Experţii internaţionali solicită o dezbatere deschisă bazată pe ştiinţă pentru a combate fumatul în Spania

S.B.
Miscellanea / 27 februarie 2023

Experţii internaţionali solicită o dezbatere deschisă bazată pe ştiinţă pentru a combate fumatul în Spania

Experţii spanioli precum şi cei internaţionali care au participat la THR Summit Spain 2023 au vorbit în apărarea ştiinţei din spatele conceptului de reducere a efectelor nocive şi au amintit de ţări precum UK şi Noua Zeelandă, care l-au integrat în strategiile lor antifumat.

"Guvernul spaniol trebuie să reglementeze într-un mod rezonabil şi să asculte opiniile întregii comunităţi ştiinţifice şi nu trebuie să se teamă să investigheze toate produsele care au potenţialul de a reduce riscurile", a declarat Dr. Fagerstrom, creatorul testului Fagerstrom, care este utilizat în clinicile de renunţare la tutun.

"Spania are nevoie mai mult ca oricând să deschidă o dezbatere despre cum să avanseze în lupta împotriva fumatului şi să nu-i stigmatizeze sau să se folosească de dreptul de veto, aşa cum am făcut în ultima vreme, în relaţie cu cei care gândesc diferit", a declarat dr. Fernando Fernandez Bueno, purtătorul de cuvânt al Platformei pentru Reducerea riscurilor în ceea ce priveşte fumatul, chirurg oncolog la Spitalul Gomez Ulla, la deschiderea "THR SUMMIT SPAIN 2023 EPPUR SI MUOVE". Întâlnirea online a reunit experţi naţionali şi internaţionali pentru a discuta despre conceptul de reducere a riscurilor legate de fumat şi cât de util este aceasta în lupta antifumat şi a fost urmărită de peste 700 de persoane care s-au conectat atât din Spania, cât şi din peste 15 ţări.

Dr. Bueno a mulţumit tuturor experţilor pentru participarea la eveniment şi pentru angajamentul lor în lupta anti fumat şi a explicat ce s-a întâmplat în ultimele zile şi care a fost motivul acestei întâlniri. Ideea iniţială a fost de a organiza o conferinţă faţă în faţă la Universitatea Rey Juan Carlos, cu colaborarea diferitelor organizaţii. Cu toate acestea, presiunile din partea Direcţiei Generale de Sănătate Publică a Ministerului Sănătăţii şi din partea lobby-urilor antivaping le-au determinat să-şi retragă sprijinul. "Chiar şi aşa, ne-am dorit să organizăm acest eveniment pentru ca oamenii să poată dezbate şi să înveţe cum să avanseze în lupta antifumat aşa cum au făcut alte ţări, pe baza dovezilor ştiinţifice", a explicat purtătorul de cuvânt al Platformei. "Tocmai angajamentul nostru faţă de ştiinţă şi libertatea de exprimare ne-a determinat să numim această întâlnire "Eppur si muove" (Şi totuşi se mişcă)", amintind cuvintele spuse de Galileo Galilei în timpul procesului care i-a fost intentat pentru că a susţinut că că Pământul se învârte în jurul Soarelui.

În cadrul conferinţei, au fost analizate cele mai recente progrese ştiinţifice şi experienţe internaţionale în domeniul reducerii riscurilor, precum şi noi studii care susţin eficacitatea acestui concept ca instrument complementar în ceea ce priveşte prevenirea şi renunţarea la fumat.

Printre acestea, de exemplu, cea mai recentă revizuire a Departamentului de Sănătate şi Asistenţă Socială din Marea Britanie, deja a opta, care susţine că, pe termen scurt şi mediu, vapingul prezintă o mică parte din riscurile asociate cu fumatul şi că există o expunere semnificativ mai redusă la substanţe nocive în cazul vapingului în comparaţie cu fumatul, la biomarkerii cancerului, bolilor respiratorii şi cardiovasculare.

Pe de altă parte, Cochrane Reviews, standardul de aur în medicina bazată pe dovezi, concluzionează că există dovezi cu un grad ridicat de certitudine că ţigările electronice care conţin nicotină ajută la renunţarea la fumat, dovezi care se reflectă în scăderea semnificativă a prevalenţei fumatului în cazul UK în ultimii ani.

În plus, la nivel internaţional, Noua Zeelandă a adoptat - şi va aplica în curând - o interdicţie privind vânzarea de produse din tutun pentru cei născuţi după 2008, în timp ce, pentru a determina mulţi oameni să renunţe la fumat, continuă strategia de reducere a riscurilor prin promovarea a ţigărilor electronice la fumătorii adulţi, cu scăderi foarte vizibile ale prevalenţei fumatului.

Evenimentul a constat din două paneluri internaţionale şi unul naţional. În primul panel, intitulat "Dovezi ştiinţifice privind reducerea reducerilor legate de tutun, ce ştim până acum?" au participat Dr. Karl Fagerstrom, fondatorul Societăţii de Cercetare a Nicotinei şi Tutunului (SRNT) şi creatorul testului Fagerstrom utilizat zilnic în clinicile de renunţare la fumat din întreaga lume; Clive Bates, fost director de acţiune pentru fumat şi sănătate din Marea Britanie şi fost consilier al prim-ministrului britanic Tony Blair; Profesorul Brad Rodu, Preşedintele Departamentului de Cercetare pentru Reducerea Riscurilor legate de Tutun la Centrul pentru Cancer Brown de la Universitatea din Louisville, Kentucky; şi Dr. Konstantinos Farsalinos, cercetător la Centrul Onassis pentru Chirurgie Cardiacă din Atena-Grecia şi la Şcoala Naţională de Sănătate Publică din Grecia, în prezent autorul cu cele mai multe publicaţii despre ţigările electronice validate de terţi din întreaga lume. În cadrul panelului au prezentat cele mai recente dovezi ştiinţifice privind produsele de reducere a riscurilor care continuă să susţină - cu mai multe dovezi ca niciodată- că aceste produse sunt mult mai puţin dăunătoare decât fumatul, că ajută la renunţarea la fumat şi că nu reprezintă o poartă de intrare către fumat pentru tineri.

În ceea ce priveşte ceea ce s-ar putea face în Spania, dr. Karl Fagerstrom a declarat că "Guvernul spaniol trebuie să reglementeze într-un mod rezonabil şi să asculte opiniile întregii comunităţi ştiinţifice şi nu trebuie să se teamă să investigheze toate produsele care au potenţialul de a reduce riscurile."

Al doilea panel, de asemenea internaţional, a abordat provocările de reglementare în ceea ce priveşte reducerea riscurilor sub titlul "Războiul împotriva nicotinei: reglementare, experienţă internaţională şi consecinţe pentru sănătatea publică" şi a fost moderat de David Sweanor, preşedintele Comitetului consultativ, Centrul pentru Dreptul Sănătăţii, Politică şi Etică la Universitatea din Ottawa, care a fost consilier juridic în domeniul controlului tutunului pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Banca Mondială, Organizaţia Panamericană a Sănătăţii, Uniunea Internaţională Împotriva Cancerului şi numeroase guverne.

Panelul a discutat paralelele dintre războiul împotriva drogurilor şi războiul împotriva tutunului dintr-o abordare de reducere a riscurilor, precum şi evoluţiile reglementărilor din diferite ţări. Experţii internaţionali au criticat şi cenzura autorităţilor spaniole din domeniul sănătăţii, considerând că este extraordinar de grav ca în secolul XXI un guvern să împiedice dezbaterea şi discuţia despre ştiinţă într-o universitate publică. "Nu există spaţiu pentru a gândi sau a pune întrebări, nu există interes pentru dialog, doar nevoia de a ataca, ştiinţa, raţiunea, umanismul şi etica fiind daune colaterale", a subliniat David Sweanor.

În cele din urmă, panelul naţional a avut loc sub titlul "O strategie urgentă pentru o generaţie fără fum. Consecinţele negării ştiinţei THR de către autorităţile spaniole". Au fost prezenţi Josep Maria Ramon-Torrell, şeful Serviciului de prevenire a fumatului de la Spitalul Universitar Bellvitge, Miguel de la Guardia, profesor de chimie analitică la Universitatea din Valencia şi Jose María García Basterrechea, fost şef al dependenţei

În timpul panelului, experţii spanioli au analizat cele mai recente date privind fumatul prezentate în sondajul EDADES 2022 care arată, fără urmă de îndoială, că prevalenţa fumatului continuă să crească după 20 de ani şi două legi împotriva fumatului şi au vorbit despre nevoia unor noi abordări, atât în domeniul sănătăţii, cât şi la nivel de politici, care iau în considerare noi instrumente pentru a oferi soluţii mai eficiente şi mai realiste fumătorului adult din Spania, unde există aproximativ 10 milioane de fumători. Dr. Fernandez Bueno a fost cel care a încheiat întâlnirea. În cadrul discursului său, el a subliniat angajamentul tuturor membrilor Platformei şi al medicilor şi oamenilor de ştiinţă care au participat la conferinţă în lupta împotriva fumatului. "Toţi cei care au luat parte la această conferinţă şi cei dintre noi care facem parte din Platformă sunt aici pentru a ajuta şi, de aceea, ne punem la dispoziţia autorităţilor în lupta împotriva fumatului", a conchis dr Bueno.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb