EXPERIMENTUL CIOLOŞ A EŞUAT Parlamentul respinge guvernul USR, criza politică şi sanitară continuă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 21 octombrie 2021

Parlamentul respinge guvernul USR, criza politică şi sanitară continuă

Cu 88 de voturi pentru şi 184 de voturi împotrivă, Parlamentul a respins, ieri, formula de guvern propusă de premierul desemnat Dacian Cioloş şi programul de guvernare aferent. Ceea ce se ştia de la nominalizarea lui Dacian Cioloş de către preşedintele Klaus Iohannis a fost, practic, consfinţit de votul plenului Legislativului şi prelungeşte cu încă zece zile actuala criză politică şi, implicit, actuala criză sanitară.

Imediat după anunţarea votului din Parlament, Dacian Cioloş a spus: "Astăzi am discutat despre soluţii, dar practic s-a respins singura soluţie la care votul era pe masă. Cei care ne acuzau că blocăm găsirea unei soluţii sunt cei care au prelungit situaţia de criză în care ne aflăm. USR şi-a făcut datoria, rămânem cu responsabilitatea asumată de a contribui la găsirea unei soluţii, dar şi celelalte forţe politice trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru ce nu au făcut. (...) Din acest moment, mingea se întoarce în terenul preşedintelui Klaus Iohannis. Vom vedea care sunt propunerile dânsului. Aşteptăm, să vedem în ce fel îşi asumă ceilalţi soluţii adevărate. Nu am văzut asumare până acum, sperăm să o vedem de acum înainte".

Cioloş a precizat că el şi colegii săi nu s-au simţit deloc folosiţi de preşedintele Klaus Iohannis şi că avem în realitate peste o lună pierdută din cauza prelungirii situaţiei de criză de către PNL şi PSD.

La rândul său, Florin Cîţu, preşedintele PNL, a spus: "Votul Parlamentului a arătat că majoritatea parlamentară care a demis un guvern n-a reuşit să şi construiască unul. Majoritatea din 5 octombrie a avut ocazia să demonstreze că are o soluţie pentru ţară, dar ea a demonstrat că n-are niciuna. Ţara se află într-o situaţie pandemică foarte grea, cu un număr record de noi infectări şi de decese. O astfel de situaţie reclamă responsabilitate şi compromisuri pentru rezolvarea crizei politice. România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline, iar soluţia este un nou guvern format în jurul Partidului Naţional Liberal. (...) PNL îşi asumă deschiderea discuţiilor cu forţele politice parlamentare, cu excepţia AUR, în vederea creării rapide a unei majorităţi şi a unui guvern".

Reprezentantul celei de-a treia formaţiuni politice care a făcut parte din coaliţia de guvernare ruptă de USR, Kelemen Hunor - preşedintele UDMR a afirmat că vor căuta o soluţie "atât cu PNL, cât şi cu USR, dar sigur forţa noastră şi mijloacele noastre sunt limitate".

Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătăţii, acuzată de PSD de criza sanitară actuală

Deşi s-a vorbit foarte mult în dezbaterile din plenul Parlamentului despre responsabilitate în actuala criză gravă sanitară cu care se confruntă ţara noastră, unde valul al patrulea al pandemiei s-a dovedit a fi un tsunami din cauza indeciziei autorităţilor şi a luptelor politice din guvern şi nu numai, liderii PSD şi cei ai AUR i-au indicat drept vinovaţi pentru actuala situaţie în care ne aflăm pe cei de la USR, care au condus, timp de opt luni, Ministerul Sănătăţii, prin Vlad Voiculescu şi, apoi, prin Ioana Mihăilă, care anterior fusese secretar de stat.

Deputatul social-democrat Alexandru Rafila, reprezentantul ţării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a afirmat că în perioada în care Ministerul Sănătăţii a fost condus de Vlad Voiculescu şi ulterior de Ioana Mihăilă nu a pregătit sistemul public de sănătate nici pentru valul patru al pandemiei şi nici în privinţa condiţiilor de acordare a asistenţei mediclae în spitale şi în ambulatoriu.

"În momentul de faţă, ne găsim în situaţia în care avem 18000 de noi cazuri de infectare pe zi, peste 500 de persoane care decedează zilnic şi nu am auzit la audierea doamnei ministru niciun moment prin care dânsa sau USR să îşi asume responsabilitatea pentru această tragedie. Institutul Naţional de Sănătate Publică, care a făcut informări repetate doamnei ministru al sănătăţii, nu a fost luat în considerare şi situaţia actuală este fără precedent. Nu putem să reuşim să creăm o bază de încredere în România în privinţa măsurilor ce trebuie luate cu oameni care au decredibilizat sistemul public de sănătate şi au decredibilizat corpul medical. Cred că în această perioadă, dacă vom continua cu aceiaşi oameni, supunem poporul român unui experiment nefericit", a precizat Alexandru Rafila.

Colegul său de partid, Lucian Romaşcanu, liderul grupului senatorilor PSD a afirmat că "nu a existat un ministru care să aibă pe conştiinţă mai multe victime, aşa cum are doamna Ioana Mihăilă".

"Există în acest moment un cimitir care se măreşte în fiecare zi în România şi care ar putea să vă poarte numele. Aţi avut decizii la limita dezicerii de jurământul făcut în faţa poporului şi dincolo de ea", a spus senatorul Lucian Romaşcanu.

Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD l-a acuzat pe Dacian Cioloş de iresponsabilitate şi a afirmat că din cauza USR care a condus sistemul sanitar, cetăţenii "nu mai au locuri în spitale şi morţii nu mai au locuri la morgă".

"Din cauza incompetenţii şi nepăsării miniştrilor dumneavoastră, au murit oameni, iar acest lucru este un fapt. (...) Evident că şi Florin Cîţu şi cei de la PNL au partea lor din responsabilitatea guvernamentală pentru deciziile luate în această perioadă. Frustrant este că soluţia prezentată de domnul Cioloş pentru rezolva pandemia este exact aceeaşi persoană care a gestionat fraudulos pandemia. De ce nu aţi plecat doamnă Mihăilă din Guvern atunci când spuneţi că Florin Cîţu nu vă dădea bani pentru spitale? Aţi plecat doar când a fost demis ministrul Justiţiei şi când s-au dat bani pentru primari şi dumneavoastră (n.red. - cei de la USR) aveţi puţini primari. Interesele dumneavoastră comerciale, politice şi în justiţie au fost mai importante decât cele ale oamenilor", a spus Alfred Simonis.

Apel la o soluţie comună pentru formarea unui guvern care să gestioneze situaţia pandemică

Spre deosebire de colegii săi, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD a făcut un apel la responsabilitatea tuturor forţelor politice parlamentare.

"Acest joc politic al actualei puteri a mers prea departe şi ne-a adus în această situaţie dramatică. Ne-am certat suficient. Atunci când e nevoie de excavator să ne îngropăm morţii înseamnă că este prea mult. Toată această luptă politică face rău tuturor. E o demenţă din care fiecare vrea să iasă cu cât mai multe procente. Aşa nu se mai poate. E clar că acest guvern nu are cum să treacă, deoarece nu putem accepta un ministru al Sănătăţii care e părtaş la actualul dezastru sanitar. Trebuie să punem ceva urgent în loc. Fac un apel către toţi şefii de partide să ne întâlnim imediat, să găsim împreună o soluţie pentru a scoate România din criză. Gata cu politica. Nu se mai poate aşa. Trebuie ca politicienii să facă un pas în spate şi să aducem specialişti şi experţi în sănătate care să vină urgent cu un proiect prin care să reducem numărul de morţi. Spectacolul sinistru trebuie să înceteze", a spus Marcel Ciolacu.

Şi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR s-a referit la necesitatea găsirii urgente a unei soluţii care să întrunească o majoritate parlamentară şi nu o minoritate, aşa cum au dorit cei de la USR.

"Aţi avut guvernarea, o coaliţie la care aţi renunţat pentru că era mai importantă pentru dumneavoastră o persoană şi era mai important un anumit proiect. Aţi repetat singurul adevăr pe care l-aţi considerat absolut: aţi spus că toţi sunt old-school şi voi sunteţi noi în politică, dar v-aţi aliat când cu unii, când cu alţii pentru a da jos un guvern. Aţi cam rămas singuri. În momentul în care nu poţi să convingi pe nimeni din Parlament să te susţină, orice dezbatere este ireleventă şi pierdere de timp. Astăzi veţi pica acest test, iar de mâine trebuie să facem un efort pentru refacerea coaliţiei din decembrie 2020. (...) Pentru a servi binele comun trebuie să laşi din orgoliu şi din ambiţii", a spus Kelemen Hunor.

În aceeaşi tonalitate s-a exprimat şi deputatul Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament.

"Niciodată, în ultimii 30 de ani, România nu a fost într-o situaţie mai dificilă decât cea în care se află acum. Niciodată, în ultimii 20 de ani, criza politică nu s-a prelungit şi nu a avut momente dramatice ca cele prin care trecem acum. Aceste lucruri nu se pot rezolva încercând să forţezi votarea unui guvern care nu are suport în momentul de faţă. (...) Vrem o stabilitate reală obţinută cât mai repede. Va trebui (...) în zilele următoare să găsim o soluţie stabilă care să permită guvernarea acestei ţări şi să permită abordarea acestei crize. Nu avem în momentul de faţă această soluţie şi ne îndreptăm spre o catastrofă în domeniul sănătăţii, energiei, în domeniul alimentar şi în zona inflaţiei. Asta trebuie să oprim şi o oprim stând la masă, găsind o soluţie împreună şi ieşind cu ea în faţa oamenilor. Altfel vom asista şi la o catastrofă socială", a spus Varujan Pambuccian.

AUR doreşte suspendarea şi demiterea preşedintelui Klaus Iohannis

În schimb, reprezentanţii AUR au declarat de la tribuna Parlamentului că vinovatul principal pentru actualul dezastru sanitar este preşedintele Klaus Iohannis şi că ei vor continua demersul de suspendare a şefului statului, suspendare care să se finalizeze cu un referendum pentru demiterea acestuia.

"Faptul că preşedintele Klaus Iohannis a găsit de cuviinţă să îl propună premier pe Dacian Cioloş, despre care ştia că nu întruneşte încrederea majorităţii parlamentare, ne face să credem ca domnul preşedinte a făcut deliberat, conştient, un pas neconstituţional care poate să îi atragă suspendarea din funcţie, conform Constituţiei şi demiterea prin referendum. (...) Sperăm ca domnul preşedinte să găsească o soluţie pentru instalarea unui guvern valabil şi viabil; altfel ne va obliga să mergem mai departe cu procesul de suspendare", a afirmat senatorul Claudiu- Richard Târziu, copreşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR).

"Am pierdut zece zile cu această nominalizare; Iohannis şi-a bătut joc de întreaga ţară şi trebuie să plătească. Klaus Iohannis consideră că îşi poate bate joc de votanţii USR şi să le forţeze mâna ca să îl voteze pe Cîţu, consideră că parlamentarii se vor teme pentru locurile lor şi vor vota orice propunere care vine după Dacian Cioloş. (...) Dacă PNL va merge pe mâna lui Klaus Iohannis, se va rupe. Trebuie să găsim puterea de a dialoga unii cu alţii, să găsim o soluţie şi să îi spunem lui Klaus Iohannis că nu îşi mai poate bate joc de parlamentari şi de populaţie", a spus deputatul George Simion, copreşedinte al AUR.

Conform Constituţiei, după respingerea Cabinetului Cioloş, preşedintele Klaus Iohannis va convoca la consultări partidele politice, în vederea nominalizării de către acestea a unui premier care ar putea constitui o majoritate parlamentară ce ar asigura votul de învestitură pentru viitorul guvern. Decizia de desemnare a unui candidat aparţine, conform Constituţiei, preşedintelui ţării.

Conform articolului 103 aliniat 2 din Constituţie, "candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului".

Dacă şi cea de-a doua formulă guvernamentală propusă Parlamentului nu trece de votul de învestitură, conform articolului 89 aliniat 1 din Constituţie, "Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul" şi să convoace alegeri anticipate.

Deşi textul constituţional este clar, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat în urmă cu două săptămâni că este dificil să convoace alegeri anticipate. Apropiaţii şefului statului au afirmat că preşedintele se bazează pe semnificaţia cuvântului "poate", neluând în calcul faptul că prin decizia Curţii Constituţionale din mai 2019 a fost nevoit să o revoace din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi, deşi în textul de lege privind numirea şi revocarea magistraţilor de rang înalt era specificat acelaşi cuvânt: "poate".

În urma votului din Parlament, preşedintele Klaus Iohannis a convocat la consultări partidele parlamentare. Consultările vor avea loc, astăzi, începând cu ora 11:00, când reprezentanţii PSD, PNL, USR, AUR, UDMR şi ai grupului minorităţilor naţionale ar trebui să îi propună preşedintelui un candidat pentru funcţia de prim-ministru, care ar urma să alcătuiască în următoare zile o majoritate parlamentară necesară pentru aprobarea viitorului guvern.

Liderii UDMR au declarat că ei doresc refacerea coaliţiei cu PNL şi USR, refacere pe care mizează şi parlamentarii formaţiunii politice condusă de Dacian Cioloş. În schimb PNL, prin preşedintele Florin Cîţu, pare decis să negocieze o majoritate parlamentară chiar şi cu PSD, însă exceptând AUR. Condiţia pentru refacerea coaliţiei guvernamentale de dreapta este însă ca liberalii să renunţe la a-l propune pe Florin Cîţu pentru funcţia de prim-ministru.

Reprezentanţii PSD nu renunţă la ideea unui guvern de specialişti, pentru o perioadă limitată, care să pregătească şi organizarea alegerilor anticipate. Cei de la AUR nu exclud varianta politică a unui guvern de uniune naţională, asumat de toate partidele parlamentare, care să gestioneze actuala criză sanitară cu care ne confruntăm şi să rezolve criza privind creşterea preţurilor din energie şi criza cu care se confruntă mai multe ramuri ale economiei naţionale.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. SOLUTIA BUNA PT TARA, NU PT PRESED, E UN GUV DE UNIUNE NATIONALA, UN GUV DE TEHNOCR CU LIDER INDEP, CU EXPER PRACTICA, SIRA SPINARII SI DRAGOSTE REALA DE TARA.

    1. Politicienii autohtoni nu gandesc in acesti termeni si mintea lor este incapabila sa inteleaga ce scrii tu.

      Avem un presedinte care a dat o tara pentru un partid (care va fi unul minuscul dupa urmatoarele alegeri) si asta spune multe despre inteligenta si patriotismul politicienilor. 

      D11a t8 d1c libt3r înțelegi c2 a4 s2ris, bravo, esti deștept!!

    As veni cu o mica opinie diferita de a autorului si as spune ca experimentul Ciolos a reusit pentru ca a atins scopul celui care l-a initiat. Daca guvernul Cilos ar fi trecut in Parlament, experimentul ar fi esuat.

    In rest, totul e roz, curat, preacinstit si preafericit in Romania si tot asa sa le dea Domnul tuturor politicienilor romani si clanurilor lor - multa sanatate ca in Romania zilelor noastre. 

    Usr-plus a impins aiurea Romania in criza asta, puteau astepta pana la primavara cu motiunea de cenzura, cand se mai calma covidul si pretul la energie. Ce urgente aveau pe suflet pana atunci? Slabi reprezentanti politici...cum sa ai incredere in astia?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb