Explozii în centrul capitalei din Indonezia, soldate cu cel puţin trei morţi

I.D.
Internaţional / 14 ianuarie 2016

Explozii în centrul capitalei din Indonezia, soldate cu cel puţin trei morţi

Actualizare 13:45 ISIS a revendicat atacurile din Jakarta

Gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS) a revendicat atacurile comise astăzi în capitala Indoneziei, Jakarta, într-un mesaj postat de agenţia de presă afiliată grupării teroriste, Al-Amaq, pe o reţea socială, transmite DPA.

"Luptătorii Statului Islamic au comis atacul armat din această dimineaţă, vizând cetăţeni străini şi forţele de securitate însărcinate cu protecţia acestora în capitala indoneziană", a relatat Al-Amaq pe contul său Telegram.

Informaţia nu a putut fi verificată din surse independente.

(S.A.)

----------

ACTAULIZARE 12:14 O grupare având legături cu ISIS, suspectată de comiterea atacurilor de la Jakarta

O grupare având legături cu organizaţia jihadistă Statul Islamic (ISIS) este suspectată de comiterea multiplelor atacuri care s-au soldat astăzi cu cel puţin şapte morţi, dintre care cinci atacatori, în centrul capitalei indoneziene Jakarta, inspirându-se din modelul atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris, a precizat poliţia locală, relatează AFP.

"Există suspiciuni puternice că este opera unei grupări din Indonezia având legături cu ISIS. Din ceea ce vedem astăzi, această grupare urmează exemplul atentatelor de la Paris", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţia naţionale, Anton Charliyan.

Potrivit purtătorului de cuvânt citat, gruparea Statul Islamic a lansat un avertisment enigmatic înaintea multiplelor atacuri.

Nu s-a putut stabili pentru moment dacă aceste atacuri calificate de preşedintele indonezian Joko Widodo drept "acte teroriste" au fost comise de ISIS, însă Anton Charliyan a precizat că înaintea atentatelor a fost lansat un avertisment enigmatic din partea grupării jihadiste.

"În avertisment se atrăgea atenţia că va avea loc un concert în Indonezia şi că acesta se va afla în buletinele de ştiri internaţionale", a precizat purtătorul de cuvânt pentru un post de radio indonezian, fără a oferi alte detalii.

Mai multe planuri de atentate în Indonezia au fost dejucate în decembrie, unele având legături cu SI, potrivit poliţiei. Sute de indonezieni s-ar fi alăturat grupării jihadiste care controlează vaste teritorii în Siria şi Irak.

(A.L.)

--------------

Actualizare 11:40 Poliţia indoneziană anunţă încheierea atacului din Jakarta şi "neutralizarea" atacatorilor

Poliţia indoneziană a anunţat încheierea atacului comis astăzi într-o zonă comercială din centrul Jakartei, capitala Indoneziei, unde mai multe explozii urmate de schimburi de focuri s-au soldat cu cel puţin şapte morţi, patru dintre ei din rândul atacatorilor, scrie EFE.

Un reprezentant al poliţiei, Budi Gunawan, a declarat pentru presă că doi dintre cei decedaţi sunt civili - între ei, un cetăţean olandez-, iar 10 persoane, dintre care cinci poliţişti, au fost rănite.

"Toţi atacatorii au fost neutralizaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Iqbal Kabid, pentru agenţia Antara. Autorităţile indoneziene au anunţat că "au securizat" toate clădirile din complexul comercial în care cel puţin şase atacatori se baricadaseră după explozii şi unde s-au înregistrat schimburi de focuri într-un cinematograf.

Kabid a spus că au avut loc două explozii ale unor bombe, în timp ce restul exploziilor au fost rezultatul luptelor dintre poliţişti şi terorişti. Prima deflagraţie s-a produs la prânz la un post de poliţie aflat în apropierea centrului comercial Sarinah, din cartierul Jalan Thamrin, situat în apropierea palatului prezidenţial şi al unor birouri ale ONU.

În pofida anunţului privind încheierea atacului, poliţia continuă să supravegheze alte clădiri din zonă, a precizat Kabil, care a adăugat că nicio grupare nu a revendicat până acum atacul.

(A.L.)

-----------------

Actualizare 8:40 Preşedintele Indoneziei condamnă atacurile şi cere prinderea vinovaţilor

Preşedintele Indoneziei, Joko "Jokowi" Widodo, aflat într-o vizită de lucru în Cirebon, oraş în Java de Vest, a condamnat joi atacul cu explozivi urmat de tiruri de arme în centrul capitalei Jakarta, în care şi-au pierdut viaţa cel puţin şase persoane, şi a cerut prinderea vinovaţilor, transmite EFE.

"Condamnăm atacurile. Urmăriţi-i şi prindeţi-i pe aceşti indivizi şi reţeaua lor", a spus Widodo, care a calificat exploziile drept "acte teroriste" şi care urmează să-şi întrerupă vizita şi să revină la Jakarta, potrivit EFE.

"Naţiunea noastră şi poporul nostru nu trebuie să se teamă, nu vom fi învinşi de aceste acte de terorism", a declarat Widodo la postul de televiziune Metro TV, adăugând că autorităţile "condamnă acest act care a perturbat securitatea şi a semănat teroarea în rândul populaţiei".

Potrivit Reuters, şeful agenţiei naţionale de informaţii a declarat că nu există indicii potrivit cărora jihadişti din Statul Islamic s-ar afla în spatele atacului.

"Este evident vorba despre terorism, dar deocamdată nu există indicii că ar avea legătură cu Statul Islamic", a spus înaltul oficial indonezian, citat de Reuters.

Poliţia din Jakarta a anunţat că la atac au participat între 10 şi 14 bărbaţi înarmaţi, unii dintre ei continuând să se afle în interiorul unui centru comercial situat în apropierea locului în care au avut loc atacurile, transmite sursa citată. Prima deflagraţie a avut loc la prânz, la un post de poliţie, a relatat DetikTv. După explozie, au urmat tiruri de arme intense şi noi explozii, precizează sursa citată. Potrivit ziarului Kompas, gloanţele au lovit mai multe persoane, motiv pentru care numărul victimelor ar putea creşte. Poliţia a încercuit străzile adiacente centrului comercial Sarinah, un alt loc în care s-au produs atacuri, în cartierul Jalan Thamrin, aflat în apropierea palatului prezidenţial şi al birourilor ONU, a transmis DetikTv.

(I.D.)

------

Cel puţin trei persoane au fost ucise în explozii provocate de o bombă joi în centrul capitalei indoneziene Jakarta şi focuri de armă au fost auzite în exteriorul unei cafenele în timp ce se apropiau poliţişti înarmaţi, informează AFP, Reuters şi DPA.

Exploziile au fost provocate de o bombă, a confirmat poliţia. Trei corpuri erau întinse pe artera capitalei indoneziene unde au fost auzite exploziile, potrivit Reuters.

Potrivit contului oficial de Twitter al poliţiei din Jakarta, o explozie a avut loc în faţa unui centru comercial numit Sarinah mall.

O secţie de poliţie pe o arteră a oraşului a fost avariată după ce s-au auzit şase explozii, transmite AFP.

Potrivit Metro TV, citată de agenţia DPA, trei explozii au avut loc lângă centrul comercial şi mai multe persoane au fost rănite. Schimburi de focuri aveau de asemenea loc între poliţişti şi atacatori în faţa cafenelei, potrivit surselor citate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce cer oamenii acestia?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb