Experţii nu dau şanse Rusiei în războiul informatic cu Ucraina

D.T.
Miscellanea / 29 martie 2023

Experţii nu dau şanse Rusiei în războiul informatic cu Ucraina

Eforturile Rusiei de a distruge informatic Ucraina, în paralel cu invazia militară, nu au reuşit, dar atacurile pro-ruse împotriva unor ţinte europene s-au înmulţit, apreciază experţii grupului de securitate informatică Thales, informează Agerpres.

"Nu am asistat la gala războiului informatic cu care Rusia voia să izbească Ucraina, care a fost deosebit de rezistentă", a comentat directorul tehnic pentru securitate informatică al Thales, Ivan Fontarensky. "În 23 februarie (2022), în acelaşi timp cu atacul de pe teren, Rusia a încercat atacuri informatice fulgerătoare, cu viruşi necunoscuţi, creaţi evident cu acest prilej, care aveau ca ţinte obiective militare, cum ar fi centralele energetice, infrastructurile de telecomunicaţii, electrice sau reţeaua de sateliţi Viasat, chiar la începutul conflictului", a explicat el.

În ciuda impactului atacului împotriva Viasat, reţea de telecomunicaţii utilizată de armată, Ucraina s-a dovedit foarte rezistentă şi stabilă la restabilirea sistemelor afectate.

"Credem că Rusia avea capacitatea de a efectua astfel de operaţiuni, însă atacurile lor nu au reuşit. Nu numai că a făcut greşeli în modul de acţiune ci, din 2014 (când Rusia a invadat prima oară Ucraina, anexând peninsula Crimeea - n. red.), Ucraina a învăţat să se apere mai bine, inclusiv datorită unei cooperări cu alte ţări aliate", a arătat expertul.

"Atacurile au produs daune, însă ucrainenii au reuşit să refacă rapid sistemele lovite", a continuat el.

Thales nu a avut însă probe că şi serviciile militare ucrainene ar fi lansat atacuri similiare împotriva Rusiei. Au existat astfel de tentative din partea câtorva activişti pro-ucraineni, însă fără mari rezultate, "cu excepţia din iunie 2022, când un grup pro-ucrainean a revendicat atacuri împotriva a două centrale electrice ruse, pe care le-au aruncat în aer", menţionează Ivan Fontarensky. "Nu avem dovezi oficiale, însă este o ipoteză puternică", a precizat el, conform sursei.

Rusia a fost ţinta unor atacuri informatice de tip DoS (denial of service - refuz-serviciu), însă a reuşit să redirecţioneze spre Ucraina valul de trafic, "o performanţă tehnică nemaivăzută", apreciază expertul.

Ca urmare a acestei rezistenţe surprinzătoare pentru specialişti, în ultimele şase luni atacurile ruseşti s-au reorientat către o hărţuire informatică de mare intensitate, efectuată de activişti pro-ruşi împotriva instituţiilor aliaţilor Ucrainei. Un exemplu în acest sens este blocarea site-ului de internet al Adunării Naţionale a Franţei.

Autorii acestor acţiuni recurg la atacuri masive de tip refuz-serviciu pentru a perturba un site sau un serviciu, în special în domenii cum ar fi aviaţia, energia, sănătatea, băncile şi administraţia.

În momentul lansării invaziei, 50,4% din incidentele de acest gen din lume au fost concentrate împotriva Ucrainei, însă în trimestrul al treilea din 2022 procentajul respectiv scăzuse la 28,6%. În schimb, proporţia lor în ţările membre ale Uniunii Europene a crescut de la 9,8% la 46,5% în a doua jumătate a anului trecut şi a urcat chiar la 81% la începutul lui 2023.

În ultimul an, cele mai afectate au fost ţările care încearcă să se integreze în Europa - Muntenegru şi Republica Moldova, precum şi Polonia, hărţuită prin 114 astfel de incidente, statele baltice - 157 de incidente în Estonia, Letonia şi Lituania - şi cele nordice, cu 95 de incidente în Suedia, Norvegia, Danemarca şi Finlanda. Franţa, unde s-au înregistrat 14 incidente, Regatul Unit (18), Italia (14) sau Spania (4) au fost mai ferite.

În cazul unei escaladări a conflictului, experţii apreciază că atacurile împotriva infrastructurilor vitale din vestul Europei trebuie urmărite cu atenţie. Sunt de avut în vedere grupările Anonymous Russia, KillNet şi Russian Hackers Teams, arată sursa. Până acum, eforturile lor au avut un impact relativ redus - blocarea unor site-uri timp de câteva ore - însă astfel de atacuri "creează presiuni asupra echipelor de securitate şi a decidenţilor", pentru a-i descuraja şi a-i hărţui pe susţinătorii Ucrainei.

Ucraina este în continuare ţinta unor operaţiuni informatice militare, cum a fost cea din februarie împotriva mai multor instituţii publice, cu ocazia împlinirii unui an de la începutul războiului, când activiştii informatici ucraineni din IT Army au creat probleme Rusiei.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Media occidentala castiga razboiul "mediatic",

    Rusia castiga razboiul militar din Ucraina,

    asta stim de mult,care e noutatea ?! 

    1. Rusia valorifică fierul vechi al URSS sacrificând sute de mii de soldați.

      Putler deja conduce un stat în care cetățenii șooșotesc pe după blocurile gri. :)))))) 

      Iar tu ești ... fericitul României și UE . Unde nimeni nu strânge fier vechi și nimeni nu șușotește . Toate sunt bune . Felicitări, fericitule . Că ai ajuns în asemenea locuri și vremuri . Bolnăviorule !

      Fericire maximă! :) Dacă vreau să fluier, fluier, la tine dacă desenează fiică-ta împotriva lui Putler, ajungi la pârnaie. :)))

    "Ai grija de tine, dragul meu prieten..."

    1. Alegerile în SUA din Anul 2024 vor fi câștigate de Uniunea Alianțelor Afro-Hispano-Americane și Arabo-Chino-Americane ! ...

      ȘI TU, DRAGĂ ! ...

    Mediile de comunicare ale SUA, UE și NATO în Ucraina, și nu numai, pot fi oricând anihilate . Hai, Russia !

    1. Anihilarea se servește pe stomacul gol cu un pahar de pufoaică.

    Care experti? Minciuni Russia devoreaza Ukraina incet dar sigur…

    1. Deocamdata ucrainenii le-au devorat vreo 7 depozite de armament numai ieri. :)))))

      Posibil, pe TF-ul și TV-ul tău . Minciuni și propagandă . Micuțule ! Naivule ! ...

      Informează-te și vei deveni neprost.

      La informațiile tale proaste, pe care le deții și etalezi, indicându-ți și sursa, m-am referit, robotule prost programat ! Urmărește în continuare ...

      De ce să dau sursele? Sunt eu ziar? Televiziune? Important e să crape rusnacii și crapă cimitire întregi, chiar dacă nu te informează pe tine propaganda sovietică a lui Putler.

      Ești foarte rău, și refractar la cunoaștere . Acestea se pot întoarce odată împotriva ta ...

      Asta li se întâmplă deja rusnacilor. Au atacat, au furat, au omorât, nu le-a mers manevra. A venit vremea să plătească! :)))))))

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb