Experţii ONU spun că explozia dispozitivelor electronice reprezintă o încălcare terifiantă a dreptului internaţional

Călin Rechea
Internaţional / 20 septembrie

Călin Rechea

"Este o crimă de război săvârşirea de acte de violenţă menite să răspândească teroarea în rândul civililor, inclusiv pentru a-i intimida sau a-i descuraja să sprijine un adversar".

Experţi ONU

Experţii ONU în drepturile omului au condamnat manipularea a mii de pagere electronice şi radiouri pentru a exploda simultan în Liban şi Siria, pe care o caracterizează drept "încălcare terifiantă a dreptului internaţional", conform unui comunicat de presă de pe site-ul Comisarului pentru drepturile omului din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Atacurile, care au ucis cel puţin 32 de persoane şi au mutilat sau rănit cel puţin 3.200 de persoane, "încalcă dreptul omului la viaţă, în absenţa oricărui indiciu că victimele reprezentau o ameninţare letală iminentă pentru oricine altcineva în acel moment", după cum se arată în comunicatul de presă, unde se mai subliniază că este nevoie de o anchetă promptă şi independentă pentru stabilirea adevărului şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi de omor.

"În măsura în care se aplică dreptul internaţional umanitar, la momentul atacurilor nu exista nicio modalitate de a şti cine deţinea fiecare dispozitiv şi cine se afla în apropiere", au declarat experţii ONU, care apoi au mai subliniat că "atacurile simultane cu mii de dispozitive ar încălca în mod inevitabil dreptul umanitar, prin faptul că nu s-a reuşit verificarea fiecărei ţinte şi nu s-a făcut distincţia între civilii protejaţi şi cei care ar putea fi eventual atacaţi pentru participarea directă la ostilităţi".

În aceste condiţii, "astfel de atacuri ar putea constitui crime de război, atac asupra civililor şi lansarea de atacuri fără discriminare, în plus faţă de încălcarea dreptului la viaţă", după cum au mai declarat experţii ONU.

Comunicatul de presă de la ONU mai arată că "dreptul umanitar interzice utilizarea de capcane deghizate în obiecte portabile aparent inofensive, atunci când sunt proiectate şi construite în mod specific cu explozibili".

Mai mult, "este o crimă de război săvârşirea de acte de violenţă menite să răspândească teroarea în rândul civililor, inclusiv pentru a-i intimida sau a-i descuraja să sprijine un adversar", conform experţilor citaţi în comunicatul de presă al Comisarului pentru drepturile omului din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Deoarece "un climat de teamă pătrunde în prezent în viaţa de zi cu zi din Liban", experţii ONU consideră că "statele trebuie să îi aducă în faţa justiţiei pe cei care au ordonat şi executat aceste atacuri, inclusiv prin exercitarea jurisdicţiei universale asupra crimelor de război".

Recomandările experţilor ONU arată că toate părţile trebuie să se abţină de la noi încălcări ale dreptului umanitar şi să îşi soluţioneze disputele pe cale paşnică, în conformitate cu dreptul internaţional.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. In dragoste si in razboi ......asa ca ONU sa isi vada de treaba lui .

    Oh da, luarea de ostatici israelieni si uciderea lor nu "reprezintă o încălcare terifiantă a dreptului internaţional":-)

    1. V-ati gasit toti nebunii pe-aici[...] daca un barbos de-la ar fi condus un Hummer si, in timp ce-i exploda pagerul langa OO, ar fi lovit o grupa de copii de gradinita, tot asa ai vedea situatia?

      Daca eliberau ostaticii israelieni, Gaza nu era invadata si nu le explodau nici pagerele...V-ati gasit toti mujicii si honvezii sa comentati pe aici

      Pana acum le plangeati de mila la aia din Gaza ca nu au ce manca si alte prostii lacrimogene si acum imi dai exemplu ca descultii aia umbla cu Hummer...Hai, mai fa o cheta pentru aia din Gaza ca trebuie sa reconstruiasca tunelurile si sa mai cumpere niste rachete...ca pagerele le-au iesit pe nas...la propriu:-)

      putler i-a intrecut demult.

      cine e terorist hezbolah, hamas etc, isi asuma riscul.  

      astia sunt infiltrati si prin europa si religia lor e ura fata de orice nu-i "saria" dar voi o tineti langa cu teroristii

      Au fost anuntati. A sunat pagerul, a oprit hummerul, a citit "you're fried", s-a uitat stanga-dreapta si a zis "oops".

      Tu mai lipseai, Putlerica. Să nu-i cumperi pager consoartei gonflabile că face buba. Rămâi văduv :) Și nu o să mai aibă parte mujicii lui Trolache de farmecele postăritzei Gonfly când o să vă elibereze de la Obregia ;)

      Mai citeste, daca stii sa faci asta. Cine a atacat Israelul in oct? Hamas din Gaza. Care au fost tintele vizate de actul terorist international al Israelului privind pagerele si alte dispozitive electronice? Hezbollah din Liban.

      Pentru tine toti sunt arabi si toti trebuie exterminati. Asa cap, asa incultura, asa rasism si xenofobie din partea ta. Stai jos, ai nota -1 la purtare si -10 la orice alta materie de bun simt. 

      Hezbollah este aliat cu Hamas, gruparea cu sediul în Gaza din spatele atacului din 7 octombrie 2023 asupra Israelului. Atât Hamas, cât și Hezbollah au promis că vor distruge Israelul, au legături cu Iranul și sunt considerate organizații teroriste de multe țări.

      Hezbollah se mândrește cu un vast arsenal de arme, care include până la 120.000 de rachete, și l-a desfășurat cu un succes din ce în ce mai mare în interiorul granițelor Israelului de când a început războiul din Gaza. A demonstrat tactici militare avansate, cum ar fi folosirea dronelor pentru a trage rachete către ținte cheie israeliene și capabilități eficiente de informații, inclusiv spionajul digital. De asemenea, are sprijinul nu doar al regimului autocratic al Iranului, ci și al dictatorului sirian Bashar al-Assad, după ce l-a ajutat să rămână la putere în timpul războiului civil în curs de desfășurare al țării. 

      Cu toate acestea, Israelul a dezvăluit unele dintre slăbiciunile Hezbollah. Infiltrăndu-se aparent în rețeaua de comunicații a grupului, Israelul ar fi plantat explozibili în pagere și walkie-talkie folosite de membrii Hezbollah, detonându-le de la distanță și ucigând unii dintre membrii săi în Liban și Siria. Israelul a asasinat, de asemenea, comandanți de vârf din Hezbollah în timpul războiului din Gaza. Deputații liderului Hezbollah Hassan Nasrallah au semnalat că grupul va riposta. 

      Asa si? Hezbollah nu are nicio legatura cu ostaticii si nici cu atacul Hamas.

      Israelul a comis un act terorist potrivit dreptului international si conform ONU. 

    E o mârsăvie fără margini treaba asta!

    Prin implicațiile viitoare se va demonstra a fi mai gravă ca un război! 

    1. o marsavie nu exista in razboi. e plin la arabi de teroristi gata sa se arunce in aer langa tine. au patit exact ce ar fi vrut sa faca ei.

      si-au luat-o , si nu n-au fost victime civile, doar teroristi, cateva mii. 

      nu erau oameni nevinovati, erau oameni determinati sa omoare.

      Corect!

      Tocmai implicatiile ulterioare sunt cele care vor ridica cele mai mari probleme.

    ... oricare baterie devine mai scumpa ... pentru 3-20grame in plus ... ma intreb cum o faci retroactiv ...

    1. ... the running man (1987) - filme cu care am crescut ....

    pagerele si walkie talkie urile erau cumparate de hezbollah. nici seful hezbollah nu a negat asta in speech ul lui. nimeni n-a spus ca "civili aveau pagere".

    se pare ca hezbollah renuntasera la telefoanele mobile de cateva luni, sa nu fie interceptati de israelieni. si s-au mutat pe pagere si walkie talkie.  

    hezbollahul e in razboi decalrat cu israelul, doar ieri au trimis 100 de bombe in israel.

    fata de ce genocid au facut israelienii in gaza, unde au omorat f multi civili, aici e o operatiune chiar numai impotriva teroristilor.  

    1. Mai citeste si tu. Hezbollah este o organizatie care are si parte civila. Nu sunt toti purtatori de arme. O scriu chiar americanii. Hezbollah este un partid politic SI o militie care pastreaza ordinea in Liban. Deci are si o aripa civila care se ocupa de treburi civile.

      "13 hours ago - Hezbollah is a Shiite Muslim political party and militant group based in Lebanon, whe reit has fostered a reputation as “a state within a state.” Founded during the chaos of the fifteen-year Lebanese Civil War (1975–1990)" 

      o organizatie "pasnica de civili pasnici" care doar ieri au tras 150 de rachete in israel

      Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au confirmat că Hezbollah a lansat 150 de rachete din Liban în zona Muntelui Meron din nordul Israelului. Locuitorii comunităților de la granița de nord din Galileea Superioară s-au trezit vineri cu sirene, după o scurtă perioadă de calm. În timp ce Comandamentul Frontului Intern a ridicat inițial restricțiile privind adăposturile, lansarea reînnoită a rachetei a reaprins tensiunile în regiune 

      In Gaza nu exista "civili".

      Femeile cu cinci copii sunt combatante. 

      Copiii de 5 ani sunt combatanti.

      Combatantii maturi isi folosesc combatantii minori drept scut si justificare. 

      Mai , lasa-ne cu "Mai citeste si tu."

      Pai, toti din Hezbollah sunt civili 

      Hezbollah trimite rachete care omoara la intamplare si nu zici nimic, dar te oripileaza moartea unor "civili" care asculta ordinele (altfel nu aveau pagere) transmise de conducerea Hezbollah

      Mai citeste si tu sa vezi ce inseamna sa sprijini niste teroristi 

    Iar terorismul este ceva normal,

    ce organizatia au ajuns si astia

    1. Ti-e si greu sa spui care mai sunt teroristii... !

    Au incalcat israelienii dreptul teroristilor de a comunica intre ei si de a pune la cale rele!Aceste pagere au fost comandate de catre hezbollah,erau cu destinatie speciala!Nu fac decat sa se bage in seama si sa atace Israelul in loc sa-si vada de greutatile propriului popor saracit de politica lor de doi bani.Astia de la ONU nu ar mai trebui sa le dea apa la moara teroristilor,parca nu se negocia cu teroristii!

    1. Si fetita care a murit ce vina avea? Era criminala si ea? Xenofobia ta este revoltatoare dar si penala.

    Asta e mai tare decat un tatuaj cu "sunt terorist hezbalah" . La orice poarta de imbarcare aeroport ii spui ciuhapului "'Give me 5!" si daca nu are ce sa arate e clar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb