen, pe 3 mai

Emmanuel Macron, clasat pe primul loc după primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa, a acceptat să participle la o dezbatere televizată cu Marine Le Pen, reprezentanta Frontului Naţional, relatează RTL Info.

Dezbaterea va avea loc pe 3 mai, cu câteva zile înainte de al doilea tur de scrutin, ce se va desfăşura pe 7 mai.

"Ne vom afla faţă în faţă cu adversarul pe care l-am desemnat pe tot parcursul acestei campanii", a explicat un apropiat al candidatului, citat de News.ro, amintind că acesta a "cerut o dezbatere cu Marine Le Pen în februarie, însă ea a refuzat".

Marine Le Pen l-a invitat pe Macron la o dezbatere înainte de al doilea tur de scrutin.

Este pentru prima dată în istorie când un reprezentant al Frontului Naţional va lua parte la o dezbatere electorală între cele două tururi de scrutin. În 2002, Jacques Chirac a refuzat să facă acest lucru împotriva lui Jean-Marie Le Pen.

(A.C.)

--------------

Actualizare 15:54 Negocieri politice pentru Macron şi întâlniri cu alegătorii pentru Le Pen, în prima zi de campanie pentru al doilea tur

Campania pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa a început astăzi, cu o zi de "negocieri politice" pentru Emmanuel Macron, în timp ce Marine le Pen a ieşit din nou pe teren, făcând o vizită la Pas-de-Calis, potrivit AFP.

Potrivit rezultatelor comunicate luni dimineaţă de Ministerul de Interne, ce nu include şi votul francezilor din străinătate, Macron a obţinut 23,75% din sufragii, în timp ce preşedinta Frontului Naţionale, Marine Le Pen, a primit 21,53% din voturi.

Ziua a început cu o şedinţă a Comitetului Politic al Les Republicains (dreapta, n.r.), urmat de o reuniune a Biroului Politic, începând de la ora locală 17. După eliminarea lui Francois Fillon, dreapta este absentă din al doilea tur de scrutin, pentru prima dată în istoria aşa-numitei Republici a V-a.

Negocierile au început şi în Partidul Socialist, care şi-a reunit luni dimineaţă Biroul Naţional, după ce candidatul său, Benoit Hamon, a obţinut cel mai slab rezultat din istoria formaţiunii (6,35% din voturi).

Între timp, preşedintele Francois Hollande i-a invitat marţi pe cei doi finalişti la omagiul naţional adus poliţistului ucis joi seară în atentatul de pe Champs Elysees.

Între timp, Emmanual Macron a decis să îşi consacre zilele de luni şi marţi "negocierilor politice", pentru a forma o majoritate înainte de alegerile legislative ce vor avea loc pe 11 şi 18 iunie.

Candidatul En Marche!, criticat pentru că a sărbătorit rezultatul primului tur la La Rotonde, un bar din cartierul parizian Montparnasse, ar putea organiza un miting electoral, între cele două tururi de scrutin, în oraşul său natal, Amiens. Planurile nu au fost confirmate deocamdată definitiv.

Acţiunile sectorului bancar au crescut cu peste 8% luni dimineaţă, la Bursa de la Paris, alimentate de anticiparea unei victorii a fostului ministru al Economiei.

Strategia lui Marine Le Pen a fost să plece luni în fieful său electoral, Pas-de-Calais, unde a discutat cu oamenii pe aleile pieţei Rouvroy.

În timp ce Macron a primit ieri seară susţinerea principalilor candidaţi la preşedinţie eliminaţi din primul tur de scrutin, precum Benoit Hamon şi Francois Fillon, preşedinta Frontului Naţional (FN) a denunţat în faţa presei "vechiul front republican complet putred, pe care nimeni nu îl mai vrea" şi care "încearcă să se coalizeze" în jurul favoritului Macron.

Pentru acest al doilea tur, "noi suntem «challengeri», cu siguranţă", a apreciat vicepreşedintele FN, Florian Philippot, care i-a cerut lui Nicolas Dupont-Aignan că fie "coerent" şi să îşi îndemne susţinătorii să o voteze pe Marine Le Pen. Preşedintele Debout la France, care a obţinut 4,75% din sufragii, îşi reuneşte luni conducerea partidului şi urmează să se pronunţe în următoarele zile.

Potrivit unor sondaje realizate duminică seara, Macron o va învinge detaşat pe Marine Le Pen pe 7 mai. Astfel el este creditat cu 62% din intenţiile de vot, faţă de 38% Le Pen, potrivit unui studiu de opinie al Ipsos Sopra. Harris Interactive îl creditează cu 64% din intenţiile de vot, faţă de 36% preşedinta Frontului Naţional.

În condiţiile în care, în 2002, Jacques Chirac a refuzat să participe la dezbateri televizate cu Jean-Marie Le Pen, de această dată "ar trebui să aibă loc" o dezbatere, a spus luni directorul de campanie al lui Le Pen, David Rachline. Informaţia nu a fost confirmată însă, de tabăra Macron.

(M.I.)

-------

Actualizare 14:54 Christopher Dembik, Saxo Bank:"Rezultatele alegerilor din Franţa au un impact limitat asupra pieţelor"

Christopher Dembik, director de analiză macro la Saxo Bank, a suţinut că rezultatele alegerilor din Franţa, Macron 23,75% şi Le Pen 21,53%, "au un impact limitat aupra pieţei", potrivit unui comunicat de presă.

Dembik a transmis: "Pieţele au absorbit în preţ posibilitatea ca Le Pen să se califice în al doilea tur al prezidenţialelor din Franţa. Având în vedere că performanţa ei nu a fost cu mult mai bună decât ce prevăzuseră sondajele distribuite cu o zi înaintea alegerilor, impactul asupra pieţelor globale ar trebui să fie limitat. Mă aştept ca piaţa de acţiuni din Franţa să deschidă pe verde azi dimineaţă, acţiunile băncilor chiar să crească puţin, iar spreadul pe obligaţiunile franceze să scadă, de la 70 de puncte de bază unde s-a stabilizat în ultimele săptămâni. "Business as usual".

Directorul de analiză consideră că "acum, pare foarte clar că Macron va fi următorul preşedinte".

Christopher Dembik a susţinut că aşa "cum s-a mai întâmplat în trecut, tot Frontul Republican - mai puţin Le Pen - ar trebui să facă orice pentru a preveni alegerea liderului Frontului Naţional", adăugând că "cu toate acestea, el (Macron, n.r.) trebuie să se descurce cu o majoritate eterogenă, aşa cum va arăta după alegerile legislative".

(A.C.)

---------------

Actualizare 14:40 Le Pen îl acuză pe Macron că este "slab" în faţa terorismului islamic

Candidata de extremă-dreapta la preşedinţia Franţei, Marine Le Pen, a lansat un atac dur vizând rivalul său de centru, Emmanuel Macron, la o zi după ce cei doi au intrat în al doilea tur de scrutin, scrie Reuters.

Le Pen l-a descris pe contracandidatul său drept "slab" în faţa terorismului islamic.

Marine Le Pen a afirmat: "Mă aflu pe teren pentru a mă întâlni cu francezii şi a le atrage atenţia asupra subiectelor importante, inclusiv asupra terorismului islamic, în faţa căruia putem spune că Macron este cel puţin slab (...) Macron nu are niciun proiect pentru a apăra poporul francez în faţa pericolelor islamiste". Marine Le Pen a subliniat că o candidatură împotriva lui Macron reprezintă, de fapt, un referendum privind "globalizarea necontrolată".

(A.I.)

---

Actualizare 12:35 Kremlinul a anunţat că "respectă" rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa şi doreşte relaţii "reciproc benefice" între Paris şi Moscova, transmite Sputnik News.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a afirmat: "Respectăm alegerea francezilor. Suntem susţinători în construirea unor relaţii bune şi reciproc avantajoase".

(A.I.)

---

Actualizare 10:15 Euro şi contractele futures pentru acţiunile europene cresc după victoria lui Macron în Franţa

Euro a înregistrat luni cea mai mare creştere din ultima lună, iar contractele futures pentru acţiunile europene sunt în urcare puternică, după ce Emmanuel Macron a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa şi se va confrunta în turul al doilea cu reprezentanta extremei drepte Marine Le Pen, transmite Bloomberg.

Investitorii au urmărit cu atenţie votul din Franţa, după referendumul pro-Brexit din Marea Britanie şi victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane, de anul trecut.

Le Pen, care vrea să scoată Franţa din zona euro şi are un discurs anti-imigraţie, s-a plasat în urma lui Macron, de orientare globalistă, în aproape toate sondajele de opinie.

"Piaţa va lua în considerare în tranzacţiile de luni o victorie a lui Macron în turul al doilea", a spus Jordan Rochester, analist la Nomura Holdings, citat de News.ro.

Euro a urcat cu 1,3%, la 1,0871 dolari pe unitate, la bursa din Tokyo, după un avans de până la 2% în timpul tranzacţiilor.

Indicele Bloomberg al dolarului a coborât cu 0,5%, fiind tranzacţionat aproape de cel mai redus nivel după alegerile din SUA din noiembrie.

Contractele futures pentru indicele CAC 40 a urcat cu 5%, cele pentru indicele german DAX cu 1,8%, iar contractele pentru indicele londonez FTSE 100 cu 1,1%.

Indicele MSCI Asia Pacific a avansat pentru a treia zi, cu 0,2%.

Obligaţiunile guvernamentale franceze pe termen de 10 ani au scăzut la 0,84%.

Preţul aurului a scăzut cu 1%, la 1.271,82 dolari uncia.

(A.I.)

---

Actualizare 9:45 Euro s-a apreciat brusc faţă de dolar şi yen, iar pieţele bursiere din Asia sunt pe plus.

Câştigarea primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa de către Emmanuel Macron pare să fi calmat pieţele internaţionale. Moneda euro s-a apreciat brusc, luni dimineaţă, după anunţarea primelor rezultate. Moneda unică era în creştere bruscă faţă de dolar şi yen, scrie Le Parisien.

La ora locală 06:20 în Tokyo (23:20 duminică la Paris) , moneda europeană valora 1,0880 de dolari în comparaţie cu 1,0726 dolari, vineri. Acesta este cel mai ridicat nivel din noiembrie 2016, înregistrat la scurt timp după victoria lui Donald Trump în Statele Unite.

Faţă de yenul japonez, cursul a urcat la 120,02 yeni, faţă de 117,07 yeni vineri seară la New York. Cotaţia urcase anterior chiar la 120.88 yeni pentru un euro.

Această reacţie a pieţei arată că se aşteaptă o victorie a pro-europeanului Emmanuel Macron în faţa preşedintei Frontului Naţional (FN) care susţine renunţarea la euro, precizează Hotnews.ro.

Pieţele bursiere din Asia, pe plus

Şi pietele bursiere din Asia erau pe plus luni dimineaţă. Indicele Nikkei al bursei nipone, cea mai importanta din Asia, urca 1,34% la jumatatea şedintei de tranzactionare.

Indicele Kospi, al bursei de la Seul era în crestere cu 0,27%, iar bursa din Sydney urca cu 0,28%. Indicele MSCI care grupează toate bursele asiatice creştea cu 0,09%.

Doar bursele de la Shanghai si Hong Kong erau pe minus, 1,1% şi, respectiv, 0,2%, scrie Reuters.

Pieţele bursiere din Europa sunt aşteptate, de asemenea, să răspundă pozitiv luni.

Actualizare 9:32 Juncker şi Barnier se numără printre politicienii europeni care l-au felicitat pe Macron

Jean-Claude Juncker i-a transmis felicitări candidatului de centru-stânga şi i-a urat noroc în confruntarea din al doilea tur cu preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, transmite Reuters.

"Juncker l-a felicitat pentru rezultate din primul tur pe Emmanuel Macron şi i-a urat toate cele bune pentru următoarea rundă", a scris purtătorul de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas, într-un mesaj postat pe Twitter.

Şeful diplomaţiei germane s-a declarat încântat de succesul înregistrat în primul tur al alegerilor prezidenţiale de Emmanuel Macron, susţinând că este sigur că acesta va deveni următorul preşedinte de la palatul Elysee.

"Sunt sigur că Emmanuel Macron va deveni următorul preşedinte al Franţei. Minunant pentru Europa", a spus Sigmar Gabriel pentru Deutsche Welle, citat de News.ro.

Ca reprezentant al social-democraţilor germani, acesta a făcut un pas neaşteptat prin sprijinirea lui Macron.

De asemenea, atât politicienii germani conservatori, cât şi cei socialişti, şi-au exprimat susţinerea pentru candidatul de centru-stânga de la En Marche.

Martin Schulz şi-a exprimat speranţa că victoria va fi de partea lui Emmanuel Macron în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Hexagon.

"Nu putem să subestimăm mobilizarea de care este nevoie pentru a asigura victoria lui Macron... Dar asta trebuie să se întâmple acum", a precizat Schulz, care a intrat deja în cursa pentru a deveni cancelar al Germaniei.

Însă, socialistul german şi-a exprimat îngrijorarea că voturile lui Le Pen şi Melenchon reprezintă aproximativ 40% din sufragiile exprimate în alegerile prezidenţiale franceze, iar amândoi şi-au exprimat o poziţie clară împotriva Uniunii Europene.

Negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, şi-a anunţat de asemenea susţinerea pentru Emmanuel Macron.

"Ca patriot şi european, eu îmi pun încrederea pe 7 mai în Emmanuel Macron. Franţa trebuie să rămână europeană!", a scris Barnier într-un mesaj postat pe Twitter.

Premierul belgiei l-a felicitat rapid pe prezidenţiabilul de centru-stânga, sugerând că acesta o va învinge în al doilea tur pe Marine Le Pen.

Nu doar politicienii europeni sunt optimişti cu privire la o victorie a lui Emmanuel Macron împotriva lui Marine Le Pen.

Sondajele pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale îl arată pe candidatul de centru-stânga obţinând o victorie zdrobitoare, cu peste 20% în faţa prezidenţiabilei Frontului Naţional.

(A.I.)

---

Actualizare 9:27 Emmanuel Macron susţine că vrea să fie "preşedintele patrioţilor care se luptă cu ameninţarea naţionalismului" din Franţa

Candidatul En Mache, Emmanuel Macron, a declarat duminică seara că vrea să fie "preşedintele patrioţilor care se luptă cu ameninţarea naţionalismului", în primul discurs după ce rezultatele parţiale au anunţat promovarea sa în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, transmite Reuters.

"Vreau să fie preşedintele patrioţilor în lupta cu ameninţarea naţionalismului", a declarat candidatul de centru-stânga în ropotele de aplauze ale susţinătorilor săi din Paris.

Macron (39 de ani) are mari şanse să devină cel mai tânăr preşedinte francez, urmându-i paşii lui Louis-Napoleon Bonaparte, care a devenit la vârsta de 40 de ani primul preşedinte al Republicii a II-a.

Mişcarea En Marche are doar un an şi nu a participat niciodată la alegeri parlamentare, dar prezidenţiabilul de centru-stânga a anunţat că va începe de luni să construiască o majoritate parlamentară pentru a putea guverna după legislativele din iunie, în care se va lupta cu structuri tradiţionale precum Les Republicans şi Partidul Socialist, scrie News.ro.

Macron a afirmat: "Am schimbat faţa politicii franceze în doar un an".

(A.I.)

---

Actualizare 9:22 Preşedintele Hollande l-a felicitat într-o convorbire telefonică pe Emmanuel Macron

Preşedintele Francois Hollande l-a sunat duminică seara pe candidatul En Marche, Emmanuel Macron, pentru a-l felicita ca urmare a victoriei din primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, informează BBC.

Anterior, oficialii administraţiei prezidenţiale au publicat o fotografie în care Francois Hollande priveşte cu interes primele exit-poll-uri publicate de televiziunile franceze după închiderea secţiilor din Hexagon.

Emmanuel Macron (39 de ani) nu a deţinut niciodată o funcţie aleasă, iar acum se îndreaptă spre al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu cele mai mari şanse de a deveni următorul ocupant de la palatul Elysee, precizează News.ro.

Candidatul En Marche a fost promovat în politică de către actualul preşedinte socialist, care l-a numit consilier pe economie la Elysee, înainte de a-l pune la conducerea ministerului Economiei.

(A.I.)

---

Actualizare 9:18 Rezultate definitive: Emmanuel Macron a obţinut 23,75% din voturile exprimate duminică, iar Marine Le Pen 21,53% şi s-au calificat în turul doi al alegerilor prezidenţiale

Emmanuel Macron, cu 23,75% din sufragiile exprimate şi Marine Le Pen, cu 21,53% din sufragii s-au calificat duminică în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care vor avea loc pe 7 mai, relatează Reuters, care prezintă rezultatele finale anunţate de Ministerul francez de Interne.

Ministerul precizează că prezenţa la urne a fost de 78,69%, uşor mai scăzută faţă de 80,42% cât a fost în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2012, transmite News.ro.

Emmanuel Macron : 23,75%

Marine Le Pen : 21,53%

François Fillon : 19,91%

Jean-Luc Melenchon : 19,64%

Benoît Hamon : 6,35%

Nicolas Dupont-Aignan : 4,75%

Jean Lassalle : 1,22%

Philippe Poutou : 1,10%

François Asselineau : 0,92%

Nathalie Arthaud : 0,65%

Jacques Cheminade : 0,18%

(A.I.)

---

Actualizare 9:06 Rezultate parţiale după numărarea a 97 la sută din voturi:

Macron are 23,86 la sută, iar Le Pen 21,43 la sută din sufragii.

Francois Fillon a obţinut 19,84% din voturi, în timp ce Jean Luc Melenchon are 19,62%, potrivit Digi24.ro.

Benoit Hamon are 6,35%, Nicolas Dupont Aignan 4,73%, Jean Lassalle 1,21%, Philippe Poutou 1,10%, Francois Asselineau 0,92%, Nathalie Arthaud 0,65, iar Jaques Cheminade are 0,18% din sufragii.

(A.I.)

---

Centristul Emmanuel Macron şi lidera Frontului Naţional (FN, extremă dreapta), Marine Le Pen, s-au calificat pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa, potrivit estimărilor oficiale, anunţă AFP, potrivit Agerpres.

Candidatul En Marche, Emmanuel Macron, a obţinut 23,7% din voturi, iar Marine Le Pen (Frontul Naţional), 21,7%, în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, conform primelor exit-polluri , de la ora 21.00, citate de presa franceză. Potrivit Exit-pollului BFM TV, citat de Realitatea TV, rezultatele au fost următoarele: Emmanuel Macron - 23,7%, Marine Le Pen - 21,7%, Francois Fillon - 19,5%, Jean-Luc Melenchon - 19,5%, Benoit Hamon - 6,2%, Nicolas Dupont-Aignan - 5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb